18.2 C
Athens

Άρης: Ο Κανέδα που έρχεται και το μισό εκατομμύριο που θα κρίνει το μέλλον του Μαντσίνι

Το νέο στοίχημα του Άρη στην άκρη του πάγκου ακούει στο όνομα Ραούλ Κανέδα, με τον Ισπανό να έχει ένα πλάνο που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του φετινού ρόστερ των Κιτρίνων αλλά θα χρειαστεί χρόνο - «Κλειδώνει» μέσα στις επόμενες ώρες το deal με την Ομόνοια για Μαντσίνι

Η ώρα μίας ακόμη αλλαγής σελίδας για τον Άρη έφτασε. Και ήρθε μέσω Ιβηρικής, όπως είχατε διαβάσει στον ΑΘΛΟ από τη Δευτέρα (29/8).

Ο Ραούλ Κανέδα είναι ο εκλεκτός των Κιτρίνων για την επόμενη μέρα, μετά την απομάκρυνση του Χερμάν Μπούργος, που δεν πρόλαβε ούτε την παρέλαση φέτος.

O 53χρονος Ισπανός τεχνικός δεν είναι υπερβολή, αλλά ούτε και ψέμα να πούμε ότι αποτελεί ένα ακόμη προπονητικό «στοίχημα» για τους Κίτρινους, καθώς πέρα ότι απέχει από πάγκο ομάδας από το 2020 όταν διατελούσε τεχνικό της Κορ Φακάν, η καριέρα του δείχνει ότι σε όποιον σύλλογο πήγε (σε Ασία και Εμιράτα) δεν κατάφερε ποτέ να συμπληρώσει διετία.

Ραούλ Κανέδα, ο εκλεκτός για τον πάγκο του Άρη

Εν ολίγοις, ένας προπονητής που δεν προλαβαίνει να αφήσει την ταυτότητά του στις ομάδες ή μάλλον δεν τον έχουν αφήσει μέχρι τώρα να το κάνει, θα κληθεί να αναλάβει τον πληρέστερο Άρη των τελευταίων ετών, με ένα ρόστερ που έχει έντονο το λάτιν στοιχείο κι αυτό από μόνο του αποτελεί μία αρχή.

Ο Ισπανός Κανέδα δεν ήρθε από το πουθενά. Μπορεί να μην ήταν το «μπαμ» που θα περίμεναν οι φίλοι του Άρη στην μετά-Μπούργος εποχή, αλλά είναι ένα προπονητής που και ιδέες αλλά και πολύ καλές συστάσεις έχει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι και σήμερα ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον εμπιστεύεται για θέματα τακτικής και όχι μόνο, αφού ο Κανέδα βρέθηκε στο πλάι του Καταλανού τεχνικού πριν 5 χρόνια, ως εξωτερικούς σύμβουλός του.

Μάλιστα, ο νέος, όπως όλα δείχνουν, τεχνικός των Θεσσαλονικέων έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με τον τωρινό προπονητή του Ολυμπιακού, Κάρλος Κορμπεράν. Οι δυο τους βρέθηκαν στο ίδιο προπονητικό team στις Αλ Ιτιχάντ και Αλ Νασρ, όταν στις αρχές του 2014 ο προπονητής των Ερυθρολεύκων έκανε τα πρώτα του βήματα ως βοηθός προπονητής τότε, στο πλάι του πιο έμπειρου Ραούλ Κανέδα. Όλα είναι ένα παζλ και τελικά οι δυο τους θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα ως αντίπαλοι και μάλιστα άμεσα, καθώς ο Άρης φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στις 18 Σεπτεμβρίου για την 5η αγωνιστική της Super League.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Κανέδα είναι ο προπονητής του 4-3-3. Δίνει την περισσότερη έμφαση στον χώρο του κέντρου, όπου ο Άρης τη δεδομένη περίοδο έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ σαν σωστός Ισπανός αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, με κυρίαρχο στοιχείο την κατοχή μπάλας, τα συχνά ανεβάσματα των μπακ, τον δημιουργικό και κομβικό ρόλο του «οχταροδεκαριού» του στον ρόμβο που σχηματίζεται στην τριάδα της μεσαίας γραμμής (εν προκειμένω στον Άρη αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον υπηρετήσει άρτια ο Μανού Γκαρθία) αλλά και την πλαισίωση του φορ (Γκρέι) με παίκτες που πατάνε περιοχή κι έχουν το γκολ (μένει να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσει τους Πάλμα, Καμάτσο, Ζερβίνιο και Ιτούρμπε σε αυτόν τον ρόλο για τις δύο ανοιχτές θέσεις των εξτρέμ).

Βέβαια, το 4-3-3 δεν είναι η μόνη λύση. Αρκετές φορές στις ομάδες του έχει προτιμήσει και το 4-4-2 που μετατρέπεται σε 4-2-3-1 στην άμυνα, ενώ έχει δείξει πως είναι ένας προπονητής που τού αρέσουν τα ρίσκα κι όχι τόσο η σκοπιμότητα. Ισπανικό μοντέλο, μέχρι το κόκκαλο. Γι’ αυτό άλλωστε τον επέλεξε και ο Θόδωρος Καρυπίδης, που γνωρίζει ότι το φετινό ρόστερ του Άρη έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να θυμίσει ισπανική ομάδα, τουλάχιστον στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ Ο ΜΑΝΤΣΙΝΙ

Μία ξαφνική πρόταση της Ομόνοιας έφτασε τις τελευταίες ώρες στα γραφεία του Άρη για τον Ντάνιελ Μαντσίνι, με τους ανθρώπους του Άρη να βλέπουν πλέον με καλό μάτι την πώληση του Αργεντίνου άσου, ο οποίος με τη σειρά δεν δείχνει αρνητικός στο να φορέσει τα χρώματα της κυπριακής ομάδας από τη φετινή σεζόν.

Πληροφορίες του ΑΘΛΟΥ από την Κύπρο αναφέρουν πως, πλέον, η μετακίνηση του Μαντσίνι στην Ομόνοια είναι θέμα ωρών, με την πώληση του Αργεντίνου από τον Άρη έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ να έχει μπει στην τελική ευθεία, παρόλο που η αρχική προσφορά των Κύπριων έφτανε το 1,5.

Το μοναδικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, το οποίο όμως αναμένεται να λυθεί» μέσω των μπόνους, είναι το ακριβές ποσό που θα λάβει ο Άρης από το συγκεκριμένο deal. Αυτό (σ.σ. το ποσό) θα φτάσει τελικά τα 2 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αξίωναν από την αρχή οι Κίτρινοι) μαζί με ορισμένα μπόνους επίτευξης στόχων, εξέλιξη που φέρνει τον 26χρονο μεσοεπιθετικό με την… βαλίτσα στο χέρι.

Στην Ομόνοια ο Μαντσίνι θα αμείβεται με 700.000 ευρώ τον χρόνο και λογικά θα υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας.

Μετά από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη ο Μαντσίνι θα αποχαιρετήσει, εκτός απροόπτου, το «Κλεάνθης Βικελίδης» μετά από 105 συμμετοχές, με απολογισμό 12 γκολ και ισάριθμων ασίστ. Μένει να δούμε αν ο Άρης κάνει μία ακόμη μεταγραφική υπέρβαση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να τον αντικαταστήσει, αν κι αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, από τη στιγμή που ο Κανέδα θα έχει στα χέρια του αρκετές και ποιοτικές περιπτώσεις στα εξτρέμ (Ζερβίνιο, Καμάτσο, Ματέο Γκαρσία, Ιτούρμπε).

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς