23.3 C
Athens

Γεωργία – Ελλάδα 0-0 (4-2 πεν.): Σοκ στα πέναλτι, η εθνική απέτυχε ξανά να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση

Η Γεωργία πανηγύρισε εις βάρος της Ελλάδας την πιο μεγάλη στιγμή της ιστορίας της, αφήνοντας την εθνική μας εκτός κορυφαίου τουρνουά για ακόμα μια φορά την τελευταία 8ετία

Ιστορική στιγμή για τη Γεωργία, τεράστια αποτυχία για την Ελλάδα στην Τιφλίδα. Την τελευταία φορά που η εθνική ομάδα βρέθηκε σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το μακρινό 2014. Δέκα χρόνια μετά από εκείνο τον αποκλεισμό στα πέναλτι, η Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει και να πάρει το εισιτήριο στο Euro του 2024.

Σε ένα κακό για 90′ ματς στην Τιφλίδα, με τις ευκαιρίες να είναι αρκετές στην παράταση αλλά το 0-0 να παραμένει, η γαλανόλευκη αποκλείστηκε στη ρώσικη ρουλέτα με μοιραίους τους Μπακασέτα (απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι) και Γιακουμάκη (αστόχησε) για τη νίκη της Γεωργίας και την παρθενική της πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση.

 

Στο στρατόπεδο της εθνικής η απογοήτευση είναι τεράστια αφού βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της σε τελική φάση αλλά…

Όταν κρίνεται ολόκληρη η πρόκριση στα πέναλτι, όλα είναι ανοιχτά. Η Ελλάδα δεν έκανε την καλύτερη δυνατή διαχείριση, δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητική και το πλήρωσε ακριβά με έναν πολύ πικρό αποκλεισμό.

Με έναν σούπερ σταρ (Κβαρατσχέλια) και έναν τρομερό τερματοφύλακα (Μαμαρντασβίλι) η Γεωργία έγραψε ιστορία στην Τιφλίδα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Η εθνική είχε τις φάσεις στην παράταση αλλά γενικότερα επιθετικά έδειξε ασύνδετη και οι Γεωργιανοί το πίστευαν όσο περνούσε η ώρα.

Ο Βίλι Σανιόλ είχε ξεκαθαρίσει πως η ομάδα του μπορεί να αντέξει για 120′ και είχε δουλέψει στα πέναλτι (κι αυτό φάνηκε) με τον Γκουστάβο Πογέτ να «δικαιώνεται» εκ του αποτελέσματος που δεν ήθελε τη ρώσικη ρουλέτα.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η εικόνα για 90′ ουσιαστικά δεν άλλαξε. Ρυθμός χαμηλός με αρκετή ένταση στις μονομαχίες και χωρίς ρίσκα εκατέρωθεν. Οι αναγκαστικές αλλαγές δεν έλειψαν και το 0-0 δεν έμοιαζε να μπορεί να αλλάξει.

Η εθνική δεν αξιοποίησε τα (πολλά) κόρνερ που κέρδισε και στο πρώτο ημίχρονο δεν έφτιαξε την παραμικρή ευκαιρία. Από την άλλη οι Γεωργιανοί προσπάθησαν να απειλήσουν τον Βλαχοδήμο κυρίως από στημένες φάσεις με τον τερματοφύλακα της εθνικής να επεμβαίνει μόνο σε μια τρομερή εκτέλεση φάουλ του Ζικβιβάτζε στο 45′.

Ίδια εικόνα και στο δεύτερο μέρος με την Ελλάδα να μην μπορεί να διασπάσει την εξαιρετική άμυνα των Γεωργιανών που άντεχαν και υπέστησαν μεγάλο σοκ με τον σοβαρό τραυματισμό του Σενγκέλια.

Η παράταση κύλησε με τον ίδιο χαμηλό ρυθμό και φάσεις δεν προέκυψαν εκατέρωθεν ως και το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους.

Ο Μπακασέτας στο 100′ με δυνατό σουτ εκτός περιοχής (η μπάλα βρήκε σε σώματα και άλλαξε πορεία) ανάγκασε τον Μαμαρντασβίλι να διώξει σε κόρνερ ενώ στο 101′ η εθνική ομάδα έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία όταν μετά την εκτέλεση κόρνερ του Τσιμίκα ο Μαυροπάνος με απίθανο άλμα έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα από το στρώσιμο του Γιακουμάκη, ο Ρότα έπιασε το σουτ και έστειλε την μπάλα άουτ.

 

Η μεγαλύτερη φάση για τους Γεωργιανούς καταγράφηκε στο 105′ όταν μετά το λάθος του Χατζηδιάκου ο Μικαουτάτζε έκλεψε την μπάλα και μπήκε στην περιοχή, γύρισε με τη μία στον Νταβιτασβίλι που από τη μικρή περιοχή εκτέλεσε αλλά ο Βλαχοδήμος απομάκρυνε ενστικτωδώς.

 

Με δύο αναγκαστικές αλλαγές ξεκίνησαν οι δύο ομάδες το δεύτερο μέρος της παράτασης. Ο Χατζηδιάκος αντιμετώπισε ενοχλήσεις στη γάμπα και ο Πογέτ δεν ρίσκαρε περαιτέρω, ενώ ο Κβαρατσχέλια αποχώρησε με πρόβλημα στον προσαγωγό κι αυτό ήταν σοβαρό πλήγμα για τη Γεωργία που είχε και τις δύο καλές στιγμές σε εκείνο το κομμάτι του αγώνα: ο Τσιταϊσβίλι με ατομική ενέργεια στο 108′ έφτασε ως τη μικρή περιοχή κι από πλάγια θέση εκτέλεσε τον Βλαχοδήμο που έδιωξε σε κόρνερ όπου στην αμέσως επόμενη φάση ο Ντβάλι με κεφαλιά αστόχησε.

Πριν η αναμέτρηση οδηγηθεί στα πέναλτι, ο Μικαουτάτζε γύρισε τρομερά το σώμα του στο 119′ και έπιασε το σουτ για να στείλει άουτ την μπάλα.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 Κοτσορασβίλι
1-0 Ο Μαμαρντασβίλι σταματά τον Μπακασέτα
2-0 Νταβιτασβίλι
2-1 Μασούρας
2-1 Άστοχος ο Μικαουτάτζε
2-2 Μπουχαλάκης
3-2 Ντβάλι
3-2 Άστοχος ο Γιακουμάκης
4-2 Κβεκβεσκίρι

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 0-0 (4-2 πεν.)

Γήπεδο: Μπόρις Παϊχάντζε, Τιφλίδα

Διαιτητής: Μαρτσίνιακ (ΠΟΛ)

Κόκκινες: 45+3′ Λόρια (στον πάγκο) / 45+3′ Τζαβέλλας (εκτός αποστολής)

Κίτρινες: Κβιρκβέλια, Ζιβζιβάτζε / Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Κωνσταντέλιας, Ρότα

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Ντβάλι, Κβιρκβέλια, Κάσια, Κιτεϊσβίλι (104′ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Σενγκέλια (86′ λ. τρ. Τσιταϊσβίλι), Κβαρατσχέλια (109′ λ. τρ. Κβιλιτάια), Τσακβετάτζε (104′ Νταβιτασβίλι), Ζιβζιβάτζε (75′ Μικαουτάτζε)

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (61′ λ. τρ. Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106′ λ. τρ. Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67′ λ. τρ. Σιώπης), Μπακασέτας, Μάνταλος (98′ Μπουχαλάκης), Πέλκας (61′ Κωνσταντέλιας), Μασούρας, Ιωαννίδης (91′ Γιακουμάκης)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς