16.2 C
Athens

Λαρεντζάκης: Ο ρολίστας πολυτελείας με το κρύο αίμα και το κορυφαίο στατιστικό του Game 1

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν ο άνθρωπος που ήρθε από τον πάγκο για να εκτελέσει τις πιο κρίσιμες βολές του Game 1 στη Βαρκελώνη και αιτιολόγησε απόλυτα το γιατί ο Μπαρτζώκας δεν το σκέφτηκε στιγμή προκειμένου να του αναθέσει την πιο βαριά ευθύνη

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα θρυλικό break στο Παλάου Μπλαουγκράνα, με τρόπο που ίσως μόνο αυτός που θα μπορούσε σε όλη την Ευρώπη. Διότι ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι Ερυθρόλευκοι θα έπαιρναν τη νίκη στο Game 1 έχοντας τον πρώτο τους σκόρερ στη διοργάνωση με μόλις έναν πόντο (Πίτερς), τον 3ο τους σκόρερ άποντο (Γουόκαπ) και τον 4ο στην Αθήνα με ίωση (Παπανικολάου).

Όποιος δεν γνωρίζει την παραπάνω πληροφορία, σίγουρα θα… ψάρωνε αν μάθαινε ότι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβαλε σε αγώνα πλέι οφ τους διπλάσιους πόντους απ’ όσους πρόσφεραν οι 3 από τους 4 πρώτους σκόρερ του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague. Επειδή όμως το κείμενο δεν έχει σε καμία περίπτωση ειρωνική διάθεση, η αναφορά στο όνομα του «Λάρι» δεν προέκυψε τυχαία.

Στο πρόσωπό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βρει κάτι παραπάνω από έναν ρολίστα πολυτελείας, διατεθειμένο να κάνει ακόμα και την πιο ταπεινή δουλειά στο παρκέ αλλά και ικανό να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή αν τυχόν χρειαστεί. Μπορεί ο Λαρεντζάκης να είναι εκείνος που «τα ακούει» συχνότερα απ’ όλους κατά τη διάρκεια των αγώνων, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δυο.

Ο τραυματισμός του Φίλιπ Πετρούσεφ που «πάγωσε» τους ανθρώπους αλλά και τον κόσμο του Ολυμπιακού, οδήγησε σε αναγκαστική αποχώρηση του Σέρβου που εντέλει αναδείχθηκε MVP του αγώνα. Ο άνθρωπος που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να εκτελέσει τις δυο βολές στα 36” πριν το τέλος με το σκορ στο 72-75, είχε παίξει μόλις έξι λεπτά στη 2η περίοδο και μόνο ζεστός δεν μπήκε στο παρκέ.

Σε μια βραδιά μάλιστα που οι συμπαίκτες του είχαν ήδη χάσει 9 από τις 25 βολές που κλήθηκαν να εκτελέσουν ως εκείνη τη στιγμή, τα περιθώρια νέες απώλειες από τη γραμμή του φάουλ ήταν στενότατα. Δίχως να κωλώσει στιγμή, ο Λαρεντζάκης έστειλε και τις δυο στόχο, σε ένα χρονικό σημείο που κάθε πόντος μετράει όσο δέκα στην πρώτη ή τη δεύτερη περίοδο.

Λαρεντζάκης: Δεν πέρασε κάτι από το μυαλό μου στις βολές, ξέρω ότι έχω την εμπιστοσύνη του κόουτς και απλώς τις έβαλα

Όσο επιπόλαιος κι αν δείχνει κάποιες φορές, είτε από ενθουσιασμό είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, άλλο τόσο ψύχραιμος εμφανίζεται όταν καλείται να εκτελέσει βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν είχε 3/4 στο τελευταίο δίλεπτο, στη Βαρκελώνη πάλι έκανε το 2/2, δικαιώνοντας τον Μπαρτζώκα που δεν σκέφτηκε στιγμή για το ποιος από τον πάγκο θα αναλάβει να «καθαρίσει».

Σε μια βραδιά που έπαιξε ελάχιστα και πήρε μόλις ένα σουτ, ο Λαρεντζάκης έκλεισε τον αγώνα με 2 πόντους που είχαν πολλαπλάσια αξία. Και παρότι έμεινε κάτι λιγότερο από 7 λεπτά στο παρκέ συνολικά, η στατιστική τον αντάμειψε με ένα «παράδοξο»: ο διεθνής γκαρντ ήταν εκείνος με το μεγαλύτερο +/- του Game 1, αφού κανείς άλλος δεν είχε το δικό του +9.

Αφού είπαμε για το +9 του Λαρεντζάκη, να πούμε πως το μικρότερο +/- του αγώνα της Τετάρτης βάρυνε τη στατιστική του Γιαν Βέσελι. Ο Τσέχος έκλεισε το παιχνίδι με -10 και μόλις 3 πόντους, αν και εκείνο που έμεινε περισσότερο ήταν οι αλλεπάλληλες προκλήσεις του, τα αντιαθλητικά του χτυπήματα (που τα περισσότερα εξ αυτών δεν τιμωρήθηκαν όπως θα έπρεπε) και ένας εκνευρισμός που θύμιζε παίκτη ο οποίος είχε… προηγούμενα με τον Ολυμπιακό. Ένας θεός ξέρει τι σκεφτόταν ο Βέσελι, ωστόσο είναι δεδομένο πως μετά τις αμέτρητες προκλήσεις στο πρώτο ματς, το ΣΕΦ θα βρει στο πρόσωπό του έναν ιδανικό «εχθρό» για να μισεί…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς