17.2 C
Athens

Άρης: Κάποιος να σουτάρει (κι ένα υστερόγραφο για τις αλλαγές του Πάρντιου)

Οι Κίτρινοι έδειξαν ότι μπορούν να παίξουν στα ίσια την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, αρκεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην τελική ενέργεια και περισσότερες λύσεις όταν τα ματς στραβώνουν

Δεν είναι ώρα για γκρίνια στον Άρη. Οι Θεσσαλονικείς έφυγαν ηττημένοι από το «Γ. Καραϊσκάκης» στο παιχνίδι για την 18η αγωνιστική της Super League χάνοντας σε τέταρτο σερί ντέρμπι μετά τη νίκη τους επί των Πειραιωτών πίσω στον Σεπτέμβριο, αλλά η εικόνα τους ήταν τέτοια που σε μεγάλο βαθμό τούς δείχνει τον δρόμο για κάτι καλύτερο στα ματς του Κυπέλλου που ακολουθούν και δεν θα υπάρχουν περιθώρια για τα ίδια λάθη.

Στο παιχνίδι της Κυριακής οι Κίτρινοι πραγματοποίησαν την καλύτερη εμφάνισή τους (δεδομένου της δυναμικότητας του αντιπάλου) σε πρώτο ημίχρονο από την αρχή της σεζόν, αλλά στο δεύτερο δέχθηκαν ένα «κρύο» γκολ με το καλησπέρα από τον Μασούρα και για άλλη μία φορά φέτος δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τη νέα συνθήκη που προέκυψε στο ματς και τους έφερε να κυνηγούν το σκορ, όπως πριν δύο εβδομάδες στην Τούμπα.

Ο Άλαν Πάρντιου σχημάτισε μία πυραμίδα στον κεντρικό του άξονα προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται τη δυναμική του Ολυμπιακού με Χουάνγκ, Χάμες, Μπιέλ και Φορτούνη βάζοντας τους Ετέμπο, Νταρίντα και Ματέο Γκαρσία σαν «κολλιτσίδες» πάνω τους, σε μία τριάδα που μαζί με τον Νταμπό τα πήγε αρκετά καλά στο πρώτο 45λεπτο κλείνοντας χώρους, καλύπτοντας χιλιόμετρα και (κυρίως) κλέβοντας πολλές μπάλες.

Αν ο Άρης πρέπει ντε και καλά να κρατήσει κάτι από το χθεσινοβραδινό παιχνίδι, αυτό είναι οι φορές που κέρδισε την κατοχή από λάθη του αντιπάλου (21) έναντι μόλις 5 του Ολυμπιακού στην ίδια στατιστική κατηγορία.

Μάλιστα, οι 16 από τις 21 αυτές φορές προήλθαν από ενέργειες στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο Άρης ήταν διαβασμένος κι όσο aggressive έπρεπε ώστε να βγάλει εκτός αγώνα τον Κώστα Φορτούνη και να μην απειληθεί στο ελάχιστο από τους «παγιδευμένους» Ερυθρόλευκους.

Όλα αυτά μέχρι τη φάση του 46ου λεπτού, όταν ο Χάμες σέντραρε με ακρίβεια, το κεντρικό δίδυμο των Κιτρίνων είχε αργή αντίδραση και ο Μασούρας το εκμεταλλεύτηκε για το 1-0. Ένα λάθος είναι αρκετό σε τέτοια ματς για να πάει στράφι το πλάνο μίας ολόκληρης εβδομάδας, γιατί όπως και στη Λεωφόρο ο Πάρντιου είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο απόδρασης στο μυαλό του, το οποίο όμως θα πρέπει να διαφοροποιήσει στο ματς της Τετάρτης (18/1).

Κι αυτό γιατί εκεί η σκακιέρα θα διαφοροποιηθεί, οι Κίτρινοι τούτη τη φορά θα χρειαστούν και plan b σε περίπτωση που βρεθούν ξανά πίσω στο σκορ, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη ενός καθαρού «δεκαριού» από την αρχή του αγώνα κι ενός φορ με καλύτερη αίσθηση του χώρου από τον Γκρέι, για να μην «κολλάει» κάθε επιθετική ενέργεια στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής.

Με λίγα λόγια και για να μιλήσουμε με ονόματα, ο Πάρντιου (το μαρτύρησε και στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς) σκέφτεται να ρίξει στη μάχη πρόκρισης από την αρχή τους Πάλμα, Μανού Γκαρθία και Αμπουμπακάρ Καμαρά που θα δώσουν άλλον αέρα στην επιθετική γραμμή, ειδικά σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι που το σκηνικό -λογικά- θα φέρει ξανά τον Άρη να περιμένει στο δικό του μισό και να ψάχνει τη στιγμή του στους κενούς χώρους.

Οι τρεις προαναφερθέντες είναι… μανούλα σε τέτοιου είδους αγώνες, ειδικότερα από τη στιγμή που θα νιώθουν την ασφάλεια των Ετέμπο και Νταρίντα στην πίσω ζώνη, με τον Νιγηριανό και τον Τσέχο να μετρούν μαζί 86 ενέργειες με την μπάλα και συνολικά 54/65 εύστοχες μεταβιβάσεις στο ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Ο Βρετανός είναι έμπειρος και το πήρε το μήνυμα.

Μέσα σ’ όλα ο Άρης συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επιπόλαιος στην τελική ενέργεια, ακόμα κι αν οι περισσότεροι παίκτες της μεσοεπιθετικής του γραμμής έχουν την ποιότητα να δημιουργούν φάσεις ακόμα και με ενέργειες εντός περιοχής, εκεί που όμως χρειάζεται ο «killer».

Ο Γκρέι, μέχρι τώρα στα μεγάλα παιχνίδια, δεν το έχει βρει με την εστία, οι Κίτρινοι ολοκλήρωσαν τον χθεσινό αγώνα με μόλις δύο σουτ στον στόχο παρά τις 14 ενέργειές τους με την μπάλα μέσα στην περιοχή, αριθμός που καταδεικνύει το πρόβλημα και «φωνάζει» για αλλαγή σχεδίου.

Κάτι που επιβάλλεται να γίνει την Τετάρτη σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι για τον μεγαλύτερο και πιο ρεαλιστικό στόχο του Άρη στη σεζόν, που δεν είναι άλλος από την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου.

Όπως φάνηκε στο Καραϊσκάκη την Κυριακή, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον Ολυμπιακό και να κυνηγήσουν με αξιώσεις τις πιθανότητές τους για τα ημιτελικά. Θα χρειαστούν το τσαγανό του πρώτου ημιχρόνου και την αποτελεσματικότητα που παρουσιάζουν κόντρα στις χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες.

Υ.Γ. Ο Πάρντιου έκανε καλή δουλειά στην προετοιμασία του αγώνα κι αυτό φάνηκε στο μεγαλύτερο διάστημά του, δικαιώθηκε για την τριάδα στα χαφ και την έλλειψη καθαρού οργανωτή στον άξονα, αλλά σε ακόμη ένα παιχνίδι που ο Άρης αναζητούσε επιθετικές λύσεις έκανε κακές και αργές επιλογές στις αλλαγές του.

Ο Καμάτσο δεν θα «τραβάει» πάντα, ο Πάλμα δεν γίνεται να μπαίνει μετά το 80′ και ο Μαντσίνι κάποια στιγμή πρέπει να κάτσει και στον πάγκο.

Μέχρι το 70′ ο Άρης ξεζουμίστηκε όπως και στην Τούμπα με την ενδεκάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι, αν και μετά από ένα σημείο φάνηκε ότι ο Πάρντιου σκεφτόταν και το ματς Κυπέλλου, πράγμα που πάντως δεν τον κολακεύει ιδιαίτερα καθώς η ομάδα του πρέπει να χτυπάει όλα τα παιχνίδια, ιδίως τα ντέρμπι που φέτος δεν τα κερδίζει με τίποτα…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς