22.6 C
Athens

Σλούκας: Το 2o ακριβότερο συμβόλαιο της Ευρώπης είναι η βραδυφλεγής βόμβα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού

Ο Mythbuster αναλύει την παγίδα στην οποία έβαλε τον εαυτό του ο Παναθηναϊκός με το εξωπραγματικό συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα και εξηγεί πώς η παρόρμηση του Δ. Γιαννακόπουλου για καζούρα στον Ολυμπιακό μπορεί να πληρωθεί ακριβά, όχι μόνο με χρήματα...

Η Euroleague της σεζόν 2023/24 θα έχει σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι. Η τάση που εδώ και χρόνια λανσάρεται απαρέγκλιτα από τον Ολυμπιακό φαίνεται πως βρίσκει μιμητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέρα από τη μείωση σε κάποια αστρονομικά μπάτζετ, εκείνο που διαφαίνεται ως πρόθεση είναι να μπει ένα όριο στο μάξιμουμ συμβόλαιο που μπορεί να δοθεί σε έναν παίκτη.

Το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Ευρώπης, αυτό του Νίκολα Μίροτιτς, αναμένεται να ψαλιδιστεί ακόμα και κατά 50%, αν τελικώς αποδεχτεί την πρόταση της Αρμάνι η οποία του προσφέρει 2,5 εκ. ετησίως. Δηλαδή τα μισά απ’ αυτά που προέβλεπε το συμβόλαιό του στην Μπαρτσελόνα.

Μπορεί ο Μαυροβούνιος σταρ να μη βγει χαμένος στην τσέπη του (εκκρεμεί η αποζημίωσή του για τη μονομερή λύση του συμβολαίου του από πλευράς Μπάρτσα) ωστόσο το trend που θα επικρατήσει το προσεχές διάστημα είναι ξεκάθαρο. Οι ομάδες της Euroleague δεν σκοπεύουν να δώσουν περισσότερα από 2-2,5 εκ. σε κάποιον παίκτη, όποιος κι αν είναι αυτός.

Για παράδειγμα, ο Έντι Ταβάρες απαιτεί νέο συμβόλαιο από τη Ρεάλ, αφού τα 3,5 εκ. μικτά (1,8 καθαρά) που παίρνει είναι μάλλον λίγα για να καλύψουν την κλάση του. Οι Μαδριλένοι δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο λέγεται πως δεν συζητούν για ποσό που θα υπερβαίνει τα 5 εκ. μικτά ετησίως. Αυτές οι μεγάλες διαφορές βεβαίως προκύπτουν λόγω φορολογίας, μια και στην Ισπανία δεν έχει υπάρξει μείωση όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια στην Ιταλία και εν συνεχεία στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή το ακριβότερο συμβόλαιο στη Euroleague είναι αυτό του Σέιν Λάρκιν. Για το οποίο τραβάνε τα μαλλιά τους οι άνθρωποι της Εφές, αφού πέρυσι δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση τα 4 εκ. που έλαβε. Και αν συνεχιστεί η αγωνιστική πτώση του, μάλλον δεν θα τα δικαιολογήσει και φέτος.

Μαζί του στην κορυφή θα ήταν και ο Βασίλιε Μίτσιτς, αν δεν έφευγε για το NBA. Ποιος όμως βρίσκεται στη δεύτερη θέση; Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες κανένας Ευρωπαίος (και μη) μπασκετόφιλος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας «6ος παίκτης» θα έφτανε να παίρνει σχεδόν 3 εκ. τον χρόνο και μάλιστα σε νέο συμβόλαιο.

Αποκάλυψη: Ο Σλούκας πρότεινε… Γιαν Βέσελι στον Δ. Γιαννακόπουλο!

Τα περίπου 2,7 εκ. καθαρά που θα παίρνει ετησίως ο Κώστας Σλούκας αναμένεται να στρογγυλοποιηθούν στα 3 μέσα από κάποια προβλεπόμενα μπόνους. Ακριβώς σε αυτό το σημείο τοποθετείται και η παγίδα μέσα στην οποία έβαλε τον εαυτό του ο Παναθηναϊκός.

Στην προσπάθειά του να κάνει… καζούρα στον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρόσφερε ένα συμβόλαιο πολύ πάνω από την αντικειμενική αξία του Σλούκα. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πικρόχολο σχόλιο, είμαστε βέβαιοι πως ο πρώτος που το αναγνωρίζει είναι ο ίδιος ο 33χρονος γκαρντ.

Όταν σε αυτή την ηλικία κάποιος σου προσφέρει ένα συμβόλαιο 50% πάνω από εκείνο που έπαιρνες στο αποκορύφωμα της καριέρας σου, η υπερβολή δεν χρειάζεται υπογράμμιση. Μιλώντας πιο πάνω για «παγίδα», θα φροντίσουμε να γίνουμε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται.

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ την Πέμπτη. Ο Ισπανός θα πάρει 4,5 εκ. ευρώ για δυο χρόνια, άρα τουλάχιστον μισό εκατομμύριο λιγότερο απ’ όσα θα παίρνει ετησίως ο Σλούκας. Αρκετά πιο κάτω είναι οι αποδοχές του Λούκας Βιλντόσα, ο οποίος λέγεται ότι θα αμείβεται με περίπου 1,8 τον χρόνο.

Κάπου εδώ έρχονται και κολλάνε τα λόγια του Έρικ ΜακΚόλουμ στο podcast του Ντονάτας Ουρμπόνας. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός παίκτης είπε πως «όταν ένας παίκτης παίρνει 3 εκ. ετησίως θα πρέπει να είναι κάθε βράδυ ο ηγέτης της ομάδας του». Και εννοείται ότι ο Σέιν Λάρκιν, που βρισκόταν κι αυτός στη διαδικτυακή κουβέντα, συμφώνησε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Άλλωστε ο ίδιος ξέρει καλά τι πίεση κρύβεται πίσω από ένα τεράστιο συμβόλαιο.

Σλούκας, Αταμάν, Παναθηναϊκός: Ένα μπασκετικό λουτρό αλήθειας από Λάρκιν και ΜακΚόλουμ

Ο ΜακΚόλουμ είπε επί λέξει για τον Σλούκα: «Με έναν τέτοιο μισθό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Θα πρέπει να κουβαλάει τον Παναθηναϊκό σε κάθε ματς. Θα πρέπει να είναι ο ηγέτης κάθε βράδυ. Δέκα πόντοι δεν θα είναι αρκετοί. Τέσσερις ασίστ δεν θα είναι αρκετές. Όχι όταν παίρνεις 3 εκ. ευρώ. Και η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει εκεί».

Θα μπορούσε κάποιος να πει αφελώς «και τι τους νοιάζει αυτούς πόσα θα παίρνει ο Σλούκας;». Το αν και ποιους θα νοιάζει θα το διαπιστώσουμε μέσα στη σεζόν. Για να στέκονται τόσο πολύ στο οικονομικό δυο πολύπειροι παίκτες, σημαίνει ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που νομίζουν οι απέξω.

Αν κατά τη διάρκεια της σεζόν ο Βιλντόσα έχει πολύ καλύτερα νούμερα από τον Σλούκα ή αν ο Ερνανγκόμεθ αποδειχθεί πολύ πιο επιδραστικός από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, θα είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινήσει η δυσαρέσκεια εντός των αποδυτηρίων. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ως το τέλος της σεζόν, το επόμενο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύει να θερίσει όσα έσπειρε.

Στην περίπτωση που ο MVP των Πρασίνων θα είναι κάποιος άλλος πέραν του Σλούκα, είναι πολύ λογικό να πάει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και να του ζητήσει τουλάχιστον τα ίδια χρήματα με αυτά που παίρνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ρόστερ. Και να μη γίνει κάτι τέτοιο όμως, πράγμα δύσκολο αν π.χ. ο Βιλντόσα κάνει πάταγο, το πρόβλημα θα φανεί όταν ο ΠΑΟ επιχειρήσει να προσεγγίσει ένα μεγάλο όνομα.

Η AS βλέπει ως «νέο μπαμπούλα» της Ευρώπης και… «dream team» τον Παναθηναϊκό

Οι διαπραγματεύσεις με τον επόμενο σταρ λοιπόν θα ξεκινήσουν από τη βάση του συμβολαίου του Σλούκα. Ας υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός πάει να πάρει π.χ. τον Μάικ Τζέιμς. Είναι ποτέ δυνατόν ο Αμερικανός σταρ να συμβιβαστεί με λιγότερα χρήματα από αυτά που παίρνει ο Σλούκας; Να είστε σίγουροι πως το ίδιο θα γίνει και με άλλους παίκτες, ακόμα κι αν δεν έχουν το βαρύ όνομα του Τζέιμς.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται αποκλειστικά με το οικονομικό σκέλος της περίπτωσης Σλούκα. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Κώστας μπει στον πειρασμό να πουλήσει σταριλίκι στον Αταμάν ή τι θα συνέβαινε αν ο Τούρκος τεχνικός δεν πάρει από τον Έλληνα άσο αυτά που… προβλέπονται βάσει του τεράστιου ποσού του συμβολαίου του. Διότι οι δυο τους θα κληθούν να συνυπάρξουν για μια τριετία, αν τα πράγματα εξελιχθούν ιδανικά για τον Αταμάν.

Ότι η επίδειξη νεοπλουτισμού του Παναθηναϊκού θα κάνει κακό και στην πιάτσα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο. Όπως σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται και ο εκνευρισμός των άλλων ομάδων. Θα πάει ο Ταβάρες σε διαπραγμάτευση με τη Ρεάλ και θα τους πει «αν ο πρώην 6ος παίκτης του Ολυμπιακού παίρνει στα 33-34 του 3 εκ. ευρώ, εγώ που είμαι ένας από τους πιο κυριαρχικούς παίκτες στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να πάρω τουλάχιστον κάτι παραπάνω;».

Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλοι παίκτες που θα κληθούν να διαπραγματευτούν ανανέωση ή μεταγραφή. Και είτε οι σύλλογοι θα ενδώσουν, είτε θα τους πουν «guys, αν θέλετε τόσα λεφτά μαζευτείτε όλοι μαζί και πηγαίνετε να σας τα δώσει ο Dimitris του Panathinaikos».

Και εννοείται ότι δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να καταγράψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Παναθηναϊκός αποτύχει τη νέα σεζόν…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Ετοιμοπόλεμος ο Παπανικολάου για το Game 3 κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Με τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου, θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός στα δύο ματς του ΣΕΦ που μπορεί να κρίνουν το εισιτήριο για το Final-4 της Euroleague

Ολυμπιακός: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για Νικολοπούλου, υπέστη ρήξη χιαστού η αρχηγός των Ερυθρολεύκων

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την Αγγελική Νικολοπούλου που υπέστη ρήξη χιαστού μετά τον τραυματισμό της στον πέμπτο τελικό της Α1 Γυναικών, που έφερε το τρίτο σερί πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό

Super League: Τα δεδομένα για τον τίτλο και ο μονόδρομος της Τούμπας για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ακόμα ζωντανοί στο κυνήγι του τίτλου και μένει η μεταξύ τους εκκρεμότητα στην Τούμπα για να φανεί αν η αγωνία για το πρωτάθλημα θα παραμείνει μέχρι το φινάλε ή αν η ΑΕΚ στεφθεί πρωταθλήτρια από τις 12 Μαΐου