19.3 C
Athens

Ολυμπιακός – Άρης 1-0: Ο Μασούρας συνέχισε το σερί!

Ο Μίτσελ είδε... όνειρο και έριξε στο 46' τον Μασούρα, ο οποίος σκόραρε με φοβερή κεφαλιά στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε τέταρτη συνεχόμενη νίκη στο Πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Super League, φτάνοντας τους 38 βαθμούς (11-5-2) και εξακολουθεί να διατηρείται «ζωντανός» στη διεκδίκηση του τίτλου.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας προσπέρασε τον ΠΑΟΚ και είναι μόνος στην 3η θέση, παραμένοντας στο κυνήγι της πρώτης θέσης και του Πρωταθλήματος. Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του για το 2023, ο Ολυμπιακός πέτυχε τέταρτη διαδοχική νίκη στο Πρωτάθλημα, επικρατώντας δύσκολα του Άρη.

Ο Γιώργος Μασούρας αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή και επανήλθε με εκκωφαντικό τρόπο στα γκολ, σκοράροντας με καρφωτή κεφαλιά στην πρώτη επαφή του με την μπάλα στο 46ο λεπτό έπειτα από συστημένη σέντρα του Χάμες Ροντρίγκες από δεξιά. Ο Μίτσελ έκανε την πρώτη αλλαγή με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο και δικαιώθηκε απόλυτα.

Το ματς δεν είχε πολλές φάσεις, αλλά η ένταση ήταν εκπληκτική στο δεύτερο ημίχρονο και το φινάλε δραματικό, με τους Θεσσαλονικείς να κερδίζουν φάουλ στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και τον Λουίς Πάλμα να στέλνει την μπάλα πολύ πάνω από την εστία στο 90’+7′.

Δυναμικό «παρών» από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που σχεδόν κατέκλυσαν το φαληρικό γήπεδο. Κακή η διαιτησία του Ρόι Ρεϊνσρέιμπερ, καθώς ο Ισραηλινός αρνήθηκε δύο πεντακάθαρες κόκκινες κάρτες. Στο 38′, ο Μόουζες Οντουμπάτζο κλώτσησε εκτός φάσης τον Ίνμπομ Χουάνγκ, ενώ στο 85′ ο Φαμπιάνο πάτησε με τις τάπες τον δεξιό αστράγαλο του σκόρερ Μασούρα.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-4-2, χωρίς καθαρόαιμους εξτρέμ, και τα ίδια ακριβώς πρόσωπα για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι Πρωταθλήματος μέσα στο 2023 (μετά τα εκτός έδρας ματς κόντρα σε Ιωνικό και Βόλο). O Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόη και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Ίνμπομ Χουάνγκ αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Οι Μπιέλ (δεξιά) και Φορτούνης (αριστερά) βρέθηκαν θεωρητικά στις δύο πτέρυγες της μεσοεπιθετικής γραμμής (αλλά έπαιζαν πιο μέσα), με τους Χάμες Ροντρίγκες και Μπακαμπού στη γραμμή κρούσης. Στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδας βρέθηκαν οι Τζολάκης, Ρέτσος, Ελ Αραμπί, Μαρσέλο, Βρουσάι, Μασούρας, Κασάμι, Σαμασέκου και Γκάρι Ροντρίγκες. Ο Μίτσελ είχε συμπεριλάβει αρχικά 23 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Κρίστινσον, Ανδρούτσο και Μπουχαλάκη για την τελική 20άδα.

Από την πλευρά του, ο Άλαν Πάρντιου παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-3-3. Την εστία υπερασπίστηκε ο Κουέστα. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Μαζικού. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ετέμπο, Νταμπό και Νταρίντα, με τον τελευταίο να έχει κάπως πιο ελεύθερο ρόλο στο κέντρο. Ο Ματέο Γκαρσία έπαιξε στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μαντσίνι στο αριστερό και ο Γκρέι βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Κακό πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να έχει συνολικά μία τελική προσπάθεια

Σε ένα σχεδόν κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τα πρώτα λεπτά ήταν αναγνωριστικά και το ματς ισορροπημένο. Ο Άρης έπαιζε ουσιαστικά με πέντε παίκτες στη μεσαία γραμμή, κλείνοντας τους διαδρόμους προς την εστία του, χωρίς να πιέζει ιδιαίτερα ψηλά στο χορτάρι. Μάλιστα, προσπάθησε να βγει μπροστά και στο 11′ οι φιλοξενούμενοι είχαν υποδειχθεί αισίως τρεις φορές σε θέση οφσάιντ.

Ο Ολυμπιακός έψαχνε να βρει τα πατήματά του και να αναπτύξει αγωνιστικό ρυθμό. Ο Χάμες γυρνούσε στη μεσαία γραμμή για να πάρει μπάλα και να βοηθήσει στη δημιουργία παιχνιδιού. Το ματς δεν είχε φάσεις και ένα σουτ του Ματέο Γκαρσία εκτός περιοχής δεν ανησύχησε τον Πασχαλάκη στο 19′. Ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε συνεργασίες από τη μέση και μπροστά και οι ποιοτικοί μεσοεπιθετικοί του έπρεπε να ανεβάσουν «στροφές», καθώς το καλό στήσιμο των φιλοξενούμενων δεν επέτρεπε στους παίκτες του Μίτσελ να απειλήσουν την αντίπαλη εστία.

Στο 28′, η μπάλα στρώθηκε στον Μαντσίνι μετά από λάθος κοντρόλ του Μπιέλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και σούταρε με το δεξί. Η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη. Αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή απειλή στην αναμέτρηση, έστω και από μακρινή απόσταση. Στο 29′, ο Ολυμπιακός σκόραρε από κοντά με τον Μπακαμπού, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος μετά το κλέψιμο του Φορτούνη (πάνω στον Ετέμπο) και την πάσα του Έλληνα μεσοεπιθετικού από το ύψος του πέναλτι. Αυτή η φάση έδειχνε να… ξυπνάει κάπως τους γηπεδούχους.

Δεν μέτρησε σωστά γκολ του Νταρίντα

Ο Ολυμπιακός είχε ποσοστό κατοχής μπάλας 61%-39%, αλλά δεν το είχε μετουσιώσει σε ευκαιρίες και γκολ. Και στο 35′, δεν είχε ακόμα τελική προσπάθεια στον αγώνα έναντι 2 του Άρη! Στο 37′, οι Οντουμπάτζο και Χουάνγκ αλληλοτραβήχθηκαν στο ύψος της μεγάλης περιοχής των Θεσσαλονικέων και ο δεξιός μπακ του Άρη κλώτσησε εν ψυχρώ και εκτός φάσης τον Νοτιοκορεάτη χαφ του Ολυμπιακού. Η απόφαση του Ισραηλινού διαιτητή ήταν κίτρινη κάρτα και στους δύο. Ο Οντουμπάτζο έπρεπε να είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα. Τα αίματα είχαν ανάψει για τα καλά στο Καραϊσκάκης. Στο 40′, ο Χάμες εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο Παπασταθόπουλος έπιασε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με την μπάλα να καταλήγει άουτ. Αυτή ήταν η πρώτη τελική προσπάθεια του Ολυμπιακού στο ματς.

Στο 43′, ο Άρης σκόραρε και αρχικά το γκολ μέτρησε. Ωστόσο, ο Τσέχος χαφ Νταρίντα, που έστειλε κατά τύχη με το αριστερό πόδι την μπάλα στα δίχτυα μετά το γύρισμα του Μαζικού από αριστερά, ήταν εκτεθειμένος στην πλάτη του Ρέαμπτσιουκ. Το τέρμα δεν μέτρησε σωστά ως οφσάιντ μέσω VAR. Δύο ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων. Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό, χωρίς φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες και ολοκληρώθηκε φυσιολογικά χωρίς γκολ. Ο Ολυμπιακός είχε αργή ανάπτυξη και μοιραία δεν ήταν εφικτό να απειλήσει.

Έμπνευση Μίτσελ και game changer Μασούρας!

Ο Μίτσελ έκανε την πρώτη διορθωτική κίνηση από τον πάγκο με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο και τον Μασούρα να παίρνει τη θέση του Φορτούνη. Ο Ισπανός προπονητής του Ολυμπιακού είχε μία απίστευτη έμπνευση και ο Μασούρας σκόραρε στην πρώτη επαφή του με την μπάλα! Απίστευτο. Ο Χάμες σέντραρε συστημένα από δεξιά και ο Έλληνας περιφερειακός επιθετικός με καρφωτή κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι «εκτέλεσε» τον Κουέστα, κινούμενος στην πλάτη του δεξιού μπακ Οντουμπάτζο. Φοβερή κίνηση σέντερ φορ και εκπληκτικό τελείωμα από τον Γιώργο Μασούρα. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στο 46′ και δεν μπορούσε να έχει καλύτερη εκκίνηση στο δεύτερο μέρος.

Ο ΘΡΥΛΟΣ μπήκε αφηνιασμένος στο δεύτερο ημίχρονο και στο 50′ απείλησε ξανά. Κάθετη πάσα του Χάμες στον κενό χώρο, ο Μπακαμπού κοντρόλαρε και σούταρε με το δεξί υπό την πίεση του Μπράμπετς, εκτός μεγάλης περιοχής, με τον Κουέστα να διώχνει σε κόρνερ. Η εικόνα των Πειραιωτών ήταν αισθητά βελτιωμένη και οι οπαδοί τους είχαν… ζεσταθεί για τα καλά. Στο 55′, ο Πασχαλάκης συγκρούστηκε στον αέρα με τον Γκρέι (ο Άγγλος σέντερ φορ ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ στη σέντρα του Νταμπό από δεξιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι, αλλά φυσικά το γκολ δεν μέτρησε σε πρώτο χρόνο).

Δειλά-δειλά, ο Άρης προσπαθούσε να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να απειλήσει ύστερα από ένα διάστημα έντονης πίεσης για τον ίδιο. Στο 70′, ο Ελ Αραμπί πήρε τη θέση του Μπακαμπού. Μετά το δυνατό πρώτο δεκαπεντάλεπτο στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είχε την ίδια… φούρια, διεκδικούσε ένα δεύτερο γκολ. Στο 71′, η μπάλα στρώθηκε στον Χουάνγκ μετά από διώξιμο της αντίπαλης άμυνας σε εκτέλεση φάουλ του Μπιέλ. Ο Νοτιοκορεάτης άσος έπιασε δεξί σουτ στην κίνηση, η μπάλα βρήκε σε αντίπαλο (Νταρίντα) και πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι, καταλήγοντας κόρνερ.

Αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο

Στο 72′, ο Μπιέλ πέρασε τρεις αντιπάλους, παίρνοντας και τις κόντρες, και πλάσαρε με το αριστερό, αλλά ο Κουέστα απέκρουσε με το δεξί χέρι και ο Μασούρας σε κενή εστία με προβολή στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα άουτ! Απίθανη χαμένη ευκαιρία για το 2-0. Στο 73′, ο Καμάτσο πήρε τη θέση του Γκρέι και ο Μανού Γκαρθία αντικατέστησε τον Νταρίντα. Με το σκορ να είναι ρευστό, το ματς κρεμόταν σε μία κλωστή. Στο 78′, ο Σαμασέκου πήρε τη θέση του Χάμες Ροντρίγκες. Ο Μίτσελ έβαλε και τρίτο χαφ για να «γεμίσει» το κέντρο. Στο 79′, ο Ντουκουρέ αντικατέστησε τον Νταμπό.

Ο Φαμπιάνο έπρεπε να αντικρίσει την κόκκινη και όχι την κίτρινη κάρτα στο 85′, καθώς το μαρκάρισμά του ήταν με τις ράπες πάνω στον δεξιό αστράγαλο του Μασούρα, ο οποίος κέρδισε φάουλ περιοχής. Ο Μπιέλ ανέλαβε την εκτέλεση και ο Κουέστα απέκρουσε το χτύπημα με το αριστερό του ερυθρόλευκου άσου στο 86′. Στο μεταξύ, ο Πάλμα είχε πάρει τη θέση του Ματέου Γκαρσία. Στο 88′, ο Γκάρι Ροντρίγκες αντικατέστησε τον Μπιέλ. Πέντε ήταν τα λεπτά των καθυστερήσεων και η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο.

Τα τελευταία λεπτά και δευτερόλεπτα ήταν… ψυχοβγαλτικά. Στο 90’+4′, ο μοναδικός Ίνμπομ Χουάνγκ έβγαλε με εκπληκτική αριστερή μπαλιά σε θέση τετ α τετ τον Ελ Αραμπί, ο οποίος κοντρόλαρε με το δεξί και επιχείρησε το αριστερό σουτ από θέση μέσα αριστερά στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Κουέστα απέκρουσε ενστικτωδώς. Στην τελευταία φάση του αγώνα και με τον χρόνο των καθυστερήσεων να έχει εκπνεύσει, ο Οντουμπάτζο κέρδισε φάουλ από τον Ντόη στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Ο σπεσιαλίστας Λουίς Πάλμα ανέλαβε την εκτέλεση στο 90’+7′ και έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Ο αγώνας τελείωσε και ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια νίκη επί του Άρη με 1-0.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ 1-0

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 46′ Μασούρας

Διαιτητής: Ρόι Ρεϊνσρέιμπερ (Ισραήλ)
Βοηθοί: Νταβίντ Μπίτον (Ισραήλ), Σάγκι Μετζάμπερ (Ισραήλ)
Τέταρτος: Βασίλειος Φωτιάς (ΕΠΣ Πέλλας)
Διαιτητής VAR: Ζιβ Άντλερ (Ισραήλ)
Διαιτητής AVAR: Δημήτριος Σαμοΐλης (ΕΠΣ Αθηνών)

Κίτρινες κάρτες: 38′ Ίνμπομ Χουάνγκ, 90’+1′ Ρέαμπτσιουκ / 38′ Οντουμπάτζο, 39′ Νταμπό, 85′ Φαμπιάνο

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Ντόη, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Ίνμπομ Χουάνγκ, Φορτούνης (46′ Μασούρας), Μπιέλ (88′ Γκάρι Ροντρίγκες), Χάμες Ροντρίγκες (78′ Σαμασέκου), Μπακαμπού (70′ Ελ Αραμπί).

Άρης (Πάρντιου): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού, Ετέμπο, Νταμπό (79′ Ντουκουρέ), Νταρίντα (73′ Μανού Γκαρθία), Ματέο Γκαρσία (85′ Πάλμα), Γκρέι (73′ Καμάτσο), Μαντσίνι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς