19.9 C
Athens

Ο Μίλωνας νίκησε τον Ολυμπιακό αλλά δεν τρύπησε ακόμα το ταβάνι του

Ο Μίλωνας έκλεισε το 2023 με ιστορική νίκη επί του Ολυμπιακού και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για το πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα κοιτώντας παράλληλα τη μεγάλη εικόνα από τη δουλειά του Σάκη Ψάρρα στη Νέα Σμύρνη

Έχει καταλάβει κανείς τι κάνει φέτος ο Μίλωνας; Ή για να το θέσουμε σε καλύτερη βάση: έχει συνειδητοποιήσει κανείς πόσα έχει πετύχει αυτή η ευχάριστη ομάδα από τη Νέα Σμύρνη το ημερολογιακό έτος 2023;

Πιστεύω πως ούτε οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί όσα έχουν κάνει. Δεν είναι ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα που σκάει και μετά από λίγο εξαφανίζεται. Είναι πως διαρκώς κάνει πράγματα που ξεπερνούν το ταβάνι του (αλήθεια ποιο είναι αυτό τελικά;) και σε κάνει να αναρωτιέσαι: τι άλλο θα καταφέρει πια με τόσο μικρό μπάτζετ;

Πολλά μπορεί να βρει κάποιος για να το αμφισβητήσει όλο αυτό. «Ναι, αλλά δεν έχουν την πίεση του πρωταθλητισμού», «ναι, αλλά μήπως είναι μέχρι εκεί και στα δύσκολα θα κλατάρουν;».

 

Για μισό λεπτό…

Δεν έχουν συμπληρωθεί καλά-καλά τρεις μήνες από όταν ξεκίνησαν οι επίσημες υποχρεώσεις του Μίλωνα – ο οποίος είχε δύο βασικά στελέχη του στο προολυμπιακό τουρνουά και ενσωματώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση (Χερ, Πολιάν) – και έκτοτε μετρούν τρεις σερί προκρίσεις στο CEV Cup (δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση) απέναντι σε ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Ελβετίας, η φιναλίστ του πρωταθλήματος Αυστρίας και η Ντίρεν που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει γερμανική ομάδα με μεγάλο αριθμό ξένων (λογικά καταστρέφουν το βόλεϊ εκεί, θα έπρεπε να παίζουν μόνο Γερμανοί).

Είναι και ο τρόπος που ήρθαν βέβαια οι προκρίσεις: δύο νίκες απέναντι στη Σένενβερντ (ας μην ξεχνάμε πως μόλις μια συμμετοχή – κι αυτή πέρσι – είχε ο Μίλωνας στην Ευρώπη), σπουδαίες εμφανίσεις με Ζαντρούγκα και Ντίρεν όπου μετά την πρόκριση έπαιξαν τα εναπομείναντα σετ τα μικρά παιδιά από τις ακαδημίες και οι αναπληρωματικοί.

Προσθέστε την ιστορική πρώτη νίκη επί του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και αυτή της προπαραμονής Χριστουγέννων απέναντι στον Ολυμπιακό: θρίαμβος κανονικός χωρίς ναι μεν αλλά.

 

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν το δικαίωμα να κλατάρουν και να παίξουν χάλια λόγω κούρασης αλλά επ’ ουδενί αυτό δεν μειώνει την αξία της πολύ άνετης νίκης του Μίλωνα, ο οποίος επίσης είχε ευρωπαϊκό παιχνίδι μεσοβδόμαδα.

Άσοι, ποικιλία στην ανάπτυξη από τον Χερ, θετική υποδοχή και εξαιρετικό μπλοκ άμυνα με καλό διάβασμα στο παιχνίδι του κουρασμένου Τράβιτσα.

Κοιτώντας τη βαθμολογία, οι Νεοσμυρνιώτες απέχουν 6 βαθμούς από την κορυφή χρωστώντας το ματς με τον Φοίνικα στη Σύρο στο φινάλε του πρώτου γύρου. Έχουν μια «φυσιολογική» ήττα εκτός έδρας από τον Παναθηναϊκό και μια αναπάντεχη στην Πολίχνη από τον Πήγασο. Στο ίδιο γήπεδο, παρεμπτιπτόντως, αποκλείστηκαν στην ανεπίσημη διοργάνωση της ΕΣΑΠ ονόματι Λιγκ Καπ.

 

Το «ιδιαίτερο» κλειστό γήπεδο «Κροίσος Πέρσης» δίνει πολύ μεγάλη δυναμική ειδικά στην 5άδα των σέρβερ που απειλεί περισσότερο: Χερ, Μπάσης, Γιορντάνοφ, Μολίνα, Πολιάν.

Και το κυριότερο: ο Σάκης Ψάρρας έχει φτιάξει έναν κορμό που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον Μπόγιαν Γιορντάνοφ: όχι λόγω ηλικίας μόνο, αλλά γιατί πλέον όλοι αντιλαμβάνονται πως στο σύγχρονο βόλεϊ μετά τον πασαδόρο, οι ακραίοι κάνουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά και έτσι δεν χρειάζεται η τρομακτική εξάρτηση από τον διαγώνιο.

Το στοίχημα ήταν να παραμείνουν το καλοκαίρι οι Χερ και Μολίνα. Ο Καναδός αν και ανανέωσε νωρίς στα πρότυπα μεγάλων συλλόγων, ήταν βασικός με την εθνική του ομάδα και κίνησε το ενδιαφέρον της πρωταθλήτριας Πολωνίας, Γιαστρέμπσκι αλλά και μετέπειτα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ζάκσα, όταν τραυματίστηκαν οι δύο πασαδόροι της. Αμφότερες βρήκαν κλειστές πόρτες.

Την ίδια ώρα, ο βασικός Πέδρο Μολίνα πέρασε πέρσι το δύσκολο διάστημα προσαρμογής στην Ευρώπη και φέτος πετάει: 18 πόντοι με 6 άσους, 2 μπλοκ και 10/16 επιθέσεις κόντρα στον Ολυμπιακό, αποτελώντας συνολικά τον 3ο καλύτερο σέρβερ του πρωταθλήματος.

Αναλογικά όμως ο Μίλωνας διαθέτει και τον πιο σταθερό στις υποδοχές λίμπερο φέτος (66%) και τον πιο επικίνδυνο ακραίο μετά από καλή πρώτη μπάλα, τον Πολιάν. Ο Ουκρανός ήταν κατά κάποιο τρόπο μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής αφού για μεγάλο διάστημα υπήρξε αδιέξοδο για τον ξένο που θα αποκτηθεί και θα πλαισιώσει τον Μολίνα στα άκρα.

Τόσο μέσα από τα κείμενα των αγώνων, όσο και από την αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις, θα έχετε δει πως πολλάκις έχουμε εστιάσει στη δουλειά που έχει κάνει ο Σάκης Ψάρρας. Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το μικρό μπάτζετ, αλλά με τους ξένους που έχει ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια και που ενδεχομένως να αγνοούσαμε την ύπαρξή τους αν δεν είχαν δουλέψει μαζί του.

Έχει να κάνει όμως και με τους Έλληνες: εκείνοι που επέλεξαν τον Μίλωνα δικαιώθηκαν. Ο Μπάσης δεν έμεινε στον Παναθηναϊκό, αλλά αποφάσισε να πάει κάπου για να παίζει και να ξέρει ότι θα εξελιχθεί. Ο Νανόπουλος, ο Θεοδόσης, ο Κοντοστάθης είναι μόνο μερικά παραδείγματα: όσοι δουλεύουν παίρνουν τις ευκαιρίες τους. Και όσο μικρότεροι, τόσο το καλύτερο.

Το 2023 κλείνει με τον Μίλωνα να θεωρείται πια ομάδα εδραιωμένη στην 4άδα, αποφασισμένη για ακόμα σπουδαιότερα πράγματα το 2024.

Για την ιστορία, με το ξεκίνημα του νέου έτους, η ομάδα του καλύτερου Έλληνα προπονητή αυτή τη στιγμή, θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό (τον οποίο κέρδισε πέρσι επίσης εύκολα) και θα παίξει απέναντι στη 2η του γαλλικού πρωταθλήματος Ναντ με στόχο έναν ακόμα άθλο: Να είναι παρόντας στις 4 καλύτερες ομάδες του CEV Cup που θα αντιμετωπίσουν μια 3η από το CEV Champions League.

Πώς να τους κλείσει η όρεξη μετά τη νίκη με τον Ολυμπιακό; Τώρα είναι που άνοιξε για τα καλά.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Πέισερς – Μπακς 126-113: Η Ιντιάνα έκανε το 3-1 και έβαλε έξτρα πίεση στα «λαβωμένα» Ελάφια (vid)

Αντιμέτωπη με το φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού από τα playoffs του NBA είναι η ομάδα του τραυματία Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς ο κακός... δαίμονας της Ιντιάνα απέχει μόλις μία νίκη από την πρόκριση στα ημιτελικά

Ιωαννίδης εκτός ορίων: Η χυδαία απάντηση σε οπαδό του ΠΑΟ που του είπε ότι δεν τιμά τη φανέλα! (vid)

Απίστευτη έκρηξη του Φώτη Ιωαννίδη μετά την ήττα-σοκ από τον Άρη, αφού έβρισε χυδαία οπαδό που του είπε ότι δεν τιμά τη φανέλα με το τριφύλλι κατά την αποχώρησή του από τη Λεωφόρο

Παναθηναϊκός – Άρης 0-1: Οι Θεσσαλονικείς έσβησαν τα όνειρα τίτλου των θλιβερών Πρασίνων (vid)

Ο Άρης έκανε «κηδεία» μέσα στη Λεωφόρο με το γκολ του Σαμόρα από το 2' και οι Πράσινοι μπορούν πλέον με βεβαιότητα να θεωρούν χαμένο το πρωτάθλημα για 14η σερί σεζόν