18 C
Athens

Έτσι θα μπλοκάρει τα ατού της Άστον Βίλα ο Ολυμπιακός: Το high press και ο κομβικός ρόλος των ακραίων

Οι Πειραιώτες έχουν ραντεβού με την ιστορία στο «Βίλα Παρκ» κι όντας καλά διαβασμένοι θα πρέπει να «χτυπήσουν» συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού των Villains προκειμένου να σκοράρουν ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο

Ώρα για τον Ολυμπιακό να φορέσει ξανά το καλό του ευρωπαϊκό κοστούμι.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ραντεβού με την ευρωπαϊκή τους ιστορία στο Μπέρμιγχαμ, όπου θα δώσουν τα πάντα για να φύγουν με ένα καλό αποτέλεσμα με φόντο τη ρεβάνς στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στην Άστον Βίλα, το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο στο Conference League.

Οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι έτοιμοι για την πρώτη μάχη με την Άστον Βίλα με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Conference League κι ενώ θα έχουν τη ρεβάνς στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» την επόμενη Πέμπτη (9/5).

Ο Ολυμπιακός δίνει για πρώτη φορά μάχη σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και όσο το όνειρο μένει ζωντανό, οι Ερυθρόλευκοι θα το κυνηγήσουν μέχρι τέλους. Με πάθος, ψυχή, αποφασιστικότητα και υψηλά επίπεδα αγωνιστικής και πνευματικής ετοιμότητας.

Ο Βάσκος τεχνικός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ομάδα του δεν πρέπει να φοβηθεί παρά μόνο να σεβαστεί ως ένα σημείο την Άστον Βίλα, ώστε να κάνει το παιχνίδι της στο «Βίλα Παρκ» για να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς σε μία εβδομάδα στον Πειραιά.

Ολυμπιακός: Το σχέδιο του Μεντιλίμπαρ για την ιστορική απόδραση από το Μπέρμιγχαμ

Ούτως ή άλλως, οι Πειραιώτες το έχουν δείξει παντού μέχρι τώρα, ότι με τον Ισπανό τεχνικό στο τιμόνι παίζουν πάντα και παντού για τη νίκη, με ένα συγκεκριμένο επιθετικό στυλ παιχνιδιού, δίχως φόβο και αγωνιστικούς περιορισμούς.

Αυτό θα κάνουν και στο Μπέρμιγχαμ απέναντι σε μία ομάδα που έχει χτιστεί για να πετύχει τη φετινή σεζόν, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ουνάι Έμερι ή αλλιώς «Mr. Europa League».

Η Άστον Βίλα έχει επίσης συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, αλλά όσο καλά και να τη διαβάσεις, πάντα μπορεί να σου παρουσιάσει κάτι που δεν το περιμένεις, το απρόβλεπτο, αυτό που μπορείς να υπηρετήσεις μόνο αν έχεις τους κατάλληλους παίκτες. Και οι «Villains» τους έχουν και με το παραπάνω.

Το κλειδί της φετινής της επιτυχίας είναι ότι ο Έμερι και οι συνεργάτες έχουν βρει μία σταθερή ενδεκάδα που σπανίως αλλάζει και παράλληλα έχουν αξιόπιστες επιλογές στον πάγκο, αλλάζοντας τα δεδομένα ενός αγώνα με μία ή δύο απλές κινήσεις.

Ο βασικός άξονας του παιχνιδιού της ξεκινάει από τα στόπερ. Το δίδυμο Κόνσα-Τόρες λειτουργεί άψογα σε ολόκληρη τη σεζόν απέναντι στα επιθετικά «θηρία» της Premier League και αποτελεί τον κύριο λόγο που η Βίλα έχει την πέμπτη καλύτερη άμυνα στο Νησί.

Αμφότεροι είναι στόπερ με καλά στοιχεία στο ένας εναντίον ενός, δυνατοί στον αέρα και πάντα επικίνδυνοι για τις αντίπαλες άμυνες στις στημένες φάσεις. Από τα δικά τους πόδια ξεκινούν οι περισσότερες επιθέσεις της ομάδας του Έμερι, ο οποίος τους εμπιστεύεται με κλειστά μάτια κι έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά -από τις ελάχιστες περιπτώσεις- που ένας από τους δύο λείπει από το αρχικό σχήμα, πάει στράφι όλο το μεσοαμυντικό σχέδιο των «Χωριατών».

Ο Ολυμπιακός, σε κάτι ακόμη που είναι καλός επί εποχής Μεντιλίμπαρ, είναι να «πνίγει» τον αντίπαλο με το πρέσιγνκ στην πρώτη πάσα, τακτική που πρέπει να ακολουθήσει με… μέτρο στο «Βίλα Παρκ» για να μην εκτεθεί στην άμυνά του. Κι αυτό γιατί, όταν η Βίλα βρίσκει τον τρόπο να περάσει την μπάλα από τα χαφ, τότε σχεδόν πάντα δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, οι Ερυθρόλευκοι πρέπει σίγουρα να προσέξουν μπροστά τους εξαιρετικούς Μακγκίν και Γουότκινς, την κύρια πηγή τερμάτων της Βίλα, ενώ κομβικός στον άξονα είναι Ντόουγκλας Λουίς, με τον Βραζιλιάνο να μοιράζει περισσότερες key passes από κάθε άλλον συμπαίκτη του στην Premier.

Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι βέβαιο και πρέπον να προσπαθήσει να «χτυπήσει» από τα επιθετικά της άκρα, εκεί όπου λογικά θα χρησιμοποιηθούν οι Φορτούνης και Ποντένσε απέναντι σε Κας και Ντιν, αντίστοιχα. Η ποιότητα τόσο του Έλληνα άσου όσο και του Πορτογάλου μπορούν να κάνουν τη διαφορά απέναντι στα μπακ των Άγγλων, που δεν φημίζονται για τις αμυντικές τους αντιδράσεις σε καταστάσεις πίεσης και συνήθως… ξεχνιούνται στην επίθεση. Εκεί, μπορεί ο Ολυμπιακός να δημιουργήσει υπεραριθμία και με τη βοήθεια των Ορτέγκα – Ροντινέι από την πίσω ζώνη, ώστε να «γεμίσει» την περιοχή της Άστον Βίλα και να φτιάξει τις ευκαιρίες για ένα ή περισσότερα τέρματα, που θα τού αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στο Φάληρο.

Σέντρα στις 22:00 για το ιστορικό αυτό παιχνίδι για τους Πειραιώτες και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, που για άλλη μία χρονιά βασίζει όλες του τις ελπίδες για κάτι καλύτερο στη βαθμολογία της UEFA στον Ολυμπιακό.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς