21.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Επελαύνει στο σέρβις, κυριαρχεί στο φιλέ

Το νευρικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού έδωσε τη θέση του σε μια εκπληκτική εμφάνιση που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό στα όσα έπονται σε Ευρώπη και Ελλάδα. Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

Έχει αποδειχθεί πως έτσι όπως έχει στηθεί ο φετινός Ολυμπιακός, όταν θα βρει ρυθμό στο σέρβις δύσκολα θα βρεθεί ομάδα να τον κοντράρει στις διοργανώσεις που συμμετέχει.

Η Στεάουα δεν ανήκει σε κάποιο από τα κορυφαία πρωταθλήματα (αν και το επίπεδο στη Ρουμανία είναι καλό) ωστόσο το ότι είναι 2η στη βαθμολογία με έναν βαθμό πίσω από την Ντιναμό Βουκουρεστίου και το γεγονός πως έχει φτάσει ως τους «8» του Challenge Cup την κάνει εξ αρχής μια δεδομένα επικίνδυνη ομάδα.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν σπουδαία ανατροπή με φανταστική νοοτροπία μετά το χαμένο σετ στο Ρέντη. Πέτυχαν την πρώτη μεγάλη νίκη και θέλουν δύο ακόμα σετ – που με τέτοια εικόνα θα τα πάρουν στο Βουκουρέστι – για να περάσουν στα ημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Με 13 άσους σε συνολικά 97 σέρβις και μόλις 13 (!) χαμένα, ο Ολυμπιακός έδειξε πάνω από όλα συγκέντρωση και είχε τακτική και με τους κεντρικούς του. Λέγαμε στο τελευταίο blog για τη Στεάουα πως διαθέτει τον Κόστιτς που είναι ένας καλός πασαδόρος που έχει και το πιο απειλητικό σέρβις.

Ο Σέρβος το έδειξε στο πρώτο και το τέταρτο σετ, αλλά κυρίως στην αρχή όταν βρήκε και τρεις άσους σε καλή περιστροφή, ταλαιπωρώντας τρομακτικά την ερυθρόλευκη υποδοχή και υποχρεώνοντας τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι να περάσει τον Δαλακούρα αντί του Κουμεντάκη.

 

Οι Ρουμάνοι αιφνιδίασαν κυρίως γιατί χτύπησαν στη νευρικότητα του Ολυμπιακού ο οποίος έκανε 9 λάθη σε αυτό το διάστημα, όσα είχε στα δύο επόμενα σετ! Με το σκορ στο 23-22 ο Παπαγγελόπουλος έχασε το σέρβις και ο Πέτσα με δύο έξυπνα σέρβις έδωσε το σετ στην ομάδα του.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ξεκίνησε με τον Δαλακούρα στα επόμενα σετ κι εκείνος που πλέον ξέρει καλά τον ρόλο που έχει στο ρόστερ έκανε πράγματα που γνωρίζει καλά: βοήθησε στο σέρβις, έβγαλε άμυνες (αποκορύφωμα αυτή που δίνει το σετ ισοφάρισης) κι έκλεισε καλά και στο μπλοκ.

Οι παρεμβάσεις του Ιταλού όμως δεν σταμάτησαν εκεί αφού με την είσοδο του Γκουσταβάο μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τους Ρουμάνους ενώ δεν επέμεινε με τον Λινάρδο ο οποίος στον πρώτο χρόνο δεν συνεργάστηκε καλά με τον Τράβιτσα.

Ο 37χρονος Βραζιλιάνος έκανε σέρβις με πολύ φάλτσο στο «1» και η διαφορά εκτοξεύτηκε, ενώ η παρουσία του έδειχνε να… τρομάζει στο φιλέ (έκανε 3 μπλοκ κι έσπασε και μπάλες). Όταν βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και μπει περισσότερο στο κλίμα, θα βοηθήσει πολύ ειδικά στην Ευρώπη.

Οι 13 άσοι με τους 5 πάνω στον ταλαιπωρημένο Ποκέρσνικ και τους 3 στην περιστροφή με τον Ιφτίμε (πολύ κακή αλλαγή για τους Ρουμάνους σε δεύτερο και τρίτο σετ) ήταν το κλειδί για να έρθουν και τα μπλοκ: μέχρι να οργανώσει ο Κόστιτς την ανάπτυξη της ομάδας του, το διπλό ή τριπλό μπλοκ είχε στηθεί και τα 15 kill αποτελούν ένα τεράστιο νούμερο.

Μα πάνω από όλα είχε έναν καταπληκτικό Τράβιτσα που (στις περισσότερες περιπτώσεις ο Τζιάβρας και οι ακραίοι του έκαναν πιο εύκολο το απόγευμα) ήταν πραγματικός ηγέτης: δεν είναι απλώς οι πάσες σε Στερν (εκπληκτικός στο τέταρτο σετ ο Σλοβένος που αν διαχειριστεί την ψυχολογία του στα λάθη θα είναι επιδραστικός στις κρίσιμες μπάλες) και κυρίως Ιντάλγκο αλλά και οι άμυνες που έβγαλε με το ένα χέρι πέφτοντας για κάθε μπάλα και ο τρόπος αξιοποίησης του Παγένκ (8/10) που έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2023 και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Ιντάλγκο δήλωσε στο τέλος ότι: «Ίσως κάναμε το καλύτερο φετινό μας παιχνίδι, παίξαμε σαν πραγματική ομάδα, είμαστε φέτος μια δεμένη ομάδα» και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε αφήνοντας στην άκρη και το κομμάτι της στατιστικής. Οι Ερυθρόλευκοι φέτος έχουν επενδύσει σε προσωπικότητες τόσο στον πάγκο τους όσο και στο τάραφλεξ.

Ο Κουβανός για παράδειγμα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση κόντρα στον Μίλωνα, αλλά κόντρα στους Ρουμάνους τελείωσε δύσκολες μπάλες, έκανε μπλοκ, είχε καλή υποδοχή και εμψύχωνε τους συμπαίκτες του.

Στη μακρά διαδρομή που διανύει ο φετινός Ολυμπιακός γνωρίζει πως όταν θα συναντηθεί εκ νέου με τον Παναθηναϊκό (στην Ευρώπη κυρίως όπως δείχνουν τα πράγματα) θα πρέπει να κάνει εμφανίσεις ανάλογες με αυτή της Στεάουα: νοοτροπία, σταθερότητα σε υποδοχή κι επίθεση (με ποσοστά που έφτασαν ή και ξεπέρασαν το 50%), άμυνα και εννοείται παρέμβαση από τον πάγκο όταν είναι απαραίτητο. Παιχνίδι με παιχνίδι πάντως μοιάζει να αγγίζει το επίπεδο που θέλουν ο προπονητής του και οι άνθρωποι του συλλόγου σε εικόνα και αποτελέσματα.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out σε χρόνο ρεκόρ για το ματς με την Άστον Βίλα

Λιγότερες από 4,5 ώρες χρειάστηκε ο κόσμος του Ολυμπιακού για να εξαφανίσει τα εισιτήρια για τον ιστορικό ημιτελικό του Conference League κόντρα στην Άστον Βίλα

Άγριο χέρι Euroleague σε Αταμάν: Μη ανεκτή συμπεριφορά, έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες

Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωση, η Euroleague γνωστοποίησε ότι πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε ο Εργκίν Αταμάν μετά το Game 1 με τη Μακάμπι δεν είναι ανεκτές και ότι έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του

Μπαρτζώκας: Δεν είμαστε εκδρομικός σύλλογος για να λέμε ότι το ταξίδι είναι πετυχημένο, στόχος το Final Four

Ξεκάθαρος ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις δηλώσεις του ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η νίκη στο πρώτο παιχνίδι δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν έρθει η πρόκριση στο Final Four