23.3 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο αναγεννημένος Ποντένσε διέλυσε τη στατιστική κόντρα στον Βόλο

Ο Πορτογάλος εξτρέμ του Ολυμπιακού ήταν σε ένα ακόμη παιχνίδι το πρώτο βιολί για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ και κατέγραψε ένα απίστευτο στατιστικό δημιουργώντας ξανά και ξανά για τους συμπαίκτες του

Ο κόσμος του Ολυμπιακού επέστρεψε στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης» σε ματς πρωταθλήματος μετά τις 5 Νοεμβρίου και ανταμείφθηκε από τους ποδοσφαιριστές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα κόντρα στον Βόλο και θα μπουν στα πλέι οφ που θα κρίνει τη μάχη του πρωταθλήματος μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Μαγνησίας δεν μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τους Ερυθρόλευκους που σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια κόντρα σε Παναιτωλικό εκτός έδρας και Αστέρα εντός καθάρισαν εύκολα χωρίς να μείνουν πίσω στο σκορ.

Ντέρμπι αιωνίων στην πρεμιέρα των πλέι οφ: Αυτό είναι το πρόγραμμα-φωτιά των 10 αγωνιστικών

Το καμπανάκι του Μεντιλίμπαρ μετά το ματς με τους Αγρινιώτες ήχησε για τα καλά και παρά το μεγάλο παιχνίδι που ακολουθεί με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τους «16» του Conference League οι παίκτες του έδειξαν τη σοβαρότητα που χρειαζόταν το παιχνίδι κόντρα στον Βόλο.

Εκεί μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν για ακόμη μία φορά ο Ντανιέλ Ποντένσε, που είναι αναγεννημένος μετά την έλευση του Βάσκου τεχνικού στον πάγκο των Πειραιωτών. Ο Πορτογάλος έδειξε από την πρώτη στιγμή πως βολεύεται 100% στον τρόπο παιχνιδιού του Μεντιλίμπαρ και ίσως μερικές φορές οι εμφανίσεις του να επισκιάστηκαν από τον τρομερό Αγιούμπ Ελ Κααμπί που από την πλευρά του διανύει επίσης ένα καταπληκτικό διάστημα και δεν σταματάει να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα.

Ολυμπιακός: Η νέα αντίδραση και το καμπανάκι του Μεντιλίμπαρ

Πίσω στον Ποντένσε, που με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού παρουσιάζει ένα εξαιρετικό πρόσωπο και είναι κομβικός για την ομάδα του.

Τα πεπραγμένα του στο ντέρμπι της Τούμπας όπου έδωσε προβάδισμα στους Ερυθρόλευκους με ένα φανταστικό σουτ και μοίρασε την ασίστ στον Ελ Κααμπί για το τρίτο τέρμα ήταν μόνο η αρχή, με τον 28χρονο εξτρέμ να μην σταματάει εκεί και να είναι καθοριστικός στην ανατροπή κόντρα στον Αστέρα κερδίζοντας το πέναλτι της ισοφάρισης και έχοντας συμμετοχή και στο γκολ της ανατροπής με το φανταστικό του τακουνάκι στον Όρτα που κατέληξε σε ασίστ του συμπατριώτη του.

Τελευταία του χρονικά παράσταση αυτή κόντρα στον Βόλο, στην οποία μπορεί να μην κατέγραψε κάποιο γκολ ή ασίστ στο ενεργητικό του όμως οι αριθμοί του δείχνουν πόσο σημαντικός ήταν στο παιχνίδι για τους Ερυθρόλευκους. Για την ακρίβεια γκολ πέτυχε όμως αυτό ακυρώθηκε μετά από την παρέμβαση του VAR για χέρι του Ναβάρο νωρίτερα στη φάση.

Ολυμπιακός: Οι βασικές αρχές του Μεντιλίμπαρ, η πορτογαλική συνταγή στα χαφ και το «ξεκλείδωμα» του Ποντένσε

Πέρα από το γεγονός πως κέρδισε το πέναλτι για το 2-0 μετά από μία πανέμορφη ενέργεια και μαγική ντρίπλα άφησε πίσω του τον Μύγα να τον ψάχνει και μόλις τον βρίσκει να τον σταματάει αντικανονικά, έκανε κάτι που σπάνια βλέπουμε από έναν ποδοσφαιριστή.

Ο Ποντένσε είχε 31/42 (74%) μεταβιβάσεις στο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα της Μαγνησίας, κέρδισε 4 από τις 6 μονομαχίες που έδωσε και παρά το γεγονός πως οι περισσότερες επιθέσεις πέρασαν από τα πόδια του έχασε την κατοχή της μπάλας μόλις 16 φορές.

Το εντυπωσιακό δεν είναι σε αυτά τα νούμερα αλλά στο γεγονός πως ο 28χρονος κατέγραψε μία εντυπωσιακή επίδοση με τις πάσες-κλειδιά που έβγαλε στους συμπαίκτες του. Ο Πορτογάλος έπιασε έναν αριθμό που θα μπορούσε εύκολα να ήταν ο συνολικός κάποιας ομάδας στο παιχνίδι κι όμως πρόκειται για νούμερο ενός ποδοσφαιριστή.

Ο Ποντένσε μοίρασε 9 (!) πάσες-κλειδιά στους συμπαίκτες του, με την μπάλα για τον έναν ή τον άλλον λόγο να μην καταλήγει στα δίχτυα. Αυτό λίγη σημασία έχει αφού ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού τρυπούσε όποτε και όπως ήθελε την άμυνα του Βόλου, με νούμερα που δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτή τη στατιστική. Οι πάσες-κλειδιά μπορεί να μην μετατρέπονται πάντα σε ασίστ, όμως είναι ένας κομβικός παράγοντας για να καταλήξουν σε αυτό.

Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό που κατάφερε ο Ποντένσε, ο πρώτος σε ασίστ στη Super League Τάισον (10) έχει μέσο όρο ανά παιχνίδι σε πάσες-κλειδιά 2,2. Αυτό ίσως είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς τι έκανε ο ποδοσφαιριστής των Ερυθρόλευκων κόντρα στον Βόλο όπου δίχως υπερβολή διέλυσε τη στατιστική!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς