23.3 C
Athens

Ο αδίστακτος Ολυμπιακός έβαλε σφραγίδα επιστροφής στην ελίτ της Ευρώπης

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε σεισμό με την άνετη νίκη του απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Ανδρέας Καταχανάς πιστεύει ότι οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν το πιο σκληρό και απολαυστικό βόλεϊ των τελευταίων ετών

Καταστροφή, διασυρμός στην Ελλάδα. Με τέτοιες λέξεις και φράσεις υποδέχθηκαν τα πολωνικά Μέσα τη βαριά ήττα της Ζάκσα από τον Ολυμπιακό στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη.

Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης και πρωταθλητές Ελλάδας έγραψαν ξανά ιστορία με την πρώτη εντός έδρας νίκη τους στην επιστροφή τους στο CEV Champions League. Δεν νίκησαν απλά την τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης (από μόνο του αυτό είναι κάτι τεράστιο): Τη σκόρπισαν μέσα σε 83′ με απίστευτη απόδοση σε σερβίς και μπλοκ.

 

Δεν μπορούν πολλές ομάδες να βρουν 9 άσους και 9 kill μπλοκ απέναντι στην πανίσχυρη Ζάκσα, η οποία ηττήθηκε χωρίς να πάρει σετ (!) μετά από πέντε χρόνια. Στις λιγοστές ήττες της έκτοτε, είχε πάρει τουλάχιστον ένα.

Στην πρεμιέρα του στο Κόζλε, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει μόνο εντυπώσεις παρότι άξιζε τουλάχιστον βαθμό. Ο αγώνας στο Ρέντη πήρε από τους πρώτους πόντους μια άλλη διάσταση.

Γρήγορο βόλεϊ με σούπερ υποδοχή και κόντρα μπάλα

Η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι έπαιξε απολαυστικό, γρήγορο βόλεϊ που βλέπεις συνήθως από συλλόγους κορυφαίων πρωταθλημάτων (Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία). Η υποδοχή άγγιξε το τέλειο για αυτό το επίπεδο (40% άριστη) με Τζιάβρα, Κουμεντάκη και Ιντάλγκο να είναι φανταστικοί στην πρώτη μπάλα και τον Τράβιτσα από εκεί και πέρα να έχει εύκολο έργο.

Ο εκ των κορυφαίων πασαδόρων στην ιστορία του Ολυμπιακού έκανε τις καλύτερες επιλογές, οι συμπαίκτες του έπαιξαν ξανά μυαλωμένα στην επίθεση (δύο λάθη στο 1ο, κανένα στο 2ο, μόλις ένα στο 3ο) με το ποσοστό να φτάνει στο 53% (65% στην καλή υποδοχή) και την κόντρα μπάλα να είναι εξαιρετική.

Ο Ιντάλγκο ηγήθηκε στο σερβίς

Το ρίσκο της πίεσης από το σερβίς (που δεν πήρε ιδιαίτερα κόντρα στον ΠΑΟΚ) απέδωσε απέναντι στη Ζάκσα εντυπωσιακά με 9 άσους για 10 χαμένα! Ηγέτης σε αυτό το κομμάτι ο ασταμάτητος Ιντάλγκο που πήρε 5 άσους σε 15 προσπάθειες με μόλις 4 χαμένα (τα 3 επειδή πάτησε γραμμή)!

 

Ο Κουβανογερμανός βέβαια είχε και 12/22 επιθέσεις, 2 μπλοκ, συνολικά 19 πόντους και ήταν δίκαια ο MVP στη βραδιά που η ομάδα του ήταν σκληρή και αδίστακτη χωρίς υστερήσαντα, χωρίς να χρειαστούν καλά-καλά τάιμ άουτ από τον Καστελάνι.

Με το +/- να κλείνει στο +31 για τους 7 που αγωνίστηκαν για τον Ολυμπιακό απέναντι στο +6 της Ζάκσα των 10 που πάτησαν στο τάραφλεξ.

Κυριαρχία (και) στο κέντρο

Ήταν δεδομένο πως ο Κάτσμαρεκ θα έπαιρνε τις περισσότερες επιθέσεις της Ζάκσα. Ο Γιάνους επ’ ουδενί δεν ήταν απρόβλεπτος και το μπλοκ του Ολυμπιακού τον διάβασε περιμένοντας τον διαγώνιο της εθνικής Πολωνίας.

Οι 10 πόντοι με 45% στην επίθεση είναι… τίμιο νούμερο όμως πιάστηκε 4 φορές στο μπλοκ και οδηγήθηκε σε 1 λάθος και φοβικά πλασέ λόγω της δυναμικής που έδωσαν Τζούριτς και Γκουσταβάο στο φιλέ.

Ειδικά ο Τζούριτς κάλυψε πάρα πολλά σημεία του φιλέ, έπιασε 5 μπλοκ κι έκανε πολλά σπασίματα. Το δίδυμο του Ολυμπιακού φοβήθηκε και ο ταλαντούχος Τσιτιγκόι που ήταν πραγματική τραγωδία στην επίθεση της Ζάκσα με 0/11, ενώ χρεώθηκε στην υποδοχή και τους 5 από τους 9 άσους των Ερυθρόλευκων.

Η αντίδραση της Ζάκσα ήρθε καθυστερημένα

Η επί τρία συναπτά έτη πρωταθλήτρια Ευρώπης όχι μόνο αδυνατούσε να βγάλει αντίδραση, αλλά ειδικά στα δύο πρώτα σετ δεν έμοιαζε σε θέση να κάνει τα βασικά. Σημαντική βεβαίως η απουσία του Σλίβκα, πιο αδύναμο το κέντρο στην επίθεση χωρίς Σμιθ και Τάκβαμ, αλλά κοτζάμ Ζάκσα δεν είναι δα πως δεν είχε παίκτες.

Στην εξάδα βρίσκονταν ο βασικός πασαδόρος και ο βασικός διαγώνιος της (κορυφαίας) εθνικής Πολωνίας (Γιάνους και Κάτσμαρεκ) ο διεθνής ακραίος και μεγάλο βαρόμετρο της Ζάκσα στην επίθεση (Μπέντνορζ) και το μεγαλύτερο ταλέντο των Βαλκανίων (Τσιτιγκόι) που εδώ και μερικές εβδομάδες είναι βασικός.

Από τους 59 (!) πόντους που συγκέντρωσε με κόπο στα 83’ του αγώνα στο Ρέντη, οι 17 προήλθαν από λάθη του Ολυμπιακού. Μόνο στο 3ο σετ πέρασε τους 20 πόντους με μερικές βοήθειες του αναπληρωματικού διαγώνιου Κλουτ στην επίθεση.

Ο Κάτσμαρεκ ήταν απελπιστικά μόνος ενώ λίγα πράγματα έκανε ο Μπέντνορζ που φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του μιας και δεν του βγήκε το σερβίς…

 

Όσες φωνές κι αν έβαλε ο Σαμέλβουο, όσες αλλαγές κι αν προσπάθησε να κάνει μέσα στο παιχνίδι, τίποτα δεν λειτούργησε. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο προκειμένου να βελτιώσει την υποδοχή του και να νικήσει η Ζάκσα τη Ροζελάρε χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο Ζαπλάσκι για να κρατήσει την υποδοχή.

Ο Φινλανδός προπονητής το δοκίμασε στο 2ο σετ αλλάζοντας τον Τσιτιγκόι, στο 3ο έριξε και τον Κλουτ αλλά η ομάδα του έπεσε σε τείχος.

Το καταστροφικό διήμερο των Πολωνών

Δεν είναι όμως η Ζάκσα η μοναδική πολωνική ομάδα που ηττήθηκε στην 5η αγωνιστική του CEV Champions League. Η Ρεσόβια του πρώην πασαδόρου του Ολυμπιακού, Φαμπιάν Τζίζγκα, ηττήθηκε με 3-0 από την Τουρ ενώ η πρωταθλήτρια Γιαστρέμπσκι έχασε με 3-1 στα Κανάρια Νησιά από τη Λας Πάλμας που μπήκε κι εκείνη από τα προκριματικά.

Δεν σημαίνει αυτό πως οι Πολωνοί δεν έχουν κορυφαίες ομάδες. Απλώς σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση κάθε ματς έχει τη δυσκολία του, ειδικά από τη στιγμή που το πρωτάθλημα της χώρας τους είναι το μακράν πιο κουραστικό για αθλητές σε όλη την Ευρώπη.

Γιαστρέμπσκι και Ζάκσα κοντραρίστηκαν το Σάββατο και έπρεπε να ταξιδέψουν σε Κανάρια Νησιά και Αθήνα με πίεση για αποτέλεσμα. Από την άλλη, έχουν ρόστερ εκατομμυρίων και υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθεί κάθε απώλεια παίκτη τους: αυτό κάνει από μόνο του ακόμα σπουδαιότερη τη νίκη του Ολυμπιακού.


Πάει στην Άγκυρα να πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο

Οι Πειραιώτες κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Η Ζιράτ θα είναι αδιάφορη στην Άγκυρα (έχει ήδη προκριθεί στους «8») αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να διεκδικήσει το καλύτερο αποτέλεσμα και φυσικά τη 2η θέση εδώ που το έφτασε. Άλλωστε, όταν έχεις παίξει με Ζιράτ και Ζάκσα, γιατί να φοβάσαι να συνεχίσεις στα πλέι οφ του CEV Champions League;

Μπαίνοντας στον 1ο όμιλο (αν είχε ηττηθεί στη Ρουμανία θα είχε πάει σε ευκολότερο), ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει στον πρώτο γύρο των αγώνων δύο ανταγωνιστικές εμφανίσεις κόντρα στα μεγαθήρια, μια ήττα με κακή εμφάνιση απέναντι στη Ροζελάρε αλλά μέσα σε δύο αγωνιστικές έφερε τα πάνω κάτω με τις δύο καθαρές νίκες του χωρίς να δώσει σετ κόντρα σε Βέλγους και Πολωνούς. Σαν να του έφυγε η κρυάδα των πολλών ετών απουσίας.

Μένει στην Άγκυρα να τελειοποιήσει έναν στόχο που, ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε ο πιο υπεραισιόδοξος θα περίμενε πως ο Ολυμπιακός θα είναι σε θέση να τον διεκδικεί στο φινάλε.

Υ.Γ: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για τον Μίλωνα από το γεμάτο γήπεδο και τη νίκη απέναντι στη Ναντ. Οι Γάλλοι έχουν ρόστερ και δυνατότητες να κερδίσουν με καθαρό σκορ στην έδρα τους, ωστόσο η ομάδα του Σάκη Ψάρρα πήρε αποτέλεσμα κόντρα στα προγνωστικά και είτε περάσει στους «8» του CEV Cup, είτε όχι, θα έχει τσεκάρει ένα κουτάκι ακόμα στη μακρά λίστα των επιτυχιών του τελευταίου τριμήνου.

Η φετινή πορεία της ομάδας της Νέας Σμύρνης μπορεί να αποτυπωθεί στον νικητήριο πόντο με το έξυπνο πέρασμα με πλασέ του λίμπερο (!) Άρη Χανδρινού – αφού έχουν προηγηθεί μαγικά ντουμπλάζ του – στην πίσω ζώνη της Ναντ. Αδιανόητη ατομική εξέλιξη από τον ταλαντούχο λίμπερο.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Σοκαριστικός και πρόωρος αποκλεισμός στη Μαδρίτη από το νούμερο 118 της παγκόσμιας κατάταξης

Ο Βραζιλιάνος Μοντέιρο (νούμερο 118) με 89% στο πρώτο σερβίς οδήγησε σε σοκαριστικό και πρόωρο αποκλεισμό τον Έλληνα πρωταθλητή που δεν μπόρεσε ποτέ να απειλήσει πραγματικά τον αντίπαλό του

Τεράστια επιτυχία για τον Βασίλη Σπανούλη: Προπονητής της χρονιάς στο BCL!

Στη δεύτερη σεζόν του ως προπονητής, ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε κόουτς της σεζόν στο BCL από τη FIBA για την ανεπανάληπτη πορεία του Περιστερίου στη διοργάνωση

Ο σπουδαίος Γκος έδειξε ξανά την κλάση του στη Βαρκελώνη και ο Ολυμπιακός πέτυχε τον πρώτο δύσκολο στόχο

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έκανε δύο μεγάλα ματς στη Βαρκελώνη και αποδείχθηκε καταλύτης στο μπρέικ του Game 1, ενώ το Game 2 θα μπορούσε να είχε διαφορετική εξέλιξη αν η διαιτητική τριάδα δεν έβγαζε εκτός με το «έτσι θέλω» τον Αμερικανό στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου.