14.9 C
Athens

Τα περσινά πεπραγμένα του Ποντένσε με τη Γουλβς, το στατιστικό-έκπληξη και ο ρόλος του στον Ολυμπιακό

Ο Πορτογάλος εξτρέμ επέστρεψε στο μέρος που λατρεύτηκε και ξεδίπλωσε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο: Τα νέα στοιχεία που έχει προσθέσει στο παιχνίδι του, οι λόγοι που χαμογελά ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και οι αριθμοί του από την περσινή γεμάτη σεζόν με τη Γουλβς

Ο Ντάνιελ Ποντένσε επέστρεψε στο Λιμάνι της καρδιάς του και την ομάδα με την οποία δέθηκε όσο με καμία άλλη μέχρι τώρα στην καριέρα του. Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν το σκέφτηκε στιγμή. Μόλις είδε το έμπρακτο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, είχε σχηματιστεί ήδη στο μυαλό του η εικόνα της επιστροφής του στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης». Εκεί όπου έκανε σπουδαία πράγματα κι έζησε έντονες στιγμές ως παίκτης των Ερυθρολεύκων στην πρώτη του θητεία, από το 2018 μέχρι το 2020.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια το άστρο του Πορτογάλου άσου έλαμψε στο πιο υψηλό επίπεδο και τα γήπεδα της Premier League. Ο ίδιος δεν «μάσησε» τίποτα. Χώθηκε αμέσως ανάμεσα στα θηρία, έδειξε την κλάση του κι άφησε το στίγμα του σε μία ομάδα που σχεδόν κάθε χρόνο είναι «καταδικασμένη» να τρυπάει το αγωνιστικό της ταβάνι, αν θέλει να διεκδικεί μία θέση στο top-7 του Νησιού.

Ποντένσε: Μια επιστροφή που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη

Ο Ποντένσε έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα και στους «Λύκους» και τού βγήκε. Ταχύτητα με την μπάλα στα πόδια, «έκρηξη» στο πρώτο κοντρόλ, ντρίμπλες και μπόλικο ποδοσφαιρικό θράσος για έναν παίκτη που δεν φοβάται να πάει στο ένας εναντίον ενός και να πατήσει περιοχή. Στο heat map του με τη Γουλβς τη σεζόν 2022/23 κινούταν κυρίως από την αριστερή πλευρά, ωστόσο είναι εμφανές το πέρασμά του και από τον άξονα, απ’ όπου μάλιστα πέτυχε τα τρία από τα συνολικά έξι τέρματά του στην περσινή Premier. Εντυπωσιακό στατιστικό για έναν φύσει εξτρέμ. Να και κάτι που δεν μας είχε δείξει στην πρώτη του θητεία στον Πειραιά και το εντάσσει στο παιχνίδι του με φόντο τη δεύτερη… περασιά από το Λιμάνι.

 

expected goals του πέρυσι άγγιξαν τα 3,88 με βάση τις ευκαιρίες που δημιουργούσε ανά παιχνίδι. Τελικώς, στην τελική εικόνα της στατιστικής, έκλεισε τη σεζόν με 6. Σχεδόν τα διπλά απ’ αυτά που… έπρεπε να βάλει. Είχε μέσο όρο 1,3 σουτ ανά παιχνίδι, στατιστικό που επίσης δείχνει την επίδραση του στο παιχνίδι της Γουλβς, ενώ απειλούσε και με τα δύο πόδια. 4 γκολ πέτυχε με το καλό του δεξί και 2 με το αριστερό.

To πιο περίεργο στατιστικό του εντοπίζεται στις ασίστ. Κι αυτό γιατί ενώ δεν έβγαλε καμία σε ολόκληρη την περσινή σεζόν στην Premier League είχε 2,20 ως expected. Με λίγα λόγια, τα έδινε στους συμπαίκτες του αλλά αυτοί αστοχούσαν σε συνθήκες που κατά 90% η μπάλα καταλήγει στο πλεχτό. Οι πάσες κλειδιά του ανά αγώνα ήταν 1.1, κάτι που σίγουρα θα αρέσει στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ μιας που θέλει τα εξτρέμ του να έχουν μεγάλη επίδραση στο δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι (όπως οι Μασούρας και Μπιέλ στο ξεκίνημα της σεζόν).

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Ως γνήσιος «ντριμπλέρ» ο Ποντένσε δεν θα μπορούσε παρά σε κάθε παιχνίδι να δοκιμάζει τη φαντασία του. Έτσι έκανε και τη σεζόν που προηγήθηκε στο Νησί, όπου την ολοκλήρωσε με το άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο για τα δεδομένα του πρωταθλήματος του 41% στις πετυχημένες ενέργειες με την μπάλα κολλημένη στα πόδια του σε συνολικά 33,1 επαφές ανά μέσο όρο. Εν ολίγοις, όταν την «κολλάει» στο πόδι του, συνήθως τον σταματάς μόνο με φάουλ. Κι αν αυτά τα έκανε στο πιο υψηλό επίπεδο, φανταστείτε τι έχει να γίνει (πάλι) στην ελληνική Super League…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς