24 C
Athens

Το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Καρβαλιάλ στη Θέλτα και η εντελώς διαφορετική συνθήκη στον Ολυμπιακό

Ο Πορτογάλος τεχνικός άλλαξε εντελώς την τακτική του προσέγγιση στους μήνες του στη Θέλτα και οφείλει να το κάνει και στην Ελλάδα, αν θέλει να δώσει την σωστή αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ζει κι επισήμως από την Τρίτη στην εποχή του Κάρλος Καρβαλιάλ, με τον 58χρονο Πορτογάλο τεχνικό να πιάνει Λιμάνι δηλώνοντας έτοιμος για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της προπονητικής του καριέρας, σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο πολύπειρος Πορτογάλος κόουτς ήρθε στην Ελλάδα μετά από ένα γεμάτο 9μηνο την περασμένη σεζόν στη Θέλτα και ένα πέρασμα – αστραπή από την Αλ Ουάχντα στη Σαουδική Αραβία.

Καρβαλιάλ: Οι αλλαγές να γίνουν… χθες, προτεραιότητα να ενώσουμε την ομάδα

Στην Ισπανία και τη Θέλτα ήταν η πρώτη φορά που σε τόσο μεγάλο βαθμό άλλαξε εντελώς την τακτική του προσέγγιση, ειδικά αυτή που είχε συνηθίσει να εφαρμόζει στην Μπράγκα. Συγκεκριμένα από το πιο εναλλακτικό και σύνηθες για τον ίδιο 3-4-3 πήγε στο 4-4-2 σε ρόμβο, με έμφαση στην τετράδα του άξονα αλλά και στα πλάγια μπακ.

Ολυμπιακός: Το αγαπημένο σύστημα του Καρβαλιάλ και τα 7 γκολ κόντρα στην ΑΕΚ (vid)

Συγκεκριμένα στη La Liga και κόντρα σε ομάδες που έπαιζαν με την πρώτη ζώνη της άμυνας τους αρκετά ψηλά, χτυπούσε κυρίως στους ανοιχτούς χώρους έχοντας αρκετά καλούς ακραίους αλλά κι ένα σωρό ποιοτικές επιλογές στα χαφ ώστε να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο το πλάνο του.

Ιδιαίτερα προσεκτικός στην άμυνά του και με ένα στυλ παιχνιδιού που αφομοίωσε από τον καλό του φίλο και συμπατριώτη, Ζοσέ Μουρίνιο, έμενε πάντα πιστός στην τακτική του ανεξαρτήτως αντιπάλου κι αποχώρησε τον περασμένο Ιούνιο μετά τη νίκη με 2-1 επί της Μπαρτσελόνα. Και τους Καταλανούς έτσι τους νίκησε. Με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, κλειστό κέντρο και έμφαση στα επιθετικά και αμυντικά άκρα. Βέβαια, είχε και τους παίκτες για να το κάνει.

Στον Ολυμπιακό, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Κι αυτό γιατί οι Πειραιώτες είναι παραδοσιακά ομάδα, που ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει αυτός την μπάλα στα πόδια του και ψάχνει να ανοίξει κλειστές άμυνες, πολλές φορές ακόμα και στα ντέρμπι. Μένει να φανεί ποιο σύστημα θα κολλήσει καλύτερα στον Καρβαλιάλ, που πάντως ακόμα μαθαίνει τους παίκτες του.

Δεν αποκλείεται με το υλικό που έχει ο Ολυμπιακός αλλά και με τις μεταγραφές που αναμένονται να γίνουν τον Γενάρη, να επιλέξει το πιο επιθετικό 4-3-3, που εφάρμοζε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στην Ισπανία, αν και ο χρόνος και κυρίως το χορτάρι θα τού δείξει τον δρόμο, σε ένα πάντως εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στην ελληνική πραγματικότητα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς