17 C
Athens

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Από τους συνεχόμενους δανεισμούς, στη Βαλένθια κι από εκεί στο Euro με τη Γεωργία

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ένας τερματοφύλακας που αδικήθηκε στην Ντιναμό Τιφλίδας, γράφει ιστορία στη Βαλένθια και λατρεύεται σαν θεός στη Γεωργία, της οποίας θα υπερασπιστεί την εστία στην παρθενική της συμμετοχή σε Euro

Η Γεωργία ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό πρόκρισης στο Euro και άφησε στον… πάγο την εθνική Ελλάδας, η οποία δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την επιστροφή της σε μεγάλες διοργανώσεις και θα παρακολουθήσει από τον… καναπέ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το παιχνίδι ανάμεσα σε Γεωργία και Ελλάδα δεν θα το θυμάται κανείς για την ποιότητα του αφού έκρινε πολλά και το βάρος στα πόδια των ποδοσφαιριστών ήταν μεγάλο. Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες και έτσι η μεγάλη πρόκριση στο Euro κρίθηκε στα πέναλτι.

Εκεί η Γεωργία εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση στη διοργάνωση, έχοντας ως πρωταγωνιστή και τον τερματοφύλακα της, Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, ο οποίος έπιασε το πρώτο πέναλτι του Τάσου Μπακασέτα.

Οι στιγμές που χρειάστηκε να επέμβει στο παιχνίδι ήταν ελάχιστες, όμως στο κρίσιμο σημείο έδειξε γιατί δεν έχει βγει από την ενδεκάδα της Βαλένθια εδώ και 67 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Καλά διαβάσατε, ο 23χρονος γράφει ιστορία με τις Νυχτερίδες καθώς έγινε ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες συνεχόμενες εμφανίσεις στην ιστορία του συλλόγου στη La Liga. Πρόκειται για ένα σερί συνεχόμενων εμφανίσεων που είχε να σπάσει από τη σεζόν 1990/91 και το κατείχε ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Βαλένθια, Χοσέ Μανουέλ Οκοτορένα, ο οποίος σταμάτησε στις 59 συνεχόμενες εμφανίσεις.

Οι συγκυρίες μπορεί να πει κάποιος πως τον βοήθησαν από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ισπανία, αφού τα προβλήματα τραυματισμών που υπήρχαν το καλοκαίρι του 2021 στη θέση του τερματοφύλακα τον έκαναν να αγωνιστεί αμέσως με την πρώτη ομάδα της Βαλένθια.

Μαμαρντασβίλι: Ήξερα σε ποια γωνία εκτελεί τα κρίσιμα πέναλτι ο Μπακασέτας, είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα συμβεί ξανά

Η καταξίωση φυσικά δεν ήρθε τόσο απλά και ούτε τα πάντα ήταν ρόδινα μέχρι να βρεθεί στο Μεστάγια. Μεγαλύτερη αδικία που έχει βιώσει ποδοσφαιρικά είναι πως δεν κατέγραψε καμία συμμετοχή στην ανδρική ομάδα της Ντιναμό Τιφλίδας. Πρόκειται για τον σύλλογο από του οποίου τις ακαδημίες προέρχεται και ποτέ δεν του έδωσε μια ευκαιρία. Βέβαια με την πάροδο του χρόνο μόνο αυτός δεν μπορεί να αισθάνεται άσχημα. Δανεισμοί σε Ρουστάβι και Λοκομοτίβ Τιφλίδας, μέχρι να έρθει η Βαλένθια να τον αποκτήσει και αυτή αρχικά ως δανεικό.

Στις Νυχτερίδες φυσικά δεν θα έκαναν το λάθος να μην τον κρατήσουν και προχώρησαν στην αγορά του βγάζοντας μόλις 850.000 ευρώ από τα ταμεία τους. Κίνηση που δεν μετάνιωσαν ποτέ μιας και η αξία του έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Δεν αποκλείεται μάλιστα αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω και χρειαζόταν παραπάνω χρήματα για να τον αγοράσουν, να τα έδιναν με την ίδια και πιθανόν μεγαλύτερη ευκολία.

Στο σήμερα η αξία του Γεωργιανού τερματοφύλακα έχει φτάσει στα 35.000.000 ευρώ, ωστόσο μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως αν και όταν φτάσει η ώρα της αποχώρησης του από τη Βαλένθια, τότε αυτή θα βάλει πολλά παραπάνω χρήματα στα ταμεία της.

Ήδη τα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον ομάδων είναι πολλά, με την Τσέλσι να φέρεται πως τον έχει στη λίστα της για το καλοκαίρι. Μέχρι τότε βέβαια μεσολαβούν πολλά και πάνω από όλα το Euro, όπου δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει ακόμη παραπάνω τη χρηματιστηριακή του αξία.

Για τον ίδιον αυτό λίγη σημασία έχει, αφού θέλει να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται και να συνεχίζει να γράφει ιστορία με τη Γεωργία. Με τη χώρα του, στην οποία λατρεύεται σαν θεός και φάνηκε χθες. Σαν να λέμε, ο Κβαρατσχέλια έχει το όνομα και ο Μαμαρντασβίλι τη χάρη. Όχι πως ο μεσοεπιθετικός της Νάπολι δεν αποτελεί τοπικό ήρωα, ωστόσο πάνω κάτω αυτό είναι κάτι που περιμένεις, καθώς ο κόσμος συνηθίζει να ταυτίζεται και να «αγαπάει» λίγο παραπάνω τους ποδοσφαιριστές που θα βάλουν τα γκολ και θα έχουν όλα τα φώτα πάνω τους σε μία επιτυχία.

Για να επιστρέψουμε στη Βαλένθια, τα επιτεύγματα του Γεωργιανού τερματοφύλακα δεν σταματάνε μόνο στις περισσότερες σερί συμμετοχές και βγαίνουν και έξω από τα σύνορα του συλλόγου. Για την ακρίβεια, ο Μαμαρντασβίλι είναι ο τερματοφύλακας που έχει αποτρέψει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλον τη φετινή σεζόν στη La Liga (7,7).

Πως να μην θεωρείται μετά ένας από τους καλύτερους νεαρούς τερματοφύλακες στον κόσμο; Οι πάντες εντός και εκτός Βαλένθια πίνουν νερό στο όνομα του και ο ίδιος έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να γράψει τη δική του ποδοσφαιρική ιστορία. Άλλωστε, δεν πρέπει τα επιτεύγματα του να μας κάνουν να ξεχνάμε πως είναι μόλις 23 ετών.

Αυτός είναι πάνω κάτω ο Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι, που θα υπερασπιστεί την εστία της Γεωργίας και στο Euro του καλοκαιριού και θα κάνει αργά ή γρήγορα όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να… σφάζεται στα γάντια του!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς