20.8 C
Athens

«Φωτιά» στο φιλέ οι κεντρικοί του Ολυμπιακού

Οι κεντρικοί του Ολυμπιακού έκαναν το τέλειο παιχνίδι κόντρα σε μια από τις πιο σωστά στημένες ομάδες του πρωταθλήματος και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για τη σημασία που έχει το μπλοκ άμυνα για τους Ερυθρόλευκους

Το 2023 μπήκε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ολυμπιακό στο πονηρό παιχνίδι με τον πάντα εξαιρετικό και διαβασμένο Μίλωνα.

Για την ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι τη διαφορά δεν την έκαναν αυτοί τη φορά οι ακραίοι που περιορίστηκαν καλά από τους φιλοξενούμενους αλλά οι κεντρικοί: Λινάρδος και Παγένκ πέτυχαν τα 10 από 12 μπλοκ που είχαν οι Ερυθρόλευκοι με τον Έλληνα κεντρικό να έχει τα 7.

Αμφότεροι έδωσαν μόλις έναν πόντο στον Μίλωνα από λάθη, όταν συνολικά ο Ολυμπιακός είχε 23. Διάβασαν σωστά τον τρόπο παιχνιδιού του Χερ, έκλεισαν τους Μολίνα, Εφραιμίδη και Νανόπουλο ενώ το πολύ καλό σέρβις που είχαν οι Ερυθρόλευκοι ουσιαστικά δεν επέτρεψε στον Καναδό πασαδόρο να έχει ορθολογική ανάπτυξη της ομάδας του.

Ως τώρα στη σεζόν οι Ερυθρόλευκοι αισθάνονται πιο άνετα στο Ρέντη όπου σερβίρουν εξαιρετικά. Για την αναλογία χαμένων σέρβις/άσων τα είπε και ο ίδιος ο Σάκης Ψάρρας: «Η αναλογία χαμένων σερβίς με άσους ήταν εκπληκτική και είναι περίεργο που φτάσαμε δύο σετ στον πόντο», υποστήριξε αντιλαμβανόμενος πως δύσκολα κάποια ομάδα θα μπορούσε να πάρει κάτι σε αυτό το ματς όταν ο Ολυμπιακός έχει μόλις 10 χαμένα σέρβις σε 75 προσπάθειες και 9 άσους!

Πέρα όμως από το σέρβις καλό είναι να σταθούμε στο μπλοκ άμυνα. Ναι, το side out είναι σούπερ ειδικά όταν υπάρχουν παίκτες όπως ο Παγένκ, ο Ιντάλγκο και ο Στερν αλλά το μπλοκ άμυνα δεν παύει να είναι αυτό που δίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρωταθλήματα.

Για να βελτιωθεί κι άλλο όμως ο Ολυμπιακός σε αυτό τον τομέα χρειάζεται και καλές προπονήσεις. Στερήθηκε το λίμπερο που προοριζόταν για βασικό, απέκτησε έναν παίκτη με πολύ καλή άμυνα και έβαλε στο δυναμικό του κι έναν θηριώδη Βραζιλιάνο (Γκουσταβάο) που αυξάνει τον συναγωνισμό στο φιλέ, δημιουργεί μια έξτρα επιλογή όταν είναι αναγκαίο το kill block και μεγαλώνει τις επιλογές ανάλογα με τις συνθήκες ενός αγώνα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Ερυθρόλευκοι είχαν ζητήματα στο μπλοκ άμυνα και γιατί υπήρχαν κεντρικοί με πιο «βαριά» πόδια. Φέτος οι αντιδράσεις είναι καλύτερες και μέσα στην αναμέτρηση οι παίκτες διαβάζουν περισσότερο τις φάσεις ενώ δίνει μεγάλες βοήθειες και η ενέργεια του Τζιάβρα λόγω χαμηλού κέντρου βάρους

Σε ένα παιχνίδι που ο Ιντάλγκο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση (δεν υπάρχει περιθώριο να παρουσιάζει τέτοια εικόνα), ο Κουμεντάκης κλείστηκε (αλλά κράτησε την υποδοχή παρότι δεν πιέστηκε και ιδιαίτερα), οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν τις λύσεις μέσα από το μπλοκ άμυνα και εννοείται το καλό τους σέρβις.

Προσωπικά θεωρώ πως αν και ειδικά στο Ρέντη ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός από το σέρβις, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ίδιο σταθερός (και καλύτερος) στο μπλοκ άμυνα: τομέας που δίνουν έμφαση τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ΠΑΟΚ.

Η διαφορά της ομάδας του Αλμπέρτο Τζουλιάνι με τις άλλες δύο στην τρέχουσα περίοδο είναι ότι δουλεύει καλύτερα συνολικά στο τάραφλεξ από ό,τι οι Πράσινοι (οι οποίοι βελτιώνονται και λόγω της ανόδου του Κόβαρ) και ταυτόχρονα έχει μεγαλύτερες προσωπικότητες από αυτές του ΠΑΟΚ.

ΥΓ: Θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς μέχρι να βγάλει τρίχες η γλώσσα μας. Είναι μοναδικό αυτό που κάνει ο Μίλωνας, είναι εντυπωσιακό αυτό που κάνει ο Σάκης Ψάρρας. Θέλει και πυγμή και πίστη να δίνεις διαρκώς χρόνο συμμετοχής σε έναν 17χρονο (Νανόπουλο) σε μια χώρα που ο κάθε αθλητής σε κάθε άθλημα θεωρείται ταλέντο στα 25-26 του. Για τον τρόπο δουλειάς δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι, μιλούν η εικόνα και τα αποτελέσματα.

ΥΓ.1: Η Στεάουα είναι μακράν ο δυσκολότερος αντίπαλος ως τώρα για τον Ολυμπιακό. Τα αποτελέσματά της στη σεζόν το επιβεβαιώνουν και έχει μεγάλη ποιότητα κι εμπειρία ειδικά στο κέντρο της με τον Γουίλσον που έπαιζε στην Καρλοβάρσκο και τον Σομπάλα που έχει περάσει μισή ζωή στην Πολωνία. Ο Ποκέρσνικ έχει εξαιρετική τεχνική στα χτυπήματά του από το «4» και ο Κόστιτς είναι ένας καλός πασαδόρος που διαθέτει και το πιο απειλητικό σέρβις.

ΥΓ.2: Το Super Cup ήταν πραγματική παρωδία. Η μπάλα βρήκε πολλές φορές στην οροφή, η εικόνα στις εξέδρες ήταν θλιβερή, τάραφλεξ δεν υπήρχε. Μπορούμε και χειρότερα; Θα φανεί του χρόνου.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

«Και ο Ολυμπιακός χώρια»: Ακριβώς όπως το είχαν γράψει οι ορκισμένοι εχθροί του

Ο Mythbuster γράφει για τη μεγάλη δικαίωση των εχθρών του Ολυμπιακού και εξηγεί για ποιον λόγο ο μεγαλύτερος και λαοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος θα είναι πάντα «χώρια» από τους υπόλοιπους

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης έζησε στην Πόλη μια βραδιά βγαλμένη από τα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά παραμύθια

Ο 21χρονος τερματοφύλακας ήταν ο μεγάλος ήρωας του Ολυμπιακού στον δρόμο προς την ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League πιάνοντας τρία πέναλτι, σε μία βραδιά που θα τη θυμάται για πάντα ως την απαρχή ενός υπέροχου ερυθρόλευκου παραμυθιού

Τρομερός Μασούρας: «Αυτή η πρόκριση ήταν για το Ριαθόρ, τη Γιουβέντους κι όλους τους αποκλεισμούς στο 90’»

Μυθική δήλωση Μασούρα για την πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League - «Για τον αποκλεισμό από τους ομίλους από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»