27.8 C
Athens

Το πιο αμφίρροπο Euro των τελευταίων ετών ξεκινά: Δίχως το ξεκάθαρο φαβορί αλλά με ομάδες που διψάνε για τον τίτλο

Σέντρα στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro 2024, μία διοργάνωση που ξεκινά με τέσσερις χώρες να έχουν ένα μεγάλο «πρέπει» και τις υπόλοιπες να ζουν με το δικαίωμα στο όνειρο έχοντας ρεαλιστικές πιθανότητες για ένα παραμύθι τύπου Δανίας το 2021

Ήρθε αυτή η ώρα, να βγούμε ξανά στα μπαλκόνια, με έναν καυτό καλοκαιρινό αέρα που ίσα-ίσα σε χτυπάει στον ώμο και μία τηλεόραση να φέγγει φέρνοντας τα κουνούπια ακόμα πιο κοντά σου.

Έτσι μεγαλώσαμε. Με καλοκαίρια που τα Euro και τα Μουντιάλ μας κρατούσαν συντροφιά, μας έκαναν να ξεχνάμε τη ζέστη και πολλές φορές να «σνομπάρουμε» τις παραλίες για να δούμε ένα αδιάφορο Βέλγιο – Σουηδία. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, βέβαια, ενδιαφέρον έχουν μέχρι και οι προπονήσεις των ομάδων, αλλά πού να εξηγείς σε όσους δεν νιώθουν από μπάλα και αθλητισμό…

Απαραίτητη εισαγωγή για ένα κείμενο που δεν θα εμβαθύνει τόσο στην ανάλυση των 24 ομάδων όσο στο γεγονός πως φέτος έχουν -σχεδόν- όλοι δικαίωμα στο όνειρο. Είναι από τα τουρνουά που λείπει το μεγάλο, το ξεκάθαρο φαβορί. Από τα τουρνουά που ξεκινούν και δεν είναι ξεκάθαρο μέσα σου ποιος θα φτάσει στην τετράδα. Ναι, υπάρχουν οι παραδοσιακές δυνάμεις και οι ομάδες που έχουν τα φόντα και το know how για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως αυτές θα κάνουν… περίπατο μέχρι το Βερολίνο.

Για την ακρίβεια, το φετινό Euro στα γήπεδα της Γερμανίας αποτελεί την τέλεια αφορμή για μία νέα «σταχτοπούτα» στον θεσμό. Μπορεί να μη δούμε κάτι ανάλογο με το έπος της Ελλάδας στο 2004 αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά από μία πορεία όπως αυτή της Δανίας που το 2021 είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά και αποκλείστηκε από την οικοδέσποινα Αγγλία, η οποία βέβαια τα έκανε «θάλασσα» στον τελικό με την εν δυνάμει πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία.

Και μιας που την αναφέραμε, η Σκουάντρα Ατζούρα ξεκινάει το ταξίδι της στο φετινό Euro έχοντας μπει σε μία νέα εποχή, με περισσότερο ταλέντο, νέο αίμα αλλά χωρίς αρκετή εμπειρία ώστε να φτάσει ξανά σε έναν άθλο, καθώς ούτε το 2021 την πίστευε κανείς. Κι όμως το έκανε «κλείνοντας» το σπίτι των Άγγλων.

Όπως γράφουμε και στον τίτλο, ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει στο φετινό τουρνουά. Υπάρχουν όμως οι 4 ομάδες που ξεκινούν με στόχο την κορυφή και οτιδήποτε άλλο ίσως τους χρεωθεί σαν αποτυχία. Ο λόγος για την Αγγλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Οι Άγγλοι πλέον φοβούνται να τραγουδήσουν το «its coming home» αλλά η αλήθεια είναι πως βαθιά μέσα τους το πιστεύουν. Είναι καλή και άκρως ποιοτική αυτή η φουρνιά των Άγγλων, σημαντικές απουσίες δεν έχει ο Σάουθγκεϊτ αλλά μένει να φανεί στο χορτάρι αν κατάφερε να αλλάξει κάτι στο τακτικό πλάνο της ομάδας του, το οποίο είχε σημαντικά κενά και ελλείψεις στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Οι Γάλλοι έχουν πάει σε δύο σερί τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο το 2018 αλλά στο Euro τα τελευταία χρόνια φτάνουν στην πηγή και στο τέλος πνίγονται μόνοι τους. Φέτος, ο Εμπαπέ το έχει βάλει στόχο. Ούτως ή άλλως μόνο αυτό του έμεινε για να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο πετυχημένους στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του (αν όχι ο πιο πετυχημένος). Κι είναι ακόμα 25…

Η Πορτογαλία είναι μία ομάδα που θα παρουσιαστεί ανανεωμένη, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στον πάγκο της και ένα πιο επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με το πιο συντηρητικό στάτους επί εποχής Σάντος. Το σήκωσε με κάποιο τρόπο που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί το 2016 και θέλει να το κάνει ξανά στο τελευταίο Euro του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ενός αγέραστου σούπερ σταρ που αποτελεί από μόνος του λόγος για να παρακολουθήσουν τα ματς της Πορτογαλίας μέχρι και στο πιο απόμακρο μέρος της Γης.

Και στο τέλος η οικοδέσποινα Γερμανία, που έχει το «πρέπει» της επιτυχίας αλλά επίσης την τελευταία 15ετία δεν έχει καλή παρουσία στα Euro. Μακριά από το στυλ που την οδήγησε στη μεγάλη επιτυχία του 2014 στο Μουντιάλ, αλλά κι αυτή με νέο αίμα και τον κόσμο στο πλευρό της. Είναι αυτά αρκετά για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου; Γρίφος…

Βέβαια, δεν είναι μόνο τα φαβορί αλλά και οι ομάδες-έκπληξη. Ομάδες σαν την Κροατία, που πλέον έχει μπει στην ελίτ, το Βέλγιο που «αν όχι τώρα πότ(έ), η Ολλανδία, η νέα γενιά της Ισπανίας που ακόμα δοκιμάζεται και η Δανία που ήρθε για να μείνει μετά το Euro 2020.

Μπορεί κάποια από αυτή να γράψει το δικό της παραμύθι στα γήπεδα της Γερμανίας. Κι άντε μετά να γράψεις για «σούπερ έκπληξη» όταν καταλαβαίνουν όλοι πως φέτος η ελπίδα στο όνειρο δεν περιορίζεται σε 3-4 χώρες.

Και για να μπούμε σε κλίμα λίγες ώρες πριν τη σέντρα του Γερμανία – Σκωτία (14/6, 22:00, ΕΡΤ1), πάμε να θυμηθούμε τους 6 ομίλους της διοργάνωσης και το αναλυτικό πρόγραμμα:

Φάση Ομίλων

1ος όμιλος

Γερμανία
Σκωτία
Ουγγαρία
Ελβετία

1η αγωνιστική

14 Ιουνίου

Γερμανία – Σκωτία

15 Ιουνίου

Ουγγαρία – Ελβετία

2η αγωνιστική

19 Ιουνίου

Σκωτία – Ελβετία

Γερμανία – Ουγγαρία

3η αγωνιστική

23 Ιουνίου

Ελβετία – Γερμανία

Σκωτία – Ουγγαρία

2ος όμιλος

Ισπανία
Κροατία
Ιταλία
Αλβανία

1η αγωνιστική

15 Ιουνίου

Ισπανία – Κροατία
Ιταλία – Αλβανία

2η αγωνιστική

19 Ιουνίου

Κροατία – Αλβανία

20 Ιουνίου

Ισπανία – Ιταλία

3η αγωνιστική

24 Ιουνίου

Αλβανία – Ισπανία
Κροατία – Ιταλία

3ος όμιλος

Σλοβενία
Δανία
Σερβία
Αγγλία

1η αγωνιστική

16 Ιουνίου

Σερβία – Αγγλία
Σλοβενία – Δανία

2η αγωνιστική

20 Ιουνίου

Δανία – Αγγλία
Σλοβενία – Σλοβακία

3η αγωνιστική

25 Ιουνίου

Αγγλία – Σλοβενία
Δανία – Σερβία

4ος όμιλος

Πολωνία
Ολλανδία
Αυστρία
Γαλλία

1η αγωνιστική

16 Ιουνίου

Πολωνία – Ολλανδία

17 Ιουνίου

Αυστρία – Γαλλία

2η αγωνιστική

21 Ιουνίου

Πολωνία – Αυστρία
Ολλανδία – Γαλλία

3η αγωνιστική

25 Ιουνίου

Ολλανδία – Αυστρία
Γαλλία – Πολωνία

5ος όμιλος

Βέλγιο
Σλοβακία
Ρουμανία
Ουκρανία

1η αγωνιστική

17 Ιουνίου

Βέλγιο – Σλοβακία
Ρουμανία – Ουκρανία

2η αγωνιστική

21 Ιουνίου

Σλοβακία – Ουκρανία

22 Ιουνίου

Βέλγιο – Ρουμανία

3η αγωνιστική

26 Ιουνίου

Σλοβακία – Ρουμανία
Ουκρανία – Βέλγιο

6ος όμιλος

Τουρκία
Γεωργία
Πορτογαλία
Τσεχία

1η αγωνιστική

18 Ιουνίου

Τουρκία – Γεωργία
Πορτογαλία – Τσεχία

2η αγωνιστική

22 Ιουνίου

Τουρκία – Πορτογαλία

Γεωργία – Τσεχία

3η αγωνιστική

26 Ιουνίου

Γεωργία – Πορτογαλία
Τσεχία – Τουρκία

Καλή μας απόλαυση…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς