18.8 C
Athens

Τα τέσσερα συν και η εξήγηση για την ανανέωση του Ιντάλγκο

Ο Ανδρέας Καταχανάς παρουσιάζει τους λόγους πίσω από την παραμονή του Ιντάλγκο στον Ολυμπιακό και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τον Κουβανογερμανό που έχει αναπτύξει σχέση αγάπης με τους φίλους της ομάδας

Πίσω από κάθε απόφαση κρύβεται μια λογική. Για άλλους εξηγήσιμη και για άλλους ανεξήγητη.

Ακόμα και για την απόφαση του Αλμπέρτο Τζουλιάνι να αφήσει στα κρύα του λουτρού τον Ολυμπιακό και να τον αναγκάσει να ξεψαχνίζει λίστες για προπονητές, υπάρχουν εκείνοι που θα δικαιολογήσουν κι εκείνοι που θα ψέξουν (και δεν θα έχουν άδικο με τον τρόπο που συνέβη). Αλλά επειδή το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι της παρούσης, ας ανοίξουμε πρώτα το κομμάτι του ρόστερ και της ανανέωσης του Ιντάλγκο.

Από την επομένη της κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο ΑΘΛΟΣ έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θα συμβεί και με το κομμάτι του ακραίου: «Όσον αφορά στον Σαλβαδόρ Ιντάλγκο, τα δεδομένα τον θέλουν να είναι πιο κοντά στην παραμονή. Ο Γερμανοκουβανός ακραίος είχε σκαμπανεβάσματα στη σεζόν στο κομμάτι της υποδοχής, ταλαιπωρήθηκε από κάποιους τραυματισμούς αλλά έκανε ασύλληπτο κλείσιμο στη χρονιά και φυσικά είναι ο κορυφαίος σέρβερ των τελευταίων πολλών ετών στο πρωτάθλημα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρώην αρχηγός της Φενέρ να συνεχίσει και του χρόνου με δεδομένο πως η δεξαμενή των κορυφαίων ακραίων που να συνδυάζουν μια σειρά από καλά χαρακτηριστικά είναι αρκετά μικρή ειδικά για την Ελλάδα», αναφέραμε στο συγκεκριμένο απόσπασμα.

Μέσα σε έναν μήνα ήρθαν τα πάνω κάτω με την αλλαγή του προπονητή αλλά υπήρξαν δεδομένα που έμειναν σταθερά: η απόφαση του Ολυμπιακού να στηρίξει τον βασικό του κορμό (κυρίως με εισήγηση του πρώην προπονητή του, ο οποίος επέμεινε για τον Τζούριτς και θα δούμε πώς θα επηρεάσει αυτό) και να μην πάει σε ρίσκο που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στη θέση του ακραίου.

 

Στην Ελλάδα μας αρέσει η μεταγραφολογία. Δώσε ονόματα και πάρε μας την ψυχή (ούτε ο υπογράφων βγάζει την ουρά του απέξω). Οι άνθρωποι των ομάδων όμως κινούνται διαφορετικά και πάνω σε αυτή τη λογική οφείλουμε να κρίνουμε.

Μπορούσε να βρεθεί καλύτερος ακραίος του Ιντάλγκο στο πακέτο χαρακτηριστικών που διαθέτει ο Κουβανογερμανός; Η απάντηση στην ερώτηση – πάντα με γνώμονα το οικονομικό αλλά και τη χρονική περίοδο που κινούνται στην αγορά οι ελληνικές ομάδες – είναι ρητορική.

Τι έγειρε την πλάστιγγα στην παραμονή του Ιντάλγκο;

  1. Το κυριαρχικό σέρβις: Με σχεδόν 1 άσο/σετ (και πόσα άλλα σέρβις που χαλάνε την αντίπαλη υποδοχή) και συνολικά 76 άσους (33 περισσότερους από τον αμέσως επόμενο που ήταν ο Παγένκ), δεν μπορούσε ο Ολυμπιακός να βρει πιο αξιόπιστο σέρβερ. Και εδώ που τα λέμε, με εκείνον κατέκτησε δύο τίτλους.
  2. Η αποτελεσματικότητα… διαγώνιου στην επίθεση: Ο Ιντάλγκο με διαφορά ήταν ο καλύτερος ακραίος (και) επιθετικά (53%) αφού είχε 4,34 πόντους/σετ και ο 4ος κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος (μπροστά του είχε μόνο διαγώνιους). Η ποικιλία των χτυπημάτων του αποσυντόνισε πολλές φορές ακόμα και καλά στημένο μπλοκ και προφανώς κάλυψε και τον Στερν στις βραδιές που ο Σλοβένος δεν τελείωνε μπάλες.
  3. Προσωπικότητα και work ethic: Το βιογραφικό του 37χρονου έδειχνε πως έρχεται στην Ελλάδα για να κάνει τη διαφορά και να φορτωθεί με μπάλες μετά τους 20 πόντους. Το έκανε ενώ γύρισε και σετ που έμοιαζαν χαμένα, έκανε τους συμπαίκτες του καλύτερους στις καλές του βραδιές. Εκτός από προσωπικότητα όμως, οφείλουμε να του πιστώσουμε ότι δούλεψε σκληρά, δεν κρύφτηκε πίσω από δικαιολογίες τραυματισμών και φαινόταν ότι γουστάρει και το περιβάλλον (έχτισε μια ιδανική σχέση με τους φίλους του Ολυμπιακού). Τρανή απόδειξη η παρουσία του σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και χάντμπολ αλλά και η διάθεσή του να συνεχίσει στον σύλλογο.
  4. Η εικόνα του στους τελικούς: Μετά το ευρωπαϊκό, ο Ολυμπιακός έχασε τους δύο πιο «ασήμαντους» τίτλους κι έπρεπε να αντιδράσει στο πρωτάθλημα απέναντι στον φορμαρισμένο ΠΑΟΚ. Εκεί ο Ιντάλγκο ήταν κομβικός για να γίνει το 3-1 και μάλιστα με στοιχεία στο παιχνίδι του που δεν έδειξε σε διάρκεια όλη τη χρονιά (κυρίως στην άμυνα). Όπως και να το κάνουμε, η τελευταία εντύπωση πολλές φορές μετρά και περισσότερο.

 

Εν ολίγοις, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική πίσω από την ανανέωση του Ιντάλγκο σε ένα πρωτάθλημα που έτσι όπως έχουν στηθεί όλα τα ρόστερ, μπορεί να εξακολουθήσει να κάνει τη διαφορά στη θέση του.

Οι απορίες για το αν θα ανταπεξέλθει λόγω ηλικίας ή για την εικόνα του στην υποδοχή σε κρίσιμα παιχνίδια (όπου πάντως θα είναι καλά πλαισιωμένος στη θεωρία με καλύτερο Τζιάβρα και ανεβασμένο Κουμεντάκη) θα απαντηθούν στο τάραφλεξ.

Ως τότε, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στη γειτονική Ιταλία όπου ο 39χρονος Καζίσκι πήρε πρωτάθλημα με την Τρεντίνο ενώ τώρα υπέγραψε διετές συμβόλαιο στη Μιλάνο για να αγωνιστεί ως ακραίος! Η ηλικία είναι κάτι σχετικό για κορυφαίους παίκτες…

Υ.Γ: Την επόμενη σεζόν είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τον Χανδρινό και το προπονητικό τιμ θα πρέπει να δουλέψει αρκετά μαζί του: κυρίως όμως να δουλέψει κι εκείνος για να κάνει το step up ώστε να μπορεί να πάρει ευκαιρίες, να δίνει ανάσες στους ακραίους. Το ψυχολογικό είναι το πιο σημαντικό από όλα σε αυτό το επίπεδο και ειδικά σε ομάδες πρωταθλητισμού που το μόνο εύκολο είναι να σε πάρει από κάτω. Το δύσκολο είναι να αρπάξεις την ευκαιρία και να ανταποκριθείς χωρίς να φοβάσαι (αυτό το «στοίχημα» το κέρδισε ο Τζιάβρας).

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Sport5: «Χαρτονομίσματα στους διαιτητές, χειρονομίες στους οπαδούς, θα τιμωρηθεί ο Δ. Γιαννακόπουλος από τη Euroleague;» (vids)

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Sport 5 ανέβασε οπτικοακουστικά «ντοκουμέντα» που δείχνουν τον Δ. Γιαννακόπουλο να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς και να κουνάει χαρτονομίσματα στους διαιτητές, ενώ αναρωτιέται αν θα τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Οι ατρόμητοι Βεστφαλοί έκαναν το πρώτο βήμα για τον τελικό του Champions League

Οι απίθανοι Βεστφαλοί έκαναν τρομερή εμφάνιση απέναντι στην Παρί και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League όπου θέλουν να βρεθούν μετά από 11 χρόνια

Ληστεία στο ΣΕΦ και με τη βούλα της EuroLeague: «Παράβαση Σατοράνσκι, σωστές οι αποφάσεις στο Μακάμπι – Παναθηναϊκός»

Με επίσημη τοποθέτησή της, η EuroLeague επιβεβαίωσε την παράβαση στην επαναφορά του Σατοράνσκι που δεν καταλογίστηκε, επιβεβαιώνοντας την αλλοίωση αποτελέσματος στο Game 3 εις βάρος του Ολυμπιακού - Η λίγκα άδειασε την ένσταση του Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στις φάσεις για τις οποίες διαμαρτυρήθηκε