20.9 C
Athens

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Φράιμπουργκ, Ναντ και Καραμπάγκ

Ο Ολυμπιακός βάσει ονόματος είναι το φαβορί του 7ου ομίλου, όμως γνωρίζει ότι απέναντί του έχει μία Ναντ που πλέον αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη της Ligue 1, μία Φράιμπουργκ στην καλύτερη εποχή της και μία Καραμπάγκ που ό,τι κι αν γίνει πάντα βρίσκεται σε ευρωπαϊκό όμιλο

Ο καλός και σοβαρός Ολυμπιακός μπορεί να τερματίσει στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου κι αυτό δεν είναι μυστικό. Οι Ερυθρόλευκοι κατέχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία απ’ όλες τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου και εκκινούν το ευρωπαϊκό ταξίδι στο Europa League ως φαβορί για την πρωτιά. Ωστόσο, τα πάντα κρίνονται στο χορτάρι κι εκεί έχει αποδειχθεί ότι και οι 3 αντίπαλοί του στον δρόμο για τους «16» της διοργάνωσης είναι αξιόλογοι και υπολογίσιμοι.

Κορμπεράν: Πρόκριση και ενίσχυση στις θέσεις που πρέπει

Η αρχή με τη Ναντ, την κυπελλούχο Γαλλίας που τη σεζόν που μας πέρασε έκανε μία ονειρική πορεία στο Κύπελλο φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου μετά τη νίκη επί της Νις στον τελικό.

Η ομάδα της Νάντης έχει έναν άκρως επιθετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι της και διακρίνεται τόσο για τους γρήγορους και ποιοτικούς εξτρέμ της (Σιμόν – Κόκο) όσο και για τη δύναμη στον άξονα με την παρουσία του MVP της περσινής σεζόν, Λουντοβίκ Μπλας, ο οποίος σταμάτησε στα 15 γκολ και γενικότερα ρυθμίζει ολόκληρη τη μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας του Αντουάν Κουμπουαρέ.

Το όνομά του σίγουρα σας θυμίζει κάτι, αφού στο παρελθόν έχει περάσει και από την Παρί Σεν Ζερμέν (2009-11) με πολυετή θητεία στους πάγκους των γαλλικών ομάδων.

Η Ναντ δεν είναι τόσο ομάδων προσωπικοτήτων όπως παρουσιάζεται, όσο ένα καλοδουλεμένο και συμπαγές σύνολο που έχει ως προτεραιότητα το επιθετικό ποδόσφαιρο αφήνοντας τα παιχνίδια της ακόμα και να πάρουν μεγάλη έκταση στο σκορ, αρκεί αυτή να είναι μπροστά. Πάντως, μέχρι τώρα στη νέα σεζόν της Ligue 1 δεν έχει ξεκινήσει και με τον καλύτερο τρόπο, μετρώντας δύο ισοπαλίες και μία ήττα στις 3 πρώτες αγωνιστικές.

Δεύτερη ομάδα από το «μικροσκόπιό» μας η Φράιμπουργκ, μία ανερχόμενη δύναμη της Bundesliga που βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της και παρουσιάζει ένα σύνολο ικανό να φτάσει μακριά ακόμα και στην Ευρώπη.

Φιναλίστ του τελικού στο Κύπελλο Γερμανίας τον περασμένο Μάιο, ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Λειψία αν και στην κανονική διάρκεια ήταν η ομάδα που και την κατοχή είχε αλλά και τον τρόπο να πλησιάζει με μεγαλύτερη απειλή την αντίπαλη περιοχή.

Ομάδα του συνόλου και του «δεκαριού» της σε σώμα εξτρέμ, η Φράιμπουργκ είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμη κι αυτό φαίνεται στον σεβασμό που τής δείχνουν οι μεγάλοι του γερμανικού πρωταθλήματος. Αλλά και τα στραπάτσα που δέχονται από αυτήν.

Μπορεί να μην σκοράρει πολύ, αλλά την περιοχή θα την πλησιάσει εκμεταλλευόμενη την τεράστια ποιότητα στα αριστερά της επίθεσης και τον άξονα χάρις της παρουσίας του MVP των τελευταίων ετών στην ομάδα, Βιντσέντσο Γκρίφο. Είναι αυτός που για άλλη μία φορά έδωσε τη λύση στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι με τη Μπόχουμ αλλά κι αυτός που μέσα σε μία σεζόν (2021-22) έσπασε όλα τα προσωπικά του κοντέρ με χρονιά καριέρας (13 γκολ και 8 ασίστ σε 40 ματς). Μαέστρος, τον οποίο παρακολουθεί στενά σχεδόν σε κάθε μεταγραφική περίοδο η Ντόρτμουντ.

Φράιμπουργκ – Μπόχουμ 1-0: Φτωχό σκορ, πλούσιο θέαμα και «3 στα 4» για την αντίπαλο του Ολυμπιακού (hls)

Κέρδος για τη Φράιμπουργκ και η σταθερά στον πάγκο που ακούει στο όνομα Κρίστιαν Στράιχ και βρίσκεται ως πρώτος προπονητής στον σύλλογο από τον Δεκέμβριο του 2011! Και πώς να φύγει, όταν από μία ομάδα χωρίς στόχους έγινε ομάδα Ευρώπης με μεθοδευμένες κινήσεις εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως αγωνιστικά.

Last but not least, που λεν και οι Άγγλοι, η Καραμπάγκ, που πλέον την έχουμε συνηθίσει ως μία ομάδα που ό,τι κι αν γίνει μέσα στο καλοκαίρι αυτή θα καταφέρει να χωθεί σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μπορεί να μην το κατάφερε στο Champions League χάνοντας την πρόκριση στους ομίλους στα σημεία από την Βικτόρια Πλζεν, αλλά το Europa League τής ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί σαν ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν (όχι και την πρώτη ποδοσφαιρομάνα) να μην «γεμίζει» το μάτι, όμως τη δουλειά της την κάνει καλά στο χορτάρι.

Πλέον διαθέτει μία ευρωπαϊκή εμπειρία που είναι από μόνη της ικανή να την κρατήσει στο παιχνίδι της πρόκρισης μέχρι το τέλος, αλλά δεν μένει σε αυτό.

Με τον Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ στον πάγκο τα τελευταία 14 χρόνια οι Αζέροι είναι απόλυτα κυρίαρχοι στο πρωτάθλημά τους με 13 τίτλους από το 2010 και μετά, ενώ κάθε χρόνο φροντίζουν να κάνουν έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις για να πετύχουν το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη. Φέτος, έφτασαν κοντά αλλά το Πλζεν αποδείχθηκε αφιλόξενο στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς, προτού καλά-καλά αυτή ξεκινήσει.

Όζομπιτς στο κέντρο και Κάντι στην επίθεση είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα και έχουν τον τρόπο να κρίνουν με τις ενέργειές τους ένα ματς. Μία βραζιλιάνικη συνταγή αλλά και με εμπιστοσύνη στα «παιδιά» της ομάδας και τους Αζέρους του ρόστερ, η Καραμπάγκ έχει τον τρόπο να ταράξει τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου με το επιθετικό 4-3-3 που συνήθως προτιμά αλλά ταυτόχρονα έχει κενά στην άμυνα που σε πολλές περιπτώσεις -κατά βάση στην Ευρώπη- την καταδικάζουν. Εκεί δεν ενισχύθηκε κι εκεί αναμένεται να «χτυπηθεί» από Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.

Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη…

 

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς