17.9 C
Athens

Μοτιεγιούνας στον ΑΘΛΟ: Ακόμα θυμάμαι τον θόρυβο στο ΣΕΦ, καλύτερος από πέρυσι ο Ολυμπιακός

Ο αγαθός γίγαντας της Μονακό μιλάει στο Athlosnews για την επικείμενη αναμέτρηση των Μονεγάσκων με τον Ολυμπιακό στο καμίνι του ΣΕΦ, αποθεώνοντας τόσο τους οπαδούς των Ερυθρολεύκων όσο και την ομάδα του Μπαρτζώκα που συγκαταλέγει ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί (και) για το φετινό Final-4

Είναι ένας από τους βασικούς πύργους της Μονακό. Ο αγαθός γίγαντας με την καρδιά μικρού παιδιού. Το μότο του είναι τα δίνει όλα στο παρκέ, μέχρι την τελευταία στάλα ιδρώτα, τον τελευταίο πόντο και την κραυγή της νίκης με την οποία συνήθως συνοδεύει τις μεγάλες του βραδιές. Το μπάσκετ μπήκε στη ζωή από πολύ μικρή ηλικία κι αυτός δεν το πρόδωσε στιγμή. Δεν είχε και επιλογή: όπως λέει, με το που πάτησε παρκέ, κάθε άλλο πλάνο του για το μέλλον έσβησε.

Μεγάλη εισαγωγή για έναν μεγάλο παίκτη. Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας έχει ζήσει τα πάντα μέσα στο ζωγραφιστό, σε κάθε γήπεδο του πλανήτη.

Από το ξεκίνημα στην πατρίδα του, τη Λιθουανία, με τη φανέλα της Ζαλγκίρις, μέχρι το μεγάλο βήμα στο NBA με Ρόκετς και Πέλικανς, τη δοκιμασία στην Κίνα (Σάντονγκ Γκόλντεν Σταρς) και την επιστροφή στην Ευρώπη για το μαγικό Μόντε Κάρλο και τη Μονακό.

Για τον Μοτιεγιούνας τα εμπόδια αλλά και τα χαμόγελα στην καριέρα του ήταν πολλά. Ο ίδιος πάντως δεν το έβαλε ποτέ κάτω, συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα στο παρκέ και με τη μαχητικότητά του κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό ως ένας από τους καλύτερους ψηλούς της εποχής του στο λιθουανικό μπάσκετ.

Ο 32χρονος Λιθουανός διεθνής αποτελεί έναν παίκτη-κόσμημα για τους Μονεγάσκους καθώς με την τεράστια εμπειρία του βοηθάει τους νέους παίκτες της καλοδουλεμένης ομάδας του Ομπράντοβιτς εντός κι εκτός παρκέ αλλά προσδίδει και μία διαφορετική δυναμική κάτω από το καλάθι, όταν έρχεται -κατά βάση- από τον πάγκο. Μάλιστα, φέτος ανανέωσε και το συμβόλαιό του με τη γαλλική ομάδα για μία ακόμη σεζόν, δείγμα του ότι νιώθει καλά και έχει βρει τον καλό του εαυτό στο Μόντε Κάρλο.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του, μέχρι σήμερα, ο Μοτιεγιούνας παρέμεινε αυθεντικός και δεν έχασε ποτέ τη δίψα του για το «μπασκετάκι», που όπως είχε εκμυστηρευτεί στο athlosnews τον περασμένο Μάιο, τού άλλαξε τη ζωή.

Στο σήμερα, ο Λιθουανός ψηλός μιλά ξανά στον ΑΘΛΟ και τον Γιώργο Τσαρουχά ενόψει της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μονακό το βράδυ της Πέμπτης (27/10, 19:45) αποθεώνοντας τους θορυβώδεις, όπως τους χαρακτήρισε, οπαδούς του Ολυμπιακού αλλά και την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, την οποία τοποθετεί και φέτος στα φαβορί για το Final-4 αναγνωρίζοντας την αγωνιστική της αξία-βελτίωση.

«ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ FINAL-4»

«Μιλώντας για τον Ολυμπιακό, όλοι ήξεραν και περίμεναν ότι φέτος θα είναι το ίδιο καλός ή και ακόμα καλύτερος από πέρυσι όπου έδειξε τη δυναμική του με την παρουσία του στο Final-4. Είναι βέβαιο ότι και τη φετινή σεζόν, κάτι που ήδη έχει φανεί, θα είναι μία επικίνδυνη ομάδα και από τις πιο δύσκολες να νικήσεις στη διοργάνωση. Έχουν μία δεμένη ομάδα, κράτησαν μεγάλο κορμό του ρόστερ και σε σύγκριση με τον Παναθηναϊκό είναι σε διαφορετικό αγωνιστικό επίπεδο τη συγκεκριμένη περίοδο.

Περιμένω μία εξαιρετική σεζόν από τον Ολυμπιακό, έχουν την ομάδα για να φτάσουν και φέτος στην τελική τετράδα, αν και δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο, τον τοποθετώ ανάμεσα στους συλλόγους που θα παλέψουν για το Final-4 με αρκετές πιθανότητες να βρεθεί σε αυτό, μιας που έχει πολύ ταλέντο και ποιότητα στο ρόστερ του. Για μένα είναι καλύτερος από πέρυσι, με πολύ καλές νέες προσθήκες. Όπως συνέβη και σε εμάς (σ.σ. Μονακό) πέρυσι όλοι αυτοί οι νέοι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να δέσουν με το υπόλοιπο γκρουπ, αλλά ο Ολυμπιακός φαίνεται να το έχει βρει», ήταν τα αποθεωτικά λόγια του Λιθουανού σέντερ για τη φετινή προσπάθεια στον αυριανό του αντίπαλο, Ολυμπιακό.

Όσο για τον Παναθηναϊκό και τη δική του ανανέωση στο ρόστερ, ο Μοτιεγιούνας τόνισε: «Όπως είπα, ο Ολυμπιακός είναι σε ανώτερο λέβελ από τον Παναθηναϊκό, αν και βελτιώθηκαν αρκετά (σ.σ. οι Πράσινοι) με καλές μεταγραφικές κινήσεις που τους προσδίδουν μεγαλύτερη ποιότητα και σιγουριά, αλλά θα χρειαστούν χρόνο για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν ή που ήταν στο παρελθόν».

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…»

«Ο Ολυμπιακός ήταν ήδη σε κορυφαίο επίπεδο, ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε αρκετά και περιμένουμε να δούμε πως θα είναι οι ομάδες στα playofs, αν φτάσουν και οι δύο μέχρι εκεί. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε μία εκπληκτική σεζόν, από κάθε άποψη».

«Αξέχαστη η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, ακόμα θυμάμαι τον θόρυβο στα αυτιά μου»

«Όπως έχω πει και τότε, ατμόσφαιρα στο γεμάτο ΣΕΦ ήταν φαινομενική. Πραγματικά ακόμα θυμάμαι τις ιαχές των οπαδών στα αυτιά μου, εξαιρετικό περιβάλλον για να παίζεις μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Υπέροχη εμπειρία, ανυπομονώ για την Πέμπτη.

Εμείς ως Μονακό περιμένουμε και φέτος με ανυπομονησία τα playoffs, με την ελπίδα ότι θα φτάσουμε μέχρι εκεί, να δούμε ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας και να παλέψουμε για το κάτι παραπάνω. Έχουμε την ομάδα για να το πετύχουμε και είμαστε πιο έτοιμοι κι ώριμοι από πέρυσι».

Για τη Μονακό και τον φετινό της κορμό ο Μοτιεγιούνας είναι αρκετά αισιόδοξος, αναφέροντας πως η πολύ καλή προετοιμασία του καλοκαιριού έδεσε ακόμη περισσότερο το σύνολο και εκεί μπήκαν οι βάσεις για κάτι μεγάλο στη νέα σεζόν της Euroleague.

«Ξέρεις, οι προσδοκίες είναι μεγάλες φέτος κι αυτό είναι λογικό. Η ομάδα αυτής της χρονιάς είναι πιο δυνατή από την περσινή. Την περσινή σεζόν ήμασταν ένα βήμα από το Final-4 στην Ευρωλίγκα αλλά και από το να γίνουμε πρωταθλητές στη Γαλλία. Υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί στόχοι και για τη φετινή σεζόν, πολλά πράγματα να αποδείξουμε στο παρκέ για να φανεί ότι αυτή ομάδα είναι τόσο ταλαντούχα όσο και πετυχημένη».

Πολλοί λένε ότι έχουμε μία ομάδα γεμάτη ταλέντο και με καλούς παίκτες, αλλά πρέπει να το αποδείξουμε με σκληρή δουλειά στο γήπεδο. Εκεί θα φανεί στο τέλος. Κάναμε πολύ θετικό ξεκίνημα σε συνδυασμό με μία ακόμα καλύτερη καλοκαιρινή προετοιμασία, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Πάντως, όλοι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη νέα χρονιά και περήφανοι γι’ αυτό που έχουμε χτίσει εδώ, Υπάρχει οργάνωση, χημεία και πίστη, πράγμα πολύ σημαντικό».

Όσο για την… πρώιμη πρόβλεψή του για το φετινό Final-4, ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

«Δεν θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβλέψω τις ομάδες της τετράδας. Οι ομάδες ακόμα χτίζονται, οι παίκτες τώρα βρίσκουν ρυθμό. Σίγουρα αναμένεται μία πολύ απρόβλεπτη και ενδιαφέρουσα σεζόν με πολλές ομάδες να έχουν αξιώσεις για κάτι καλό και το πράγμα θα ξεκαθαρίσει πιο πολύ όταν φτάσουμε στα playoffs. Εκεί, θεωρώ ότι ακόμα και ο 8ος μπορεί να αποκλείσει τον πρώτο, είναι συναρπαστική η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα και τη φετινή σεζόν πιστεύω θα είναι ακόμη πιο έντονο το στοιχείο της έκπληξης.

Δεν βλέπω τα μεγάλα φαβορί, όπως ήταν πέρυσι με την Μπαρτσελόνα που όλοι από την πρώτη μέρα έλεγαν ότι θα φτάσει ψηλά. Οι περισσότερες ομάδες πιστεύω ότι είναι σε παρόμοιο υψηλό επίπεδο, γι’ αυτό και η μάχη για τα τέσσερα εισιτήρια στο φινάλε θα είναι μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».

Aυτός ήταν λοιπόν ο απολαυστικός και απόλυτα ειλικρινής Ντονάτας Μοτιεγιούνας, ο οποίος μέχρι τώρα στα 4 πρώτα ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα μετράει κατά μέσο όρο 6,5 πόντους, 3 ριμπάουντ, 0,2 κλεψίματα και 5,2 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ευθύς, δυναμικός, πολύπειρος και ένα πραγματικά χρυσό παιδί.

Είναι βέβαιο ότι, για άλλη μία φορά, η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ θα τον μαγέψει…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς