20.9 C
Athens

Μετά τον Φορτούνη το χάος στο δημιουργικό κομμάτι για τον Ολυμπιακό

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν άτολμοι και δίχως πολλές ιδέες στο ματς με τον Ατρόμητο, δείχνοντας ξανά την αδυναμία τους να βρουν επιθετικές λύσεις κάθε φορά που ο Κώστας Φορτούνης απουσιάζει από το αρχικό σχήμα

Ο φετινός Ολυμπιακός, μέχρι τώρα, είναι ο «Φορτούνης και οι άλλοι». Κάθε φορά που ο αρχηγός των Ερυθρολεύκων βρίσκεται στο χορτάρι, ανεβαίνουν και υπόλοιποι. Όταν λείπει ή είναι απελπιστικά μόνος στον άξονα, τότε έρχονται «σκληρά» παραδείγματα όπως αυτό της ταπεινωτικής ήττας στο Φράιμπουργκ ή της χθεσινής γκέλας στο Περιστέρι.

Δεν λέμε απαραίτητα ότι σε περίπτωση που έπαιζε χθες βράδυ στο Περιστέρι ο Φορτούνης ο Ολυμπιακός θα έφευγε με το τρίποντο, αλλά σίγουρα δεν θα είχε σπαταλήσει ένα ολόκληρο ημίχρονο όντας δίχως ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο μεσοεπιθετικά κι ούτε θα πατούσε περιοχή με το σταγονόμετρο μέχρι το 70′.

Οι Πειραιώτες ξύπνησαν αργά στην έδρα του ανεβασμένου Ατρομήτου, που στήθηκε καλά πίσω από την μπάλα και είχε τις στιγμές του στην αντεπίθεση.

Κι όταν αποφάσισε η ομάδα του Καρβαλιάλ να πάρει κάποια ρίσκα, τότε της χτύπησε ξανά την πόρτα η ατυχία, με το δοκάρι του Ρέτσου να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ένα ακόμη που δείχνει ότι φέτος η μπάλα δεν κάνει εύκολα το χατίρι στους Ερυθρόλευκους.

Καρβαλιάλ: Δεν μετρήθηκαν όλα τα λεπτά των καθυστερήσεων, είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου

Βέβαια, για να σου κάνει η μπάλα το χατίρι θα χρειαστεί κι εσύ να την «προκαλέσεις». Ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στο Περιστέρι ήταν άνευρος, δίχως ιδέες και δημιουργία, σε ένα ματς που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να δηλωθεί ως «τιμωρημένος» ο κορυφαίος του παίκτης τόσο σε πάσες όσο και σε εκτέλεση έως τώρα στη σεζόν.

Ο Φορτούνης με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχει συνεισφέρει στα 11 από τα 34 φετινά γκολ της ομάδας του στη Super League, με τις πάσες-κλειδιά του ανά αγώνα να είναι πάνω από 3, στην κορυφαία επίδοση του πρωταθλήματος στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Μία τέτοια πάσα αναζητούσε επί 51 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο (γιατί στο πρώτο δεν το προσπάθησε και πολύ) ο Ολυμπιακός για να «ξεκλειδώσει» την άμυνα του Ατρομήτου, ωστόσο ο μόνος τρόπος με τον οποίο κατάφερε να γίνει απειλητικός ήταν μέσω των ενεργειών των μπακ του (Ροντινέι – Ορτέγκα) και της ατομικής ποιότητας των Ποντένσε – Γιόβετιτς.

Με λίγα λόγια, όπως έχει φανεί περίτρανα στα φετινά ματς που απουσίασε ο Φορτούνης από το βασικό σχήμα, στα οποία οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν μόλις 3 τέρματα και δημιούργησαν κατά μέσο όρο 1,7 xGoals, ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο κενό στη δημιουργία του ιδίως από τον άξονα, όπου πλέον με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι ο Φορτούνης και μετά το… χάος!

Ο Καρβαλιάλ, που δεν πήρε πολλά ρίσκα σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη, οφείλει να βρει στο διάστημα της διακοπής ένα plan b ώστε η ομάδα του να ανταπεξέρχεται καλύτερα σε ανάλογες συνθήκες που ο αρχηγός της θα βρίσκεται εκτός επιλογών, ενώ δεδομένα θα πρέπει να ψαχτεί και για την ενίσχυση στο «10» και στα εξτρέμ, αφού ο Σκάρπα οδεύει προς Βραζιλία και ο Μπιέλ είναι εδώ και καιρό μακριά από τον καλό του εαυτό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς