23.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Γρήγορη μετάβαση στην επίθεση και αμυντική λειτουργία οι δύο πρώτοι άξονες της δουλειάς του Μαρτίνεθ

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ζητά από τους παίκτες του Ολυμπιακού να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα στο χορτάρι και όπως φάνηκε και στο δεύτερο φιλικό, επιδιώκει να βελτιώσει τη συνολική αμυντική λειτουργία και να φτιάξει ένα σύνολο που θα βγαίνει στην επίθεση με γρήγορες πάσες

Ο κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις του Αντόνιο Κορδόν, του Ντιέγκο Μαρτίνεθ και των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που βρίσκονται στην Αυστρία και ακολουθούν το βασικό στάδιο προετοιμασίας είναι η ενότητα και η ανάγκη δημιουργίας ενός συνόλου που θα είναι οικογένεια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Οι Ερυθρόλευκοι αναζητούν σταθερές και ταυτότητα ανεξαρτήτως των προσώπων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα ή εκείνων που θα φύγουν. Όλοι θα πρέπει να τα δίνουν όλα για το σύνολο βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ».

Για αυτό και ο Ισπανός προπονητής στο χορτάρι δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που κινούνται οι ποδοσφαιριστές του αλλά και στο να ακολουθούν την τακτική που μαθαίνουν και εξελίσσουν καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις τους στην Αυστρία. Μπορεί τα νέα πρόσωπα (Ιμπόρα, Κίνι) να μην έχουν παίξει ακόμα, ωστόσο στο δεύτερο φιλικό παιχνίδι με τη Νόρντζελαντ (1-1) αυτό που διαπίστωσε κανείς – σε αυτό το πρώιμο στάδιο – είναι η οργάνωση που αποκτούν σταδιακά οι Ερυθρόλευκοι μέσα από γρήγορες μεταβιβάσεις και σωστό στήσιμο πίσω από την μπάλα.

Οι σαφώς πιο έτοιμοι Δανοί (στις 24/7 δίνουν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι) και με παίκτες πολύ επικίνδυνους μεσοεπιθετικά, δεν κατάφεραν σε κανονική ροή αγώνα να δημιουργήσουν απειλητικές στιγμές, δείγμα πως ο Μαρτίνεθ έχει αρχίσει και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σωστή αμυντική λειτουργία.

Τα ατομικά λάθη δεν έλειψαν σε κάποιες περιπτώσεις – όπως στη φάση του πέναλτι του Ροντινέι – αλλά η λειτουργία δείχνει ορθολογική.

Πέρα από το κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας πάντως (που είναι πέρα για πέρα σημαντικό ειδικά μετά την περυσινή σεζόν) είναι εμφανές πως ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ζητά επιτακτικά σωστή ανάπτυξη και γρήγορες μεταβιβάσεις με τον παίκτη στη θέση «6» να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες: είτε να ανοίξει γρήγορα στα πλάγια ώστε ο Ολυμπιακός να βρει χώρους και να δώσει πλάτος (κάτι που παραμένει δύσκολο όσο δεν υπάρχουν οι γρήγοροι εξτρέμ που μπορούν να τρέξουν πάνω στη γραμμή), είτε να φροντίσει να απορροφήσει την πίεση των αντίπαλων ποδοσφαιριστών αλλάζοντας γρήγορες πάσες με τους αμυντικούς.

Ο Γαλιθιάνος κόουτς είδε τον Χουάνγκ στο πρώτο μέρος με τους Δανούς να τα πηγαίνει περίφημα σε αυτόν τον ρόλο και η εικόνα δεν άλλαξε ακόμα κι όταν δοκιμάστηκε ξανά ο Ντόη σε αυτή τη θέση (όπως στο πρώτο φιλικό με τη Σλοβάτσκο).

Ο Ελ Αραμπί συνέχισε καυτός με τρίτο γκολ σε δύο (ανεπίσημα) παιχνίδια όμως το ότι είναι σε καλή κατάσταση φάνηκε επίσης και στα διαστήματα που κινήθηκε αρκετά κοντά στους χαφ για να πάρει μπάλα και να ανοίξει στα πλάγια.

Τα πρώτα δείγματα για το πώς θέλει να δημιουργήσει τον νέο Ολυμπιακό ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ άρχισαν να φαίνονται και έχει ακόμα αρκετές εβδομάδες μπροστά του πριν τα πρώτα επίσημα παιχνίδια για να βελτιώσει τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας του αλλά και να προσθέσει τους ποδοσφαιριστές που θεωρεί πως λείπουν ώστε να υπηρετηθεί καλύτερα το πλάνο του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς