18.2 C
Athens

Ματέο Χασμπάλα: Το χαρισματικό παιδί από την Αντίκυρα φτιάχνει το δικό του παραμύθι στον Ολυμπιακό

Ο ΑΘΛΟΣ παρουσιάζει τον ταλαντούχο πασαδόρο που αποθεώθηκε στο ΣΕΦ από συμπαίκτες, επιτελείο και κόσμο και ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του από την Αντίκυρα στις ακαδημίες και στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Λένε πως για να πετύχεις πρέπει να ρισκάρεις, να βουτήξεις στα βαθιά όταν σου δοθεί η ευκαιρία, όποτε κι αν σου παρουσιαστεί αυτή. Αν κάποιος το έχει μάθει καλά φέτος, παρότι είναι μικρός σε ηλικία, αυτός είναι ο Ματέο Χασμπάλα που πλέον έχει στην κατοχή του ένα μετάλλιο ως Κυπελλούχος Ευρώπης με τον Ολυμπιακό.

Στα 18 του χρόνια, ο πασαδόρος από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού έζησε κάτι που άλλα παιδιά στην ηλικία του ονειρεύονται δίπλα σε παίκτες με τεράστιες προσωπικότητες. Μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο από 13.000 φίλους της ομάδας του.

 

Γεννημένος στην Αντίκυρα Βοιωτίας αποφάσισε να ξεκινήσει βόλεϊ στην τοπική ομάδα παρέα με φίλους του. Ήθελε απλώς να δοκιμάσει, να δει αν του αρέσει. Ποιος να του το έλεγε όμως ως μαθητής δημοτικού πως πριν ενηλικιωθεί θα έχει γίνει μόλις ο τέταρτος αθλητής από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού – τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια – που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο, γίνεται μέλος της πρώτης ομάδας και παίρνει παραστάσεις στο υψηλό επίπεδο; Πως γίνεται ο πρώτος που στην παρθενική του σεζόν θα παίξει σε τελικό Challenge Cup…

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό το παιδί για αυτό και τόλμησε να τον φέρει στα 16 του από την επαρχία στην Αθήνα ώστε να δουλέψει στην ομάδα και να δει πού μπορεί να φτάσει. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν συμβαίνει ποτέ.

 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλοι οι πασαδόροι ωριμάζουν με τα χρόνια και ελάχιστοι (ως κανένας) είναι εκείνοι που κάνουν καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο αγωνιζόμενοι ως βασικοί από πολύ μικρή ηλικία. Το να αποφασίσεις πάντως – με τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη των δικών σου ανθρώπων – να φύγεις από το σπίτι σου για να κυνηγήσεις το όνειρό σου σε τόσο νεαρή ηλικία, κάτι δείχνει για τη θέλησή σου.

Όλα άρχισαν να συμβαίνουν γρήγορα από εκεί που έφτανε στους τελικούς της ΕΣΠΕΔΑ. Το περασμένο καλοκαίρι ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι (απόντος και του Αποστόλη Πετσιά που ήταν στην εθνική Εφήβων) τον συμπεριέλαβε στην προετοιμασία και στο τουρνουά που έπαιξε ο Ολυμπιακός στην Ιταλία ήταν παρών.

Λίγους μήνες αργότερα (Νοέμβριος 2022) ανακοινώνεται πως υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο έχοντας πείσει τον προπονητή του που ήθελε να δουλέψει μαζί του. Ο Ιταλός άκουσε θετικά σχόλια από τον άμεσο συνεργάτη του, Αντώνη Βουρδέρη, που ξέρει καλύτερα από όλους (ως προπονητής στα παιδιά της Ακαδημίας) πόσο μπορεί να εξελιχθεί αυτό το παιδί που μοιάζει με… σφουγγάρι ρουφώντας τη μία πληροφορία μετά την άλλη, αποτέλεσμα και της ωριμότητάς του.

Χασμπάλα Ματέο

Τις πρώτες του συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια τις έκανε με Αριστοτέλη Σκύδρας και ΟΦΗ. Όσοι τον έχουν παρακολουθήσει διέκριναν την… ποιότητα που διαθέτει το χέρι του στο σέρβις με άλμα.

Να, σαν αυτό που επιχείρησε όταν μπήκε αλλαγή – εν μέσω αποθέωσης – με το σκορ στο 16-11 του 3ου σετ του αγώνα με τη Μακάμπι. Χωρίς να βάλει ρίσκο, σημάδεψε και χάλασε την υποδοχή του Μπούργκι με τον Στερν στη συνέχεια της φάσης να σταματά τον Αμερικανό. Όλοι τρέχουν να τον αγκαλιάσουν με πρώτο τον Τράβιτσα. Πόσο σπουδαία στιγμή για τον μικρό.

 

Και τι σου είναι να μαθαίνεις δίπλα σε έναν πασαδόρο όπως ο Ιταλός, με αυτό το βιογραφικό, αυτή την προσωπικότητα, όλες αυτές τις διακρίσεις. Υπάρχει καλύτερο σχολείο;

Προπονούνται μαζί και ο Ματέο κερδίζει πράγματα εντός και εκτός τάραφλεξ. Κανείς για την ώρα δεν μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα το πού θα φτάσει ο ταλαντούχος πασαδόρος αφού η εμπειρία κερδίζεται με τον χρόνο.

Αυτό που όμως μπορεί να πει με σιγουριά είναι ότι έχει την πρώτη ύλη (γρήγορη πάσα, πολύ καλό jump speed σέρβις) και το αγωνιστικό θράσος για να πάει μακριά. Αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και να παραμένει το ίδιο ταπεινός και δεκτικός.

Το ελληνικό βόλεϊ έχει ανάγκη από τέτοιες περιπτώσεις παιδιών όπως έχει κι από Έλληνες και ξένους προπονητές – αθλητές που θα είναι δίπλα τους να τα αγκαλιάσουν σε κάθε κερδισμένο πόντο, σε κάθε χαμένο σέρβις.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Λαρεντζάκης: Ο ρολίστας πολυτελείας με το κρύο αίμα και το κορυφαίο στατιστικό του Game 1

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν ο άνθρωπος που ήρθε από τον πάγκο για να εκτελέσει τις πιο κρίσιμες βολές του Game 1 στη Βαρκελώνη και αιτιολόγησε απόλυτα το γιατί ο Μπαρτζώκας δεν το σκέφτηκε στιγμή προκειμένου να του αναθέσει την πιο βαριά ευθύνη

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα

Μπαρτζώκας: Δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να λέμε ότι το ταξίδι είναι πετυχημένο, στόχος το Final Four

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έρθει η πρόκριση στο Final Four