21.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Όταν οι προσωπικότητες γράφουν ιστορία

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει την επικών διαστάσεων πρόκριση του Ολυμπιακού στους τελικούς του Challenge με το ρεσιτάλ του Τράβιτσα και το άψογο διάβασμα του αγώνα από τον προπονητή του

Αν πριν το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης ρωτούσε κανείς τυχαία έναν φίλο του Ολυμπιακού τι πιθανότητες δίνει για πρόκριση στο Μαρούσι απέναντι στον Παναθηναϊκό, θα έδινε ένα χαμηλό ποσοστό το οποίο θα έπεφτε κι άλλο (σχεδόν θα… μηδένιζε) μετά το 1-0 των Πράσινων με σερί του (ανενεργού) Ερνάντες.

Προσωπικά είχα πει πως δίνω 10-15% πιθανότητες: όσο καλή ομάδα κι αν είναι ο φετινός Ολυμπιακός – που είναι – δεν θεωρείται εύκολο σε ένα άθλημα ψυχολογίας να βρεθείς να χάνεις από τον αιώνιο αντίπαλο (που σε έτρεχε 7-0 σερί) σε μια έδρα που είχες χτίσει αρνητική παράδοση (παρότι άδεια μετά τα όσα συνέβησαν) και να καταφέρνεις να το γυρίσεις.

Το χρυσό σετ είναι πάντα ένα ξεχωριστό ματς και συνήθως ο «άγραφος νόμος» του βόλεϊ φέρνει σε θέση ισχύος την ομάδα που είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στο πρώτο παιχνίδι. Δεν αποτελεί πανάκεια όμως κι αυτό το έδειξαν οι Ερυθρόλευκοι για δεύτερη φορά φέτος αφού είχε προηγηθεί και η πρόκριση επί του Φοίνικα με κατάκτηση τεσσάρων σερί σετ.

Εδώ όμως τα δεδομένα ήταν άλλα και ο Ολυμπιακός μπορεί να μιλά πλέον για τη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή του πρόκριση όπως πριν από μια εβδομάδα ο Παναθηναϊκός (βάσει συνθηκών πάντα) μπορούσε να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη νίκη του επί των Ερυθρολεύκων.

Τα σκυμμένα κεφάλια των στο Ρέντη μετά την ήττα με 1-3 εξαφανίστηκαν και οι πανηγυρισμοί με τον κόσμο ξεκίνησαν.

Προσγείωση ζήτησε ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι που προφανώς και θέλει να τελειώσει αυτή τη μακρά διαδρομή με το τρόπαιο απέναντι στη δυσκολοκατάβλητη Μακάμπι. Αλλά υπάρχει χρόνος μέχρι τότε.

Υπάρχει απόσταση από την κριτική στην απαξίωση

Ο Ιταλός προπονητής δέχθηκε σκληρή κριτική που άγγιξε τα όρια της απαξίωσης. Μερικές φορές η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην κριτική και τον μηδενισμό γίνεται σχεδόν διαφανής και φτάνουμε στο στάδιο που ξεχνάμε τι έχει πετύχει ο καθένας και πως δεν δουλεύει μόνο για τα χρήματα αλλά και γιατί γουστάρει το άθλημα, γουστάρει τη δουλειά του, γουστάρει το περιβάλλον που εργάζεται.

 

Η επιμονή της τραγικής φετινής Σκρα από την Πολωνία για να προσλάβει τον Τζουλιάνι κάτι δείχνει για την αξία του, αν δεν αρκούν οι τίτλοι. Όσο κι αν αναθέρμαναν οι Πολωνοί το ενδιαφέρον, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει ο Ιταλός τον Ολυμπιακό με αποτέλεσμα η Σκρα να προσλάβει έναν άλλον συμπατριώτη του. Σίγουρα οι προπονητές κάνουν λάθη (ποιος δεν κάνει άλλωστε στη δουλειά του), ωστόσο την Πέμπτη ο Ιταλός έδωσε προπονητικό ρεσιτάλ βγαλμένο από τα όσα έκανε με τη Σλοβενία.

Η ψυχολογική προετοιμασία ήταν άριστη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληρό από το να βιώνεις μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και να περιμένεις μια ρεβάνς που είσαι με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Ιταλός και οι συνεργάτες του τα έβαλαν κάτω, ανέλυσαν τι έγινε στο πρώτο ματς και δούλεψαν πολύ στο πνευματικό σκέλος για να ανταπεξέλθουν. Γιατί καλή η τακτική, αλλά και η ψυχολογία είναι πολύ σημαντικός τομέας σε αυτό το άθλημα. Και πρέπει όταν έχεις την προσωπικότητα και έχεις να κάνεις (κυρίως) με έμπειρους και σπουδαίους αθλητές να συμβάλλεις για να γραφτεί ιστορία.

Καθαρό μυαλό στην επίθεση με ένα σωρό πρωταγωνιστές

Η κόντρα μπάλα στο πρώτο σετ ήταν απογοητευτική και τα δυνατά χαρτιά του Ολυμπιακού εκτός κλίματος με την υποδοχή να μπάζει όπως στο Ρέντη. Ακόμα κι έτσι όμως (πριν πάει στο σέρβις ο Ερνάντες), οι Ερυθρόλευκοι παρέμεναν κοντά και προσπαθούσαν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους.

Το δεύτερο σετ άλλαξε εντελώς την ψυχολογία. Ο Τζουλιάνι αξιοποίησε τον Δαλακούρα για υποδοχή και άμυνα και μαζί με τον Κουμεντάκη και τον Τζιάβρα κράτησαν την πίσω ζώνη για να ανεβάσει τα ποσοστά του ο Στερν που πήρε την κόντρα κι ο Γκουσταβάο με άσο να γράψει το 1-1. Προσέξτε: ο Ολυμπιακός πήρε το σετ με 25-27 παρότι είχε 56% στην επίθεση έναντι 27% του Παναθηναϊκού. Κυριολεκτικά με αίμα.

Όσο όμως ανέβαινε η υποδοχή, τόσο ανέβαινε κι ο Τράβιτσα που πανέξυπνα φόρτωσε με πρώτο χρόνο τους συμπαίκτες του και έβαλε στο κόλπο τον Στερν σε κρίσιμες μπάλες. Ο Ιντάλγκο άρχισε να βρίσκει ρυθμό και δεν ήταν τυχαίο πως υπήρξαν μόλις δύο λάθη σε όλο αυτό το διάστημα. Καθάρισε εντελώς το μυαλό όλων και η κυριαρχία ήταν απόλυτη και στο τέταρτο αλλά και κυρίως στο χρυσό σετ όπου ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ απάντηση στα σέρβις του Κουβανού.

 

Οι Πράσινοι θύμιζαν σταδιακά Iphone 10 με λογισμικό iOs16. Πόσο να κρατήσει η μπαταρία ειδικά όταν είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και στην υποδοχή; Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι διαχειρίστηκε εκπληκτικά τα τάιμ άουτ σε σχέση με το πρώτο ματς και ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία.

Τράβιτσα κορυφαίος με εμφάνιση από τα… παλιά και απίθανοι κεντρικοί

Προσωπικά μου φάνηκε δύσκολο να βρω διακριθέντα. Πιθανότατα όμως αν πρέπει να μπει κάποιος αυτός αξίζει να είναι ο Τράβιτσα που έκανε εμφάνιση άλλων εποχών και επιβεβαίωσε βροντερά πόσο τεράστιος πασαδόρος είναι. Όταν οι 5/6 κλείνουν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων, τότε κάτι έχεις κάνει εξαιρετικά.

Παγένκ και Γκουσταβάο είχαν 17/25 (!!) με τον Σλοβένο να κάνει το κορυφαίο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στη διετία του στα μέρη μας και τον Βραζιλιάνο να έχει την υπεροχή πάνω στο φιλέ και να είναι καταλυτικός.

Ο σπουδαίος Τζιάβρας και ο τρομερός Κουμεντάκης

Προσθέστε στους παραπάνω τον εκπληκτικό Τζιάβρα (είχε 61% άριστη υποδοχή σε τέτοιων απαιτήσεων παιχνίδι κι έχοντας μπει στο σημάδι σε βαθμό… εμμονής από τον Παναθηναϊκό) που διανύει την πρώτη του χρονιά ως βασικός σε ομάδα πρωταθλητισμού αλλά και τον εκπληκτικό Κουμεντάκη που πήρε μεγάλο βάρος στην υποδοχή (με 50% στην επίθεση και άριστες αντιδράσεις όποτε δέχθηκε μπλοκ) καθώς και τον Ιντάλγκο που καθάρισε μόνος του το χρυσό σετ.

Ο έμπειρος ακραίος του Ολυμπιακού βρίσκεται πραγματικά στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και μέσα σε λίγα λόγια αποτύπωσε την πίστη που υπήρχε στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο παρότι η ομάδα του ήταν με την πλάτη στον τοίχο.

 

Ο Ολυμπιακός πίστεψε πραγματικά στις δυνατότητές του και νίκησε τον κακό του εαυτό δικαιώνοντας τη δουλειά που γίνεται από το καλοκαίρι χωρίς πολύ μπλα μπλα και με αρκετή ουσία. Τώρα μένει να μην υποτιμήσει τη Μακάμπι και να φτάσει στον στόχο του.

Ολική κατάρρευση των Πράσινων με αλχημείες

Οι Πράσινοι από την άλλη βρίσκονται για πρώτη φορά φέτος σε τόσο δύσκολη κατάσταση και επί της ουσίας είχαν εικόνα κατάρρευσης παρότι ήθελαν μόλις ένα σετ. Το σχήμα με τους τρεις ακραίους δεν λειτούργησε γιατί ο Σάντερ ήταν σκιά και ο Φράγκος έπρεπε να κάνει πολλά πράγματα για να καλύψει και τον Αμερικανό.

Με τα ποσοστά στην επίθεση να είναι χαμηλά, η είσοδος του Ερνάντες αποδείχθηκε μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό. Ο Κουβανός όμως φάνηκε βαρύς (θύμισε την εικόνα του στον περυσινό τελικό της Χάλκμπανκ με τη Ναρμπόν) και το μπλοκ ήταν διαβασμένο για να τον αντιμετωπίσει.

 

Γενικώς πολλές αλχημείες (άλλες αναγκαστικά κι άλλες όχι) από τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο και ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι ήταν προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Τώρα μένει να δούμε τι θα φέρει σε επίπεδο ψυχολογίας αυτή η νίκη στα επόμενα παιχνίδια όπου οι δύο ομάδες θα παίζουν με τέσσερις ξένους.

Το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, μεγαλύτερη προφανώς από αυτή που χάθηκε το 2018 απέναντι στη Ραβένα. Και αποδείχθηκε πως ένα ματς μπορεί να γίνει η απόλυτη πυξίδα για την επιτυχία αρκεί να συνεχίσεις έτσι.

Αν ψάχνει το δίκιο του ο Παναθηναϊκός, να προβεί σε μηνύσεις

Πάμε να πούμε δύο λόγια και για όσα έγιναν την Τετάρτη. Δεν ξέρω από ποιον και πώς ξεκίνησε η χαζομάρα (βασικά το ψέμα) ότι ο Ολυμπιακός πήγε να πάρει το ματς στα χαρτιά και του άναψε κόκκινο η CEV, το βέβαιο είναι πως οι δύο ομάδες τα είχαν βρει εξ αρχής για να γίνει κανονικά και οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν Πέμπτη. Για «χαρτιά» δεν τέθηκε ποτέ θέμα κι απορώ γιατί αναπαράγεται με τέτοια ευκολία.

Για τα υπόλοιπα που διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός και θεωρεί υπαίτια την Αστυνομία (εγκληματικά τα δακρυγόνα σε κλειστό) θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει μήνυση σαν πρώτη κίνηση που είναι και πιο σημαντικό από την ανταλλαγή ανακοινώσεων.

Η κάθε ομάδα διαλέγει την έδρα που επιθυμεί και καλό θα είναι να το δούμε συνολικά το κομμάτι των ευθυνών που αναλογούν στα σωματεία μπας κι απεμπλακούμε από την Αστυνομία κάποια στιγμή.

Δεν νοείται σε τέτοιο παιχνίδι να μην ανοίγουν οι πόρτες τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα και λίγο λέμε, δεν νοείται η χρήση δακρυγόνων να γίνεται εντός κι εκτός κλειστού με το παραμικρό σαν να μιλάμε για άψυχα όντα (με κίνδυνο νεκρών), δεν νοείται να κυκλοφορούν video που δείχνουν μασκοφόρους να βγάζουν καθίσματα από τις θέσεις τους την ώρα που οι ομάδες προθερμαίνονται (!) και άλλοι (πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία) να προσπαθούν να μπουκάρουν χωρίς εισιτήρια.

Κι επειδή σίγουρα η θέρμη για το ματς ήταν μεγάλη, η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έπρεπε να τα προβλέψει αυτά και να έχει φροντίσει εγγράφως σε συνεννόηση με την Αστυνομία να εφαρμοσθούν συγκεκριμένα μέτρα προσέλευσης χωρίς να παρεκκλίνει κανείς για να είναι όλοι καλυμμένοι. Από προφορικές συμφωνίες «γκώσαμε» σ’ αυτή τη χώρα. Πολύ λίγη και η CEV στο να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ξέσπασμα Κάτας: «Αισθάνομαι ντροπιασμένος με τις βολές, ίσως έπρεπε να μιλάμε για τους διαιτητές όπως έκανε ο Παναθηναϊκός»

Μετά τις... αμετάφραστες αιχμές στη Nova, ο Κάτας έγινε πολύ πιο σαφής στη συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας ντροπιασμένος για το απίθανο 35-10 υπέρ του Παναθηναϊκού στις βολές

Παναθηναϊκός: Θλάση στη γάμπα ο Σλούκας, αγωνία ενόψει Final Four

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν αγωνίστηκε στο β' μέρος του Game 5 και οι πρώτς πληροφορίες κάνουν λόγο για θλάση στη γάμπα, διάγνωση που αν επιβεβαιωθεί καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο φάιναλ φορ

Παρί – Ντόρτμουντ 0-1: Γερμανικός θρίαμβος στο Παρίσι, οι Βεστφαλοί στον τελικό του Champions League 11 χρόνια μετά

Με αμυντικό masterclass, οι Βεστφαλοί ολοκλήρωσαν τη δουλειά με θρίαμβο στο Παρίσι και προκρίθηκαν στον τελικό του Champions League μετά από 11 χρόνια όπου θα διεκδικήσουν το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο κόντρα σε Μπάγερν ή Ρεάλ