24.2 C
Athens

Η επόμενη μέρα του πρωταθλητή Ολυμπιακού: Ο κορμός και οι πρώτες σκέψεις για Ευρώπη

Ο Ολυμπιακός σχεδιάζει την επόμενη σεζόν πατώντας στην ομοιογένεια του ρόστερ, προχωρά σε συγκεκριμένες αλλαγές και εξετάζει με προσοχή την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχει

Το 31ο πρωτάθλημα μπήκε στην τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού σε μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν με την κατάκτηση των δύο σημαντικότερων τίτλων.

Οι βάσεις ξεκίνησαν να μπαίνουν από τα μισά της περασμένης σεζόν, όταν ήρθε ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι και το περασμένο καλοκαίρι καθ’ υπόδειξη του Ιταλού έγιναν οι κατάλληλες προσθήκες για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην κορυφή και να κατακτήσει το Challenge Cup: αθόρυβα και χωρίς μεγάλα λόγια.

Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται και περιλαμβάνει μια σειρά από ανανεώσεις αφού πρόθεση ήταν να διατηρηθεί ο κορμός της ομάδας που έφτασε στις επιτυχίες: δεν είναι μόνο στο πλαίσιο της επιβράβευσης αλλά και της απλής λογικής από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη χημεία.

Καμία αλλαγή στους διαγώνιους

Ο Τόνσεκ Στερν θα είναι ο βασικός διαγώνιος και την επόμενη σεζόν παρά τις κρούσεις που υπήρχαν από ομάδα της Ρωσίας και της Ιταλίας. Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι τον εμπιστεύεται (όπως στην εθνική Σλοβενίας) και τον είδε σε μεγάλο βαθμό να ανταποκρίνεται σε αρκετές κρίσιμες μπάλες ανεβάζοντας στο δεύτερο μισό της σεζόν την απόδοσή του. Το καλοκαίρι θα είναι βαρύ για τον 27χρονο που έχει να παίξει σε VNL, Eurovolley και προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων! Δεύτερος διαγώνιος παραμένει ο Νίκος Ζουπάνη που έχει συμβόλαιο για ακόμα έναν χρόνο.

Κερδίζει πόντους για παραμονή ο Ιντάλγκο, σίγουρος ο Κουμεντάκης

Δεν υπήρχε αμφισβήτηση πως ο Ραφαήλ Κουμεντάκης θα είναι και την επόμενη χρονιά στον Ολυμπιακό. Ο διεθνής Έλληνας ακραίος έκανε την κατά γενική ομολογία καλύτερη σεζόν της καριέρας του με ελάχιστα σκαμπανεβάσματα, άριστη υποδοχή και εξαιρετική επίθεση και στις κρίσιμες μπάλες.

Όσον αφορά στον Σαλβαδόρ Ιντάλγκο, τα δεδομένα τον θέλουν να είναι πιο κοντά στην παραμονή. Ο Γερμανοκουβανός ακραίος είχε σκαμπανεβάσματα στη σεζόν στο κομμάτι της υποδοχής, ταλαιπωρήθηκε από κάποιους τραυματισμούς αλλά έκανε ασύλληπτο κλείσιμο στη χρονιά και φυσικά είναι ο κορυφαίος σέρβερ των τελευταίων πολλών ετών στο πρωτάθλημα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο πρώην αρχηγός της Φενέρ να συνεχίσει και του χρόνου με δεδομένο πως η δεξαμενή των κορυφαίων ακραίων που να συνδυάζουν μια σειρά από καλά χαρακτηριστικά είναι αρκετά μικρή ειδικά για την Ελλάδα.

Ο Ανέστης Δαλακούρας θα είναι στην τετράδα των ακραίων και μένει να φανεί αν ο Σπύρος Χανδρινός θα είναι και την επόμενη χρονιά ή αν θα πάει κάπου αλλού για να πάρει χρόνο συμμετοχής μιας και είναι σε ηλικία που χρειάζεται παιχνίδια.

Τράβιτσα και Κομητούδης ή Χασμπάλα στην πάσα

Ο Ντράγκαν Τράβιτσα ήταν ενθουσιασμένος από την περασμένη σεζόν με την προοπτική του Ολυμπιακού, ήρθε και κατέκτησε τίτλους όντας ηγετική μορφή εντός κι εκτός τάραφλεξ και δεν κουνιέται από την ομάδα. Ο Ιταλός ανανέωσε και θα έχει ως εναλλακτική είτε τον Δημήτρη Κομητούδη που ήρθε μεσούσης της σεζόν από την Πολίχνη είτε τον Ματέο Χασμπάλα που θεωρείται μεγάλο πρόσπεκτ για τον σύλλογο. Αν ο μικρός δεν μείνει, θα παραχωρηθεί δανεικός για να εξελιχθεί.

Παγένκ και Τζούριτς οι σίγουροι στο κέντρο

Ο Άλεν Παγένκ ήρθε το προπερασμένο καλοκαίρι και την πρώτη του χρονιά δυσκολεύτηκε πολύ να δείξει την αξία του. Φέτος ήταν χρονιά εκτόξευσης και για πολλούς είναι ο MVP του Ολυμπιακού. Ο πολύπειρος Σλοβένος κεντρικός (τον περιμένει κι αυτόν βαρύ καλοκαίρι με VNL, Eurovolley και προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων) έκανε μαγικές εμφανίσεις και τελείωσε πάρα πολλές μπάλες. Ήταν ο κορυφαίος στη θέση του στο φετινό πρωτάθλημα συνδυάζοντας επίθεση και σέρβις κι ανέβασε τα νούμερά του στο μπλοκ. Η απόκτηση κορυφαίου πασαδόρου (με τον οποίο έχει δουλέψει στο παρελθόν) τον έκανε να είναι ακόμα καλύτερος.

Η επιστροφή του Δημήτρη Τζούριτς μετά από 12 χρόνια θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη. Ο 34χρονος – που πια έχει ρόλο κεντρικού – αν και ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, είναι μια πολύ σίγουρη λύση στο μπλοκ και το είδαμε στη διετία του στον Φοίνικα. Το πώς θα ανταποκριθεί σε πιο απαιτητικές προπονήσεις και βαρύ πρόγραμμα θα το δούμε στην πράξη.

Σίγουρα, αν δεν υπάρξει πέμπτος ξένος, ο ένας ή οι δύο κεντρικοί που θα συμπληρώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις θα έρχονται από την ελληνική αγορά. Τόσο με τον Δημοσθένη Λινάρδο (τρίτος καλύτερος μπλοκέρ στο πρωτάθλημα) όσο και με τον Νίκο Παπαγγελόπουλο δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο αν και θα υπάρξουν συζητήσεις. Ο Γκουσταβάο που αποκτήθηκε κι έδωσε σπουδαίες λύσεις ως πέμπτος ξένος στη θέση του κέντρου (βασικός από τους «8» του Challenge Cup κι έπειτα) δεν θα συνεχίσει.

Με λίμπερο τον Τζιάβρα, ανοιχτό και για Γκαρά

Ο Δημήτρης Τζιάβρας βούτηξε στα βαθιά και κέρδισε το στοίχημα στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του και ως βασικός σε ομάδα πρωταθλητισμού και με μεγάλη πίεση. Του χρόνου θα αποτελεί το λίμπερο του Ολυμπιακού και θα του έχει φύγει η… κρυάδα της πρώτης σεζόν, ενώ δεν αποκλείεται για δεύτερο να δούμε τον Δημήτρη Γκαρά.

Ο 37χρονος ήταν ο μεγάλος άτυχος της περασμένης σεζόν καθώς αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον βασικό στη συγκεκριμένη θέση αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον έθεσε από νωρίς νοκ άουτ. Ας έχουμε στην άκρη του μυαλού πως είναι υπαρκτή περίπτωση για να είναι του χρόνου στον Ολυμπιακό.

Η διοργάνωση της επόμενης σεζόν

Όσον αφορά τη διοργάνωση που θα αγωνίζεται ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα ακόμα.

Η CEV δεν έχει πάρει αποφάσεις για ομάδες από Ρωσία/Λευκορωσία (αν θα είναι εκτός για δεύτερη διαδοχική σεζόν) και για την ώρα οι Ερυθρόλευκοι έχουν εξασφαλισμένο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Η αρχική διάθεση είναι να χρησιμοποιηθεί – παρότι το κόστος είναι μεγάλο – αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το θέμα του γηπέδου κυρίως λόγω των αυστηρών όρων που θέτει η ομοσπονδία.

Δύσκολα θα έκανε τα… στραβά μάτια για να παίξει ο Ολυμπιακός στο Ρέντη όπως πριν από δύο χρόνια που υπήρχαν περιορισμοί λόγω κορωνοϊού και παρότι σύμφωνα με πληροφορίες η ομοσπονδία εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση του τελικού του Challenge Cup στο ΣΕΦ. Το CEV Cup επίσης είναι μια καλή διοργάνωση, με μια όμως διαφορά: μπορεί να έχεις μια κακή κλήρωση από τον πρώτο γύρο και να αποχαιρετήσεις πρόωρα γιατί όλα τα ματς είναι νοκ άουτ μέσα έξω.

Η αλήθεια είναι πως την επόμενη σεζόν θα ήταν ιδανική συγκυρία για τους Ερυθρόλευκους (εφόσον βρισκόταν κάποια λύση στο γηπεδικό) να παίξουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση γιατί εκεί σε βλέπουν όλοι, δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου με τοπ συλλόγους και εφόσον μπεις στους ομίλους δίνεις τουλάχιστον έξι σπουδαία παιχνίδια.

Ειδικά όταν έχεις κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, έχεις κορυφαίο προπονητή και σπουδαίο ρόστερ με εγνωσμένης αξίας παίκτες, αξίζει να είσαι στη μεγαλύτερη διοργάνωση.

Πάντως είναι ντροπή να μην υπάρχουν κλειστά στην Αθήνα για να φιλοξενήσουν αγώνα βόλεϊ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς