21.8 C
Athens

Ο Ολυμπιακός που θέλει να αντιδράσει, ο ΠΑΟΚ που ψάχνει μπρέικ με όπλο τη φόρμα του

Η ώρα των τελικών της Volley League έφτασε και ο ΑΘΛΟΣ καταγράφει τα δεδομένα για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που διανύουν μια εκ διαμέτρου διαφορετική περίοδο φόρμας σε αυτό το σημείο της σεζόν

Ώρα τελικών και πράξη πρώτη. Πλεονέκτημα έδρας ο Κυπελλούχος Ευρώπης Ολυμπιακός, όλα για όλα από τον Κυπελλούχο Ελλάδας, ΠΑΟΚ. Οι Ερυθρόλευκοι φιλοξενούν τους Ασπρόμαυρους (18/4, 19:15) σε μια μάχη για τον τίτλο που αν κρίνουμε από τα φετινά ντέρμπι προβλέπεται ιδιαίτερα συναρπαστική και εσχάτως αρκετά «ανοιχτή».

Και λέμε ανοιχτή καθώς ο ΠΑΟΚ εδώ και μήνες δεν είναι η ομάδα που ξέραμε ως τον Ιανουάριο. Για την ακρίβεια, το σύνολο του Γιόσκο Μιλενκόσκι συμπλήρωσε αήττητο τριών μηνών στις εγχώριες διοργανώσεις πανηγυρίζοντας μεταξύ άλλων νίκες κόντρα σε Ολυμπιακό (δύο, η μία στον τελικό του Κυπέλλου και η άλλη αδιάφορη για το πρωτάθλημα) και Παναθηναϊκό (ημιτελικό Κυπέλλου και σκούπα 3-0 στην ημιτελική σειρά του πρωταθλήματος).

Για το ποια είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα δεν υπάρχει αμφιβολία κι αυτή είναι ο ΠΑΟΚ που απειλεί με μπρέικ τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό: οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν σφυγμό στο ΟΑΚΑ με βελτιωμένη εμφάνιση αλλά το επίπεδό τους μετά την κατάκτηση του Challenge Cup δεν είναι αυτό των προηγούμενων μηνών. Λίγο τα συνεχόμενα παιχνίδια, λίγο ένα φυσιολογικό άδειασμα και να που μαζεύτηκαν η απώλεια του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ που είναι σαφώς οι μικρότεροι στόχοι της σεζόν.

Είναι από τις λίγες φορές που ο πρώτος τελικός μπορεί να είναι ιδιαίτερα καθοριστικός στη σειρά και εξηγούμε το γιατί: Από τη μία, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει το πλεονέκτημα έδρας αλλά το ντεφορμάρισμα δεν το έχει ξεπεράσει και ψάχνει μια μεγάλη εμφάνιση μαζί με νίκη που θα του αλλάξει άρδην την ψυχολογία.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο τάραφλεξ ως η ομάδα με το κίνητρο για μπρέικ στην πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί. Μπορεί να μεσολάβησε μια μικρή διακοπή αλλά ουδείς μπορεί να πει πως έχασε τη συνοχή του ή τη συνταγή που του έφερε τις επιτυχίες στο προηγούμενο διάστημα. Αν, λοιπόν, σε κάτι σίγουρα ποντάρουν οι Θεσσαλονικείς είναι στην πίεση που νιώθει ο Ολυμπιακός (ο οποίος θα χρειαστεί τον κόσμο του) αλλά και στην αγωνιστική κούραση που έχουν βγάλει συγκεκριμένοι παίκτες όπως ο Τράβιτσα, ο Ιντάλγκο και ο Κουμεντάκης.

Τι θα συμβεί αν οι Ερυθρόλευκοι κρατήσουν την έδρα τους στον πρώτο τελικό; Δεν θα έχουν απλώς το προβάδισμα με 1-0 στη σειρά (που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε ματς) αλλά παράλληλα θα ανακτήσουν τη χαμένη ψυχολογία τους και θα μεταφέρουν όλο το άγχος στην πλευρά του ΠΑΟΚ, ο οποίος για την ώρα αισθάνεται πιο άνετος (παρότι είναι φορμαρισμένος).

Οι δύο ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά κι ας έπαιξαν μόλις τρεις φορές στη σεζόν, με διαφορετικά δεδομένα σε κάθε περίπτωση.

  • Αν ο Ολυμπιακός κρατήσει την υποδοχή του (κάτι που δεν έκανε στα προηγούμενα παιχνίδια), τότε θα έχει πιο φρέσκο τον Τράβιτσα που με καθαρό μυαλό θα μπορεί να παίξει αρκετά πρώτο χρόνο.
  • Ιντάλγκο (1 άσος ανά σετ / 63 συνολικά στο πρωτάθλημα), Παγένκ και Στερν (33 άσοι) είναι κίνδυνος-θάνατος για την υποδοχή του ΠΑΟΚ παρότι Γιόρνα και Κοκκινάκης έχουν πάνω από 60% στην πρώτη μπάλα. Χωρίς πίεση του Ολυμπιακού από το σέρβις, οι φιλοξενούμενοι δεν θα αργήσουν να βρουν ρυθμό και να δώσουν την ευκαιρία στον Γουόλς να κάνει το παιχνίδι του.
  • Ο ΠΑΟΚ έχει κορυφαίος σέρβερ τους Ντεν Ντρις και Ράπτη (30 και 25 άσοι αντίστοιχα) χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να χαλάσουν την υποδοχή οι υπόλοιποι (Βουλκίδης και Γουόλς το έκαναν στο Κύπελλο).
  • Όσο πιο γρήγορα αναπτυχθεί ο Ολυμπιακός στην επίθεση (είναι εμφανώς ανώτερος σε αυτή τη στατιστική κατηγορία), τόσο το καλύτερο αφού μόνο έτσι θα πιάσει απροετοίμαστους τους Θεσσαλονικείς. Το ασπρόμαυρο kill μπλοκ λειτουργεί εξαιρετικά γιατί υπάρχει ένας Βαν Ντεν Ντρις να το υποστηρίζει (ο Βέλγος υστερεί επιθετικά αλλά όταν στηθεί για μπλοκ λειτουργεί σαν κεντρικός) απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που ψάχνει μια σταθερή εμφάνιση από Λινάρδο ή Παπαγγελόπουλο δίπλα στον Παγένκ (του οποίου το μπλοκ δεν είναι το ατού).
  • Όσο κομβικός είναι για τον Ολυμπιακό ο Ιντάλγκο, άλλο τόσο είναι για τον ΠΑΟΚ ο Ράπτης. Μετά τον τελικό Κυπέλλου η λογική λέει πως οι Ερυθρόλευκοι θα είναι πιο ψυλλιασμένοι απέναντι του και θα τον κλείσουν καλύτερα.
  • Αν η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι βγάλει την ενέργεια που απαιτείται και παίξει με συγκέντρωση και καλό διάβασμα του Γουόλς, θα υπερασπιστεί την έδρα της και θα ανακτήσει την ψυχολογία της για να πάει στη Θεσσαλονίκη με άλλο αέρα και στόχο το μπρέικ.
  • Αν ο ΠΑΟΚ δεν βρει το μπρέικ στον πρώτο τελικό – όντας αυτή τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση – θα δώσει το περιθώριο στον Ολυμπιακό να πετύχει κάτι περισσότερο το απόγευμα της Τρίτης από μια απλή νίκη στη σειρά: να αντιδράσει και να δώσει μια καλή απάντηση κοιτώντας μετά το ματς του Σαββάτου…
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς