23.4 C
Athens

Ελλάδα – Σλοβενία 88-77: Γαλανόλευκη θύελλα στη βραδιά του Νίκου Γκάλη, ρεκόρ καριέρας για Λούντζη (vid)

Η υπέροχη Εθνική άφησε ξανά υποσχέσεις με δεύτερη νίκη επί της Σλοβενίας, η οποία ανησυχεί για τον τραυματισμό του Τσάντσαρ στο γόνατο - Σπουδαία εμφάνιση ξανά από Μήτογλου και Λούντζη, σείστηκε το ΟΑΚΑ στη βράβευση του μυθικού Νίκου Γκάλη

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί με τέτοιες εμφανίσεις η Εθνική, η οποία για δεύτερο διαδοχικό φιλικό άφησε υποσχέσεις ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου και φανερώνει διάθεση να αφήσει πίσω της την (υπαρκτή) δικαιολογία των σημαντικών απουσιών και κυρίως αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ενέργεια και πίεση στην μπάλα στην άμυνα, γρήγορο τρανζίσιον και λίγα λάθη ήταν η συνταγή για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που κέρδισε ξανά τη Σλοβενία (88-77) αλλά αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ, δύο 24ωρα μετά από τη σπουδαία νίκη στη Λιουμπλιάνα.

 

Η βραδιά πάντως θα μνημονεύεται κυρίως για τη βράβευση του μυθικού Νίκου Γκάλη, ο οποίος συγκινημένος γνώρισε καθολική αποθέωση και είδε τη φανέλα με το νούμερο «4» να παίρνει θέση στην οροφή του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

 

Για τη Σλοβενία, ο προβληματισμός δεν έγκειται μόνο στο κομμάτι της εμφάνισης για ακόμα ένα παιχνίδι, αλλά κυρίως για τους τραυματισμούς: ο Λούκα Ντόντσιτς δεν βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο καθώς (μετά τα τρία φάουλ) αποχώρησε με ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους, ενώ στα 3′ από το φινάλε ο Βλάτκο Τσάντσαρ μετά από κάρφωμα που έκανε, προσγειώθηκε άτσαλα με το αριστερό γόνατο και έφυγε υποβασταζόμενος.

 

Κορυφαίος για την Εθνική ήταν ο Ντίνος Μήτογλου που έκανε κυριολεκτικά τα πάντα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση και επιβεβαίωσε ξανά πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση παρά την πολύμηνη απουσία του. Απίστευτος και ο Μιχάλης Λούντζης που έδειξε πως μπορεί να πάρει τα σουτ και να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα (ρεκόρ καριέρας με 17 πόντους), αλλά φοβερός και ο Γουόκαπ που μπαίνει για τα καλά στον ρόλο που θέλει ο Δημήτρης Ιτούδης.

 

Η διαφορά που έχτισε η εθνική στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν τέτοια (έφτασε στο +20 για το 68-48 με τα δύο τρίποντα του Λούντζη) που επέτρεψε στον ομοσπονδιακό προπονητή να κάνει ακόμα πιο άνετα τις αλλαγές του και να δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα.

Είδαμε τον Μήτογλου να παίρνει ξανά χρόνο στο «5», αγωνίστηκαν οι Τολιόπουλος, Π. Καλαϊτζάκης, Ρογκαβόπουλος, Μωραΐτης και Χατζηδάκης και δεδομένα οι 14.000 που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ είχαν πολλούς λόγους να χαμογελάσουν.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-25, 51-44, 72-58, 88-77

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Γουόκαπ 7 (1/1 τρίποντο, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Μωραΐτης 2 (4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λούντζης 17 (3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Λαρεντζάκης , Μποχωρίδης , Καλαΐτζάκης 4 , Τολιόπουλος, Παπανικολάου , Ρογκαβόπουλος 10 (0/5 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα) Αγραβάνης 6, Θ. Αντετοκούνμπο 4, Μήτογλου 18 (1/2 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο), Παπαγιάννης 9 (3 ριμπάουντ) , Χατζηδάκης, Λαρεντζάκης 2

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Σέκουλιτς): Σαμάρ 4 (4 ασίστ), Πρέπελιτς 12 (3/6 τρίποντα), Μπλάζιτς 5 (1) , Μόργκαν 7 (8 ριμπάουντ), Ντίμετς 6 (5 ριμπάουντ), Τσάντσαρ 4 , Τσέμπατσεκ 2 (4 ριμπάουντ), Ντόντσιτς 18 (3/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3/4 βολές, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ντράγκιτς 2, Χρόβατ 7, Νίκολιτς 5 (1)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς