23.3 C
Athens

Σίριαλ Μίροτιτς: Το παρασκήνιο πίσω από το «άκυρο» στην Παρτιζάν, ο πλειστηριασμός και η ύστατη προσπάθεια του Παναθηναϊκού

Ο Γιώργος Χαλάς μπαίνει στα βαθιά του σίριαλ Μίροτιτς, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η πιάτσα άρχισε να θεωρεί πιθανό το ναυάγιο με την Παρτιζάν και γράφει για την ύστατη προσπάθεια του Παναθηναϊκού, αλλά και για το «βάρος» που φέρει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη, με καθαρές ετήσιες απολαβές άνω των 5 εκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου ουδέποτε είχε απασχολήσει τόσο πολύ το ευρωπαϊκό μπάσκετ όσο τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες.

Η πρόθεση της Μπαρτσελόνα να σπάσει το εξωπραγματικό συμβόλαιό του οδήγησε από νωρίς πολλές ομάδες στο να σκέφτονται το ενδεχόμενο απόκτησής του. Για κάποιο χρονικό διάστημα το ΣΕΦ φαινόταν ένας πιθανότατος προορισμός για τον Μαυροβούνιο σταρ. Όχι γιατί θα τον… χρύσωνε ο Ολυμπιακός, αλλά γιατί του πρόσφερε τη θέση που άφησε κενή ο MVP της Euroleague και μαζί ένα σπάνιο μπασκετικό πρότζεκτ.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης με τους Καταλανούς, αλλά και κάποια αρνητικά… vibes που έπιασαν οι Ερυθρόλευκοι από την πλευρά του Μίροτιτς, τους οδήγησαν στην εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός τα βρήκε με τον Λουκ Σίκμα, βάζοντας τις βάσεις για μια εντελώς διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση σε σχέση με αυτή που θαύμασε ολόκληρη η Ευρώπη πέρυσι.

Μίροτιτς και Μπαρτσελόνα πιθανότατα δεν θα κατέληγαν ποτέ σε συμβιβαστική λύση. Γι’ αυτό και οι Καταλανοί πήραν την πρωτοβουλία να διακόψουν μονομερώς το συμβόλαιο του 32χρονου φόργουορντ. Που σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα οδηγηθούν σε δικαστική διαμάχη, αν στο μεταξύ δεν προκύψει κάποια ανατροπή δεδομένων.

Τα τελευταία 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο Μίροτιτς είχε δώσει τον λόγο του στον Ομπράντοβιτς πως θα έκλεινε στην Παρτιζάν. Όπως αποκάλυψε ο σερβικός σύλλογος, το ίδιο είχε κάνει στον πρόεδρο Μιγιάιλοβιτς, στον αθλητικό διευθυντή Ζόραν Σάβιτς, αλλά και στον αρχηγό Κέβιν Πάντερ. Με λίγα λόγια, είχε δεσμευτεί σε όλα τα θεσμικά πρόσωπα της Παρτιζάν ότι θα φορέσει τη φανέλα της.

Στη δήλωση που έκανε ο Μίροτιτς το μεσημέρι του Σαββάτου, επικαλέστηκε απειλές οι οποίες τον οδήγησαν στο να αλλάξει απόφαση και να μην ενεργοποιήσει τελικά την προφορική συμφωνία του με τον σερβικό σύλλογο. Η Παρτιζάν βγήκε στην αντεπίθεση και αφού αποκάλυψε όλα όσα είχαν προηγηθεί (και που σας τα εξιστόρησα εν συντομία πιο πάνω), τόνισε πως η αλλαγή πλεύσης του Νίκολα δεν σχετίζεται με απειλές και ότι σύντομα όλος ο κόσμος θα διαπιστώσει από μόνος του την πραγματική αιτία πίσω από την απόφασή του.

Αποκάλυψη: Κοντά σε συμφωνία με τον Νίκολα Μίροτιτς ο Παναθηναϊκός!

Τι είναι αυτό που ψιθυριζόταν στη μανατζερική πιάτσα της Ευρώπης ώρες πριν επισημοποιηθεί το ναυάγιο στη μεταγραφή του Μίροτιτς; Ότι η κίνηση της Μπαρτσελόνα να σπάσει το συμβόλαιό του μονομερώς ενδεχομένως να έφερνε ανατροπή στη συμφωνία του Μίροτιτς με την Παρτιζάν.

Το πλάνο πάνω στον οποίο είχε βασιστεί το deal των δυο πλευρών ήταν απολύτως συνδεδεμένο με μια συμβιβαστική λύση με την Μπαρτσελόνα. Ο βασικός στόχος της πλευράς του παίκτη ήταν να μη μεταβληθούν οι καθαρές αποδοχές του για την επόμενη διετία. Υπήρχε λοιπόν η προσδοκία πως τα 10 εκ. για τα επόμενα δυο χρόνια θα καλύπτονταν μέσω ενός συμψηφισμού της αποζημίωσης που θα έπαιρνε από τους Καταλανούς αλλά και το συμβόλαιο που θα του έδινε η Παρτιζάν.

Η πεποίθηση που υπήρχε ήταν πως οι Σέρβοι θα πλήρωναν περίπου 2 εκ. ετησίως στον Μίροτιτς και πως τα υπόλοιπα 3+3 θα προέκυπταν από τον συμβιβασμό με την Μπαρτσελόνα. Από τη στιγμή που η συμβιβαστική λύση τινάχτηκε στον αέρα, άρχισαν να ζώνουν τα φίδια την πλευρά του Μαυροβούνιου. Με τα «εγγυημένα 3 εκ.» της Μπαρτσελόνα να είναι πλέον στον αέρα, οι πιο καχύποπτοι άρχισαν να θεωρούν πολύ πιθανό το ναυάγιο με την Παρτιζάν και την έναρξη μιας διαδικασίας πλειστηριασμού.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως δικαίωσαν εκείνους που είχαν εξαρχής συνδέσει τη μονομερή λύση του συμβολαίου του Μίροτιτς με ενδεχόμενο ναυάγιο στη συμφωνία με την Παρτιζάν. Εφόσον λοιπόν δικαιώθηκαν στο πρώτο σκέλος, το ναυάγιο με την Παρτιζάν δηλαδή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και στο δεύτερο.

Όλα δείχνουν ότι η πλευρά Μίροτιτς αναζητά αυτή τη στιγμή την πιο προσοδοφόρα συμφωνία που θα μπορούσε να υπάρξει. Είτε από εγωισμό είτε και για καθαρά… πρακτικούς – οικονομικούς δηλαδή – λόγους, ο Μαυροβούνιος θέλει να παραμείνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Euroleague. Συν τοις άλλοις, είναι και ο πιο πρόσφατος MVP που απέμεινε, μετά την αποχώρηση Βεζένκοφ για το NBA.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Insider του Athlosnews.gr κατέθεσε τις πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο Μίροτιτς είναι κοντά στον Παναθηναϊκό. Το αν θα δικαιωθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες σε μεταγραφή – βόμβα των Πρασίνων δεν μπορώ να το ξέρω. Στην περίπτωση του Κώστα Σλούκα πάντως έπεσε διάνα, αφού όχι μόνο αποκάλυψε τη μεταγραφή του 33χρονου γκαρντ, αλλά και το ιστορικό των επαφών του με τον Παναθηναϊκό μέχρι οι δυο πλευρές να οδηγηθούν σε συμφωνία.

Αποκάλυψη: Οι επίμονες επαφές που φέρνουν τον Σλούκα πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό!

Αν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι, αυτό είναι δίχως άλλο η αδιάψευστη προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κάνει δικό του τον Μίροτιτς. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η ευκαιρία των Πρασίνων να κάνουν μια μεταγραφή που θα συζητηθεί σε όλη την Ευρώπη καθαρά για αγωνιστικούς λόγους. Σε αντίθεση δηλαδή με εκείνη του Σλούκα που δεν θα έμενε παρά λίγες ώρες στην επικαιρότητα, αν δεν επρόκειτο για αλλαγή στρατοπέδων από τον έναν αιώνιο στον άλλο. Διαβάστε τα όσα εντυπωσιακά είπαν οι Σέιν Λάρκιν και Έρικ ΜακΚόλουμ και θα καταλάβετε πολλά.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει βάλει πίεση στον εαυτό του με τις δηλώσεις περί Ταβάρες, Βέσελι κλπ, ισχυριζόμενος ότι θα φορούσαν τα πράσινα αν δεν δεσμεύονταν από τις ομάδες τους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Ταβάρες δύσκολα θα έφευγε από τη Ρεάλ με λιγότερα από 3 εκ. ευρώ, είναι σαφές ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΠΑΟ έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Συνεπώς, φέρει και το βάρος της απόδειξης των λεγομένων του για το κατά πόσο όντως θα έφερνε τον Ταβάρες π.χ. αν ήταν ελεύθερος. Πλέον, ο Μίροτιτς είναι ελεύθερος. Οι οικονομικές απαιτήσεις του μπορούν να καλυφθούν από ελάχιστες ομάδες της Euroleague και ο Δ. Γιαννακόπουλος καλείται να αποδείξει στην πράξη ότι όντως μπορεί να καλύψει το ακριβότερο συμβόλαιο της Ευρώπης.

Αν όντως οι απαιτήσεις του Μίροτιτς κυμαίνονται στα 4 εκ. ευρώ όπως λέγεται, το ποσό αυτό σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί από την Αρμάνι. Και πιθανότατα δεν καλύπτεται ούτε από τη Μονακό, η οποία έχει στο «4» τον Τζον Μπράουν αλλά και τον Κορνελί που απέκτησε πολύ πρόσφατα. Έτσι όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα στη Euroleague, μόνο η Εφές θα μπορούσε να αποτελέσει έναν – οικονομικά – ρεαλιστικό προορισμό για τον Μίροτιτς.

Όπως και να ‘χει, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το πιο απίθανο σίριαλ του φετινού καλοκαιριού και ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Στίβενς – Σάκκαρη 0-2: Πρόκριση στους «16» της Μαδρίτης μέσα σε 63′ με σούπερ απόδοση

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έπαιξε φανταστικά απέναντι στη φορμαρισμένη Στίβενς και σε 63' προκρίθηκε στη φάση των «16» του τουρνουά της Μαδρίτης επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση

Τεράστια επιτυχία για τον Βασίλη Σπανούλη: Προπονητής της χρονιάς στο BCL!

Στη δεύτερη σεζόν του ως προπονητής, ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε κόουτς της σεζόν στο BCL από τη FIBA για την ανεπανάληπτη πορεία του Περιστερίου στη διοργάνωση

Ο σπουδαίος Γκος έδειξε ξανά την κλάση του στη Βαρκελώνη και ο Ολυμπιακός πέτυχε τον πρώτο δύσκολο στόχο

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έκανε δύο μεγάλα ματς στη Βαρκελώνη και αποδείχθηκε καταλύτης στο μπρέικ του Game 1, ενώ το Game 2 θα μπορούσε να είχε διαφορετική εξέλιξη αν η διαιτητική τριάδα δεν έβγαζε εκτός με το «έτσι θέλω» τον Αμερικανό στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου.