18.2 C
Athens

Η γεμάτη εμφάνιση στην άμυνα έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό

Ο Ανδρέας Καταχανάς καταγράφει τα σημεία που έκριναν τον πρώτο τελικό εστιάζοντας σε Τζιάβρα και Ιντάλγκο που έκαναν τη διαφορά για τον Ολυμπιακό κόντρα σε έναν ΠΑΟΚ που δεν πήρε τίποτα από σέρβις και Γιόρνα

Δεν ήταν ο πιο θεαματικός πρώτος τελικός όσον αφορά στον ρυθμό και την επίθεση, ήταν όμως ένα παιχνίδι που αντιμετωπίστηκε σαν ματς ζωής και θανάτου από πλευράς Ολυμπιακού που πήρε τη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ κι έκανε το 1-0.

Πριν την πρώτη αναμέτρηση λέγαμε πως είναι το πιο κομβικό παιχνίδι καθώς οι Ερυθρόλευκοι προέρχονταν από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα με απώλειες τίτλων ενώ οι Ασπρόμαυροι είχαν μεγάλη ευκαιρία για μπρέικ πατώντας στο κομμάτι της ψυχολογίας και της φόρμας τους.

 

Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι ήταν αποφασισμένη για να δώσει απαντήσεις: δεν το έκανε μια κορυφαία εμφάνιση, αλλά με ουσία και κυρίως με διάθεση να αντιδράσει και να δείξει πόσο πολύ θέλει τον τίτλο.

Αν σε μία φάση μπορεί να αποτυπωθεί όλη αυτή η διάθεση είναι η παρακάτω με την απίθανη άμυνα αυτοθυσίας του Στερν.

 

Η άμυνα έχει υποτιμηθεί στο βόλεϊ και για αυτό πολλές φορές ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την αξία που έχει να σπάει μια μπάλα στο μπλοκ και να βγει μια κόντρα, ή να πέφτει ο λίμπερο και να σώζει μια χαμένη φάση. Δεν είναι όμως το kill μπλοκ ο μοναδικός τρόπος για να πάρεις τον πόντο σε μια φάση.

Ο Τζιάβρας βγήκε μπροστά με μεγάλες άμυνες

Ο Ολυμπιακός επένδυσε με μεγαλύτερη επιτυχία το βράδυ της Τρίτης στο μπλοκ άμυνα (και συνεπώς στην κόντρα μπάλα) με τον Τζιάβρα να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ. Από τα τέλη του 2022 είχαμε σταθεί σε αυτόν τον λίμπερο που κάνει σεζόν καριέρας σε ομάδα πρωταθλητισμού, κλείνει τα αυτιά του και ξεχνάει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη μέση.

Μια πραγματικά πλήρης εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΟΚ με σπουδαίες άμυνες και φοβερά αντανακλαστικά στα μεγάλα ράλι. Ποιοτική πρώτη μπάλα σε δύσκολα σέρβις και καλό διάβασμα των φάσεων. Άριστος.

Μεστή εμφάνιση του Ιντάλγκο, ευχάριστη έκπληξη ο Λινάρδος

Για να έχει διάρκεια ο Ολυμπιακός κι αποτελεσματικότητα στην κόντρα μπάλα χρειάστηκε – πέρα από τον ανεβασμένο μετά το δεύτερο σετ Κουμεντάκη – η ικανότητα του Ιντάλγκο στην επίθεση αλλά και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του στο κλείσιμο του τετάρτου σετ για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του.

Μετά από ένα σημαντικό διάστημα χωρίς σταθερότητα και με μεγάλα προβλήματα στην υποδοχή, ο Κουβανογερμανός κράτησε καλά στην πίσω ζώνη και τελείωσε κρίσιμες επιθέσεις και δύσκολες κόντρες. Ειδικά από τη στιγμή που ο Στερν δεν ήταν καλός (δεν συνεργάστηκε και καλά με τον Τράβιτσα), ο Ιντάλγκο σήκωσε βάρος στην επίθεση και έδειξε να είναι σε καλό επίπεδο.

Κέρδος για τους Ερυθρόλευκους ήταν και η εμφάνιση του Λινάρδου όχι μόνο για τα τέσσερα μπλοκ (το ένα σε κρίσιμη κόντρα του Ντεν Ντρις και το άλλο μονό στον Σκρεντάου) αλλά και γιατί τελείωσε τις επιθέσεις μετά από καλές πάσες του Τράβιτσα.

Ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη νίκη και την εξασφάλισε ανακτώντας την ψυχολογία του και στρέφοντας το άγχος και την πίεση στον ΠΑΟΚ που έτρεχε ένα αήττητο τριών μηνών. Οι Πειραιώτες παράλληλα έδειξαν πως έχουν παίκτες με προσωπικότητα που δεν θα τους πάρει από κάτω στα δύσκολα κι αυτός πρέπει να είναι ο οδηγός στη σειρά.

Ένα σετ από χαμένα σέρβις, μονοδιάστατος από ανάγκη

Ο ΠΑΟΚ είχε ένα πολύ καλό πρώτο σετ με σταθερή υποδοχή, καλά ποσοστά στην επίθεση (54% χωρίς λάθος σε 24 προσπάθειες) και κυρίως έπαιξε με το μυαλό του Ολυμπιακού που ήταν νευρικός και έμοιαζε να έχει μείνει στην εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων. Οι Θεσσαλονικείς ήταν αλάνθαστοι στην κόντρα μπάλα αλλά δεν έχτισαν πάνω σε αυτό το 0-1 που έγινε με σερί από τα σέρβις του Σκρεντάου.

 

Και δεν έχτισαν γιατί άρχισαν να χάνουν τα σέρβις με αποτέλεσμα να κλείσουν το ματς με 25 χαμένα (ένα ολόκληρο σετ), πιέστηκαν φοβερά στην υποδοχή και σταμάτησαν να είναι αποτελεσματικοί στην κόντρα μπάλα τόσο λόγω των κακών επιλογών του Γουόλς όσο και της «απουσίας» του Ντεν Ντρις που χτύπησε στο δεύτερο σετ.

Αναγκαστικά η ομάδα του Μιλενκόσκι έγινε μονοδιάστατη: το μπλοκ του Ολυμπιακού έκλεισε τον Ράπτη (άφαντος στο 2ο σετ, καλός στο 1ο και στο 4ο) ενώ οι κεντρικοί δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν όλες τις φάσεις (Σκρεντάου και Βουλκίδης είχαν 50% στην επίθεση). Σε μεγάλο βαθμό θύμισε τον ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου (η διακοπή οδήγησε σε έλλειψη ρυθμού) με μέτρια κόντρα μπάλα (παρά τις καλές άμυνες) και χωρίς να βοηθήσει και παίκτης από τον πάγκο.

Περιμένει κάτι καλύτερο από Γιόρνα

Το Σάββατο θα δούμε αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να προστατεύσει την έδρα του και να ανεβάσει ταχύτητα περιμένοντας (ανεξάρτητα από το πώς θα είναι ο Ντεν Ντρις) και κάτι καλύτερο από τον Γιόρνα, ο οποίος σε όλα τα ματς με τον Ολυμπιακό θυμίζει μόνο λίμπερο και αναγκάζει τον Ράπτη να παίζει για δύο στην επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και στην κακή του βραδιά ο ΠΑΟΚ έδειξε πως είναι ικανός να τραβήξει μακριά τη σειρά των τελικών, με τις διαφορές των ομάδων να μην είναι μεγάλες στον τρόπο που λειτουργούν στο τάραφλεξ.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα

Άγριο χέρι Euroleague σε Αταμάν: Μη ανεκτή συμπεριφορά, έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες

Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, η Euroleague γνωστοποίησε ότι πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε ο Εργκίν Αταμάν μετά το Game 1 με τη Μακάμπι δεν είναι ανεκτές και ότι έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του

Μπαρτζώκας: Δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να λέμε ότι το ταξίδι είναι πετυχημένο, στόχος το Final Four

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έρθει η πρόκριση στο Final Four