16.7 C
Athens

Ο Μπόγκναρ που αποτελεί το τέλειο άλλοθι για τον Πάρντιου και το συνεχές «άδειασμα» σε δύο Λατίνους

Ο Άρης αντιμετώπισε άλλη μία εχθρική διαιτησία στην Τούμπα, αλλά αγωνιστικά μιλώντας δεν άξιζε κάτι καλύτερο από το ντέρμπι κι αυτό κυρίως λόγω συγκεκριμένων εμμονών του προπονητή του - Οι δύο παίκτες που πλέον εκτίθενται και αυτός που θα κλείσει την τρύπα στα εξτρέμ

O Άρης έφυγε ηττημένος από την Τούμπα κι αν εξαιρέσουμε τη νίκη προ τεσσάρων μηνών κόντρα στον Ολυμπιακό, δεν πείθει στα ντέρμπι. Εκεί, δηλαδή, που θα κριθούν όλα για την τελική του τοποθέτηση στη βαθμολογία μετά τα πλέι οφ.

Στο ντέρμπι της Τούμπας οι Κίτρινοι ήταν ξανά το πρώτο πρόβατο στο «σφαγείο» αλλά έδωσαν και δικαιώματα. Αν αφήσουμε εκτός κάδρου την τουλάχιστον παράξενη απόφαση από το VAR να μην ελεγχθεί καν η φάση του 1-0, στην οποία ο Κουλιεράκης «καβαλάει» κανονικότατα τον Πίρσμαν, με τον Μπόγκναρ να έχει καθαρό πεδίο ορατότητας αλλά να σφυρίζει αδιάφορα, ο Άρης δεν μπορεί να ζητάει και πολλά παραπάνω από το παιχνίδι.

ΠΑΟΚ – Άρης 1-0: Ξόρκισε την κατάρα ο Δικέφαλος, φωνάζουν οι Κίτρινοι για το γκολ του Ίνγκασον (vid)

Στο πρώτο ημίχρονο και ειδικά μετά το 15′ ήταν άνευρος, στατικός και διαλυμένος στη μεσαία γραμμή δίνοντας το πάτημα της κυριαρχίας στον ΠΑΟΚ, που δεν έκανε και το τέλειο παιχνίδι. Απλά εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του αντιπάλου του και θα μπορούσε να είχε πάει στα αποδυτήρια με μεγαλύτερο σκορ, αν δεν υπήρχε ο Κουέστα. Παρένθεση: ο Ισπανός κίπερ δεν έχει ακούσει και λίγα, αλλά στα μεγάλα ματς είναι πάντα εκεί.

Ο Πάρντιου ξεκίνησε με τριάδα στον χώρο του κέντρου και για πρώτη φορά τον Νταρίντα (είχε να αγωνιστεί από τον Σεπτέμβριο) στο πλάι του Ετέμπο. Ο Τσέχος χαφ έδειξε την εμπειρία του στην Τούμπα, μόνο σε λίγες περιπτώσεις έχασε τη θέση του αλλά στο τέλος υπερίσχυσε η ποδοσφαιρική λογική, μιας που όχι απλά δεν έχει «δέσει» ακόμα με τον Ετέμπο αλλά είχαν και μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Πάρντιου: Υπήρχε επιθετικό φάουλ στο γκολ του ΠΑΟΚ

Ο Ματέο Γκαρσία ήταν για άλλο ένα παιχνίδι χαμένος στον άξονα, παίρνοντας ελάχιστες πρωτοβουλίες επ’ ώμου και η τριάδα του ΠΑΟΚ με Σβαμπ, Αουγκούστο και Κωνσταντέλια έκανε ό,τι ήθελε με περισσότερα τρεξίματα, ενέργεια και σωστές τοποθετήσεις.

Ο Πάρντιου είχε μία εβδομάδα να ετοιμάσει το πλάνο του για το συγκεκριμένο ματς, αλλά αν κρίνουμε από την εικόνα στη μεσαία γραμμή των Κιτρίνων, τη ραχοκοκαλιά του συνόλου, το όποιο πλάνο του πήγε στράφι από το 20λεπτο. Και για την ακρίβεια ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Ναι, ο Νταρίντα μπορεί να εξελιχθεί σε ιδανικό παρτενέρ για τον Ετέμπο, αλλά ήταν νωρίς για να μπει στα τόσο βαθιά και ειδικά με έναν παίκτη σαν τον Ματέο μπροστά του.

Όταν το δεκάρι σου έχει μόλις 56 ενέργειες με την μπάλα σε ένα ντέρμπι και βγαίνει νικητής μόνο σε μία από τις 10 μονομαχίες στις οποίες αναμείχθηκε, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν λύνεται τόσο εύκολα μέσα στο ματς και με το 1-0 στην πλάτη.

Ο Άρης, στο δεύτερο ημίχρονο, έπρεπε να γίνει πιο απειλητικός, να πάρει ρίσκα και να ανεβάσει τις γραμμές του. Αφού πρώτα έβαζε στο ματς ένα καθαρόαιμο «δεκάρι» όπως ο Μανού Γκαρθία. Ο Ισπανός αντικατέστησε εν τέλει τον λάθος παίκτη (Νταρίντα) και δεν πρόλαβε να φανεί, με τον Ματέο να βγάζει ένα ακόμη 90λεπτο όντας ο χειρότερος παίκτης του Άρη (το μαρτυρά και η κάκιστη βαθμολογία του στο sofascore με 5,8!).

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Λατίνος που κλήθηκε να κάνει την σκόρπια και χρήσιμη δουλειά του Λουίς Πάλμα, τα έκανε μαντάρα στην τελική ενέργεια και αν δεν είχε την τελική στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, θα ξεχνούσαμε κι ότι παίζει. Περί του Χουάν Ιτούρμπε ο λόγος, με τον Παραγουανό εξτρέμ να θυμίζει ξανά σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Είχε τις ευκαιρίες του να γίνει ο ήρωας, αλλά σχεδόν πάντα όταν φτάνει η ώρα της ευθύνης, την αφήνει για τον επόμενο. Που συνήθως είναι ο Μαντσίνι.

Σε ακόμη ένα ματς φέτος ο 29χρονος άσος ήταν κάτω του μετρίου, ακούμπησε μόλις 25 φορές την μπάλα σε 64 λεπτά συμμετοχής, είχε στο σύνολο 14 πάσες και μάς άφησε με την απορία. Πώς γίνεται να ξεκινάει βασικός; Έχει τόσο μεγάλη έλλειψη ο Άρης στα εξτρέμ;

Στην πραγματικότητα, στην αρχή της σεζόν δεν ήξερε πού να τους βάλει τους τόσους εξτρέμ, άρα δεν τίθεται θέμα για το βάθος του ρόστερ σε αυτή, όσο για τις ποιοτικές λύσεις πίσω από τον Ιτούρμπε. Ο Καμάτσο που τον αντικατέστησε σίγουρα δεν είναι μία από αυτές, ο Πάλμα δεν μπορεί να παίζει παντού, ο Ζερβινιό φευγάτος και οι Κίτρινοι μάλλον θα χρειαστεί να βγουν στην αγορά και γι’ αυτή τη θέση. Εκτός αν ο Πάρντιου επιλέξει να συνεχίσει να «αδειάζει» ή και να εκθέτει αγωνιστικά σε τόσο μεγάλο βαθμό τους Ματέο Γκαρσία και Ιτούρμπε, δύο Λατίνους που ακόμη ψάχνονται, ενώ έχουμε μπει στον Γενάρη…

Για να το καταλήξουμε, ο Άρης περισσότερο προβλημάτισε για το τι (δεν) έκανε στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ο ΠΑΟΚ μετά το 65′ τράβηξε χειρόφρενο, αλλά δεν αγχώθηκε και ιδιαίτερα για το αν θα χάσει το προβάδισμά του. Σε ένα 45λεπτο που ο Άρης έψαχνε γκολ ισοφάρισης, δεν κατάφερε να βρει ούτε μία καθαρή φάση μέσα από την περιοχή, έκανε μόλις δύο αλλαγές και δεν έβγαλε αυτοματισμούς. Βέβαια, για να βγάλεις αυτοματισμούς χρειάζεσαι ιδέες, ενέργεια και ταχύτητα και το βράδυ της Τετάρτης στην Τούμπα αυτά τα στοιχεία τα είχε μόνο ο Μαντσίνι, που ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσει στον Άρη και μετά τον Ιανουάριο.

Ο Άρης δεδομένα θα προχωρήσει σε τουλάχιστον 2 ακόμη προσθήκες, που δεν αργούν. Η περίπτωση του Αμπουμπακάρ Καμαρά είναι κάτι παραπάνω από δελεαστική, καθώς ο Μαυριτανός θα λύσει τα χέρια του Βρετανού τεχνικού σε πολλά επιθετικά αδιέξοδα (παίζει εξτρέμ, πίσω από τον φορ αλλά κι ως φορ), με τον Πάρντιου να τον θέλει άμεσα και τον Καρυπίδη να το προχωρά.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ίσως γίνει και κάποια διορθωτική κίνηση στα εξτρέμ σε περίπτωση που φύγει τελικά ο Μαντσίνι, ενώ σημειώνεται ότι ο Αμπουμπακάρ Καμαρά παραμένει μεν πολύ ψηλά στη λίστα των Κιτρίνων αλλά δεν «παίζει» μόνος του.

Σίγουρα ο Θόδωρος Καρυπίδης έχει και κάτι ακόμη στο μυαλό του, για να το καθυστερεί τόσο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μαυριτανός άσος δεν έχει καλύτερη πρόταση αυτή τη στιγμή στα χέρια του και είναι ήδη ξεγραμμένος από τον Μίτσελ στον Ολυμπιακό.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς