16.4 C
Athens

Παναθηναϊκός: Ο Γιοβάνοβιτς που έφυγε ως αδικημένος και το μεγάλο ρίσκο του Αλαφούζου με Τερίμ

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση Αλαφούζου να διώξει μέσα σ' ένα χριστουγεννιάτικο μεσημέρι τον πετυχημένο Γιοβάνοβιτς και μερικές σκέψεις για το ρίσκο της επιλογής Φατίχ Τερίμ, που θα αποτελέσει τον ποδοσφαιρικό... Εργκίν Αταμάν των Πρασίνων

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να έκανε πολλά και σημαντικά λάθη το τελευταίο διάστημα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αλλά τέτοιο άδοξο τέλος δεν το άξιζε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Πρασίνων όταν στο γραφείο του Αλαφούζου ερχόταν η μία απόρριψη μετά την άλλη, ο προπονητής που έβαλε ξανά τον Παναθηναϊκό στην κουβέντα αλλά και στην πραγματική διεκδίκηση τίτλων.

Αυτός που τελικά τού χάρισε το πρώτο του Κύπελλο μετά από μία 8ετία κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον έβαλε ξανά σε ευρωπαϊκό όμιλο και τον είχε στο -1 από την κορυφή πριν την διακοπή των Χριστουγέννων.

Επίσημο το διαζύγιο του Παναθηναϊκού με τον Γιοβάνοβιτς: «Η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν»

Η είδηση της απόλυσής του έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σίγουρα έχει εξήγηση. Κι αυτή την ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που για την ώρα όμως έχει να διαχειριστεί τη μαζεμένη και λογική γκρίνια των φιλάθλων, που τον έχουν βάλει ξανά στο επίκεντρο της κριτικής. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μία «αντιποδοσφαιρική» και «αντιπαναθηναϊκή» απόφαση, αν και σίγουρα θα αναθεωρήσουν αρκετά στην περίπτωση που οι Πράσινοι στεφθούν πρωταθλητές στο τέλος της τρέχουσας σεζόν.

«Καλώς όρισες αυτοκράτορα»: Ο Φατίχ Τερίμ κι επίσημα νέος προπονητής του Παναθηναϊκού

Αυτό είναι και το μεγάλο ρίσκο που πήρε ο Γιάννης Αλαφούζος. Ήθελε να κάνει αυτός την κίνηση «ματ» με την ελπίδα πως στο τέλος όλοι θα τον αποθεώνουν για την επιλογή του. Επί της παρούσης, η επιλογή του Φατίχ Τερίμ, όντως, δεν έχει ποδοσφαιρική λογική. Πρόκειται για έναν πολύπειρο τεχνικό, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή του Γιοβάνοβιτς και σίγουρα άλλον χαρακτήρα.

Ο Τερίμ είναι ένας ποδοσφαιρικός… Εργκίν Αταμάν. Από τα πολλά χρόνια του στη Γαλατασαράι, που αποτελεί και το κύριο παράδειγμα της δουλειάς του ως τεχνικός σε συλλογικό επίπεδο, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να εκθέτει δημόσια ποδοσφαιριστές του, να «τραβάει τα αυτιά» στα αποδυτήρια και να αφήνει στον πάγκο ή και στον πάγο όποιον δεν συμβιβάζεται με τις οδηγίες ή το στυλ παιχνιδιού του. Ο Τερίμ είναι απόλυτος, πολλές φορές απαιτεί τον σεβασμό και δεν τον κερδίζει.

Έχει το «know how» για τον πρωταθλητισμό, παίζει old style ποδόσφαιρο, ξεχωρίζει τους παίκτες του σε «πρώτης γραμμής και οι υπόλοιποι» και γενικά τού αρέσει να παίρνει την ευθύνη και να έχει ηγετικό ρόλο.

Σε ρυθμούς Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό: «Πετάει στις 11 το πρωί για Ελλάδα»

Είναι βέβαιο ότι στο τέλος της θητείας του στον Παναθηναϊκό, όποτε αυτό συμβεί, θα έχει καλούς φίλους αλλά κι ορκισμένους εχθρούς από το εσωτερικό του συλλόγου. Δεν είναι ο τύπος προπονητή που θα τα πάει καλά με όλους. Παλαιάς κοπής και στο τέλος «πάνω απ’ όλα η ομάδα»… αλλά και η δική του υστεροφημία. Που, εδώ που τα λέμε, δεν θα επηρεαστεί και πολύ από το αποτέλεσμα της πορείας του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Γιοβάνοβιτς φεύγει σαν κύριος και κυρίως ως αδικημένος. Ο Παναθηναϊκός τον εμπιστεύθηκε, αυτός τον δικαίωσε και στο τέλος οι δύο πλευρές χώρισαν με απρόσμενο και «σκληρό» τρόπο ανήμερα της 26ης Δεκεμβρίου. Ο Γιάννης Αλαφούζος έψαχνε για μία νέα αρχή, όχι απλά μία αλλαγή σελίδας, αλλά εποχής. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός στις αρχές Δεκέμβρη και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτός ήρθε από τη Μακάμπι Χάιφα τον πείραξε πολύ κι ας μην το παραδέχθηκε ποτέ.

Το timing δεν είναι σωστό, αλλά ο ίδιος ο χρόνος (μέχρι τον Μάιο) θα δείξει αν αυτή του η απόφαση ήταν βασισμένη σε ποδοσφαιρικά θεμέλια ή απλά μία -ακόμη- τρέλα της στιγμής με χαμένο τον Παναθηναϊκό, που αγνοεί τη λέξη «πρωτάθλημα» από το μακρινό, πλέον, 2010…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς