19.1 C
Athens

Για τον Ερνέστο, με αγάπη

Ο ΑΘΛΟΣ «στέλνει» το δικό του γράμμα για «καλή επιτυχία» στον Ερνέστο Βαλβέρδε, που όπως και στα χρόνια του στον Ολυμπιακό είναι ξανά ήρεμος, χαρούμενος κι έτοιμος για επιστροφή στις κούπες με την αγαπημένη του Αθλέτικ Μπιλμπάο

Είναι από τα κείμενα που τα γράφεις με την ψυχή κι όχι με τα δάχτυλα. Από τις στιγμές που θες να γίνεις κι εσύ ένα με τους οπαδούς της Αθλέτικ που ζουν το δικό τους παραμύθι (τουλάχιστον οι φυσιολογικοί κι όχι αυτοί που κυνηγάν για να σκοτώσουν) και βλέπουν στο πρόσωπο του «δικού μας» Ερνέστο Βαλβέρδε, τον άνθρωπο που θα τους φέρει ξανά στον δρόμο των τροπαίων.

Το Copa Del Rey είναι ο αρχαιότερος θεσμός του ισπανικού ποδοσφαίρου και η Μπιλμπάο έχει 40 χρόνια που το παλεύει αλλά δεν μπορεί να το πάρει στα χέρια της. Προσπάθησε δύο φορές στα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά απέτυχε. Την πρώτη, το 2021, κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ που την κέρδισε στις λεπτομέρειες (1-0) και την δεύτερη λίγες ημέρες μετά, την ίδια χρονιά, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, με πιο σκληρό τρόπο (4-0).

Η Αθλέτικ, το καμάρι της Βασκονίας, έπεσε δύο φορές και σηκώθηκε τρεις. Η τρίτη, φέτος, επιδιώκει ότι θα είναι και η φαρμακερή απέναντι σε μία άλλη ομάδα που είναι λες και βγήκε από ισπανικό μυθιστόρημα. Η Μαγιόρκα απέκλεισε τη Σοσιεδάδ στα πέναλτι και θα διεκδικήσει το πρώτο της τρόπαιο μετά από 21 ολόκληρα χρόνια, στις 6 Απριλίου στη Σεβίλλη.

Για τον Ερνέστο Βαλβέρδε δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Τα έχει «γράψει» ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια, με την πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στον Ολυμπιακό είναι η αλήθεια πως έμαθε να είναι προπονητής-νικητής, τού έγινε συνήθεια αλλά και κληρονομιά να κερδίζει τρόπαια και ο ίδιος χρωστάει πολλά στους Πειραιώτες, όπως και το αντίστροφο. Γι’ αυτό, ακόμα και στο σήμερα, με την καρδιά είναι κοντά στην ελληνική ομάδα και… της έστειλε έναν δικό του άνθρωπο, με την ίδια φιλοσοφία, για τον πάγκο. Τον επίσης Βάσκο, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που για την ώρα τα πάει περίφημα στο Λιμάνι.

«Θρύλος»: Η συγκίνηση του Βαλβέρδε μετά την πρόκριση της Μπιλμπάο στον τελικό του Κυπέλλου (vid)

Όπως κάθε ομάδα, έτσι και η φετινή Μπιλμπάο, έχει το δικό της συστατικό επιτυχίας στην πορεία της μέχρι τον φετινό τελικό. Σ’ έναν δρόμο με πολλά αγκάθια αλλά και υπερβάσεις που έγιναν πραγματικότητα απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το «μυστικό» δεν είναι άλλο από το κλίμα στα αποδυτήρια. Από τον τελευταίο παίκτη του ρόστερ μέχρι τον… μεταφραστή της ομάδας, το κλίμα είναι οικογενειακό με τη σφραγίδα του προστάτη της βάσκικης οικογενείας, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Ερνέστο έχει τον τρόπο να παίρνει πάντα το 100% από τους παίκτες του και στην Μπιλμπάο βρήκε την ηρεμία του. Τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχικά. Και του αξίζει τόσο πολύ, να είναι σε τελικούς, να βουρκώνει από χαρά, να αποθεώνεται, να ζει ξανά κάτι από τα χρόνια του στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό.

«Πάντα το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, εκτός από την ατμόσφαιρα, είναι αυτό που υπάρχει μέσα στα αποδυτήρια, κάτι που μας ωθεί πολύ. Είμαστε πάντα οι ίδιοι, όταν τα πράγματα πάνε καλά και όταν τα πράγματα πάνε άσχημα.. Η ατμόσφαιρα μεταξύ του προσωπικού, των φυσικοθεραπευτών, αυτών που είναι καθημερινά μαζί μας και των παικτών, αυτό είναι το κλειδί».

Τάδε έφη ο μίστερ Ερνέστο μετά την σπουδαία χθεσινή πρόκριση. Αφήνοντας εκτός κουβέντας τα συστήματα, τα πινακάκια, τη στρατηγική και οτιδήποτε έχει να κάνει με το χορτάρι. Από τους ελάχιστους προπονητές που βάζουν ακόμα, σε πρώτο πλάνο, το ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα στις τάξεις ενός συλλόγου. Με την ψυχή του. Από τις προκρίσεις που τις παίρνεις πρώτα με την καρδιά και μετά με τα πόδια -των αδερφών Γουίλιαμς εν προκειμένω-.

Μαζί σου μέχρι το τέλος, Ερνέστο…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς