Ο Δημήτρης Καραντώνης είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας μετά το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής για όσους δεν ήρθαν χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα: υπάρχει «υποψία εύνοιας» των Ερυθρόλευκων από τον αντιολυμπιακό συνασπισμό. Κάπως έτσι, εμφανίστηκαν όλοι μαζί με μια φωνή οι… προστάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Την ίδια στιγμή διατυπώθηκαν και παράπονα από ανθρώπους του Ολυμπιακού για τη διαιτησία του Καραντώνη, ωστόσο αυτά μάλλον πέρασαν στο ντούκου. Όταν υπάρχει υποψία εύνοιας των Πειραιωτών, η κουβέντα σταματά εκεί που ξεκινά το παραμύθι. Το οποίο παραμύθι δεν μπορεί ποτέ να χαλάει από τις λεπτομέρειες της πραγματικότητας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν με ρωτάτε, δεν θα έδινα κάποιο πέναλτι στον Ολυμπιακό. Ειδικά στη φάση που η μπάλα βρίσκει στο χέρι του αμυντικού του Αστέρα μετά την προβολή που έχει κάνει ο ίδιος, αφού πρόκειται για επαφή που εμπίπτει απόλυτα στον ορισμό του ακούσιου. Πώς γίνεται να έχει οποιαδήποτε «πρόθεση» για αντικανονικό παίξιμο ένας παίκτης που βρίσκει την μπάλα με το πόδι και αυτή στην αναπήδησή της χτυπά στο χέρι του;
Γενικώς είμαι αυστηρός στα πέναλτι και θεωρώ ότι δεν μπορούν να δίνονται για πλάκα. Η έκφραση «εσχάτη των ποινών» που έλεγαν οι παλιοί είναι ακριβέστατη: το πέναλτι, εφόσον επιφέρει γκολ, είναι το μοναδικό σφύριγμα που αυτοστιγμεί μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Συνέπως, πρέπει να συντρέχει ξεκάθαρος λόγος καταλογισμού του και όχι απλώς «ερμηνεία».
Η παραπάνω άποψη βεβαίως είναι καθαρά προσωπική, όπως δυστυχώς προσωπικές έχουν καταντήσει και οι «απόψεις» διαιτητών και ειδικών τα τελευταία χρόνια. Διότι, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, η FIFA δεν άφησε το ποδόσφαιρο στην τύχη του μετά την καινοτομία του VAR, φροντίζοντας να μετατρέψει κάμποσους σημαντικούς κανονισμούς σε γκρίζες ζώνες, ώστε ο κάθε διαιτητής να τους ερμηνεύει όπως θέλει (δηλαδή «όπως πρέπει») σε πλείστες περιπτώσεις. Και ειδικά τα χέρια και τα οφσάιντ έχουν γίνει λάστιχο…
Παρένθεση. Μια κόκκινη κάρτα μπορεί να γίνει αιτία κατάρρευσης, αλλά και συσπείρωσης. Είτε προηγείται είτε το σκορ είναι ισόπαλο, η ομάδα που μένει με δέκα παίκτες έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί ένα τυχόν ευνοϊκό σκορ. Ή και να φτάσει σε μια πολύτιμη ισοφάριση: όπως συνέβη στο Σλόβαν – Ολυμπιακός με το τρίτο γκολ των Σλοβάκων στην παράταση ή την Κυριακή στην Τούμπα, όπου ο Ατρόμητος έκανε το 1-1 και για λίγα δευτερόλεπτα δεν μπόρεσε να φύγει με την ισοπαλία εξαιτίας του τυχερού γκολ του Νάρεϊ.
Το πέναλτι που γίνεται γκολ όμως μπορεί να κρίνει από μόνο του ένα ματς σχεδόν σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, χώρια το ότι αλλάζει εντελώς την αγωνιστική προσέγγιση των δυο αντιπάλων. Άλλο πράγμα να προσπαθείς να μη δεχτείς γκολ και άλλο να είσαι αναγκασμένος να σκοράρεις για να ισοφαρίσεις ή να πάρεις τη νίκη. Γι’ αυτό και η παράβαση θα πρέπει να είναι δεδομένη και να μην υπόκειται σε «ερμηνείες». Πάμε παρακάτω.
Γιατί φώναξαν οι Ερυθρόλευκοι; Πιθανολογώ επειδή αντίστοιχα τραβηγμένα πέναλτι έχουν δοθεί κατά κόρον υπέρ βασικών ανταγωνιστών τους, αλλά και εις βάρος τους και όχι μόνο μια φορά. Όπως τον Απρίλιο του 2021 στα Γιάννενα για το κύπελλο, όταν η μπάλα πήγε πρώτα στο στήθος και μετά στο χέρι του Μπα, για να δοθεί πέναλτι μέσω VAR υπέρ του ΠΑΣ. Ή στην περίπτωση του Ρέαμπτσιουκ πέρυσι, ξανά στα Γιάννενα. Εκεί όπου το χέρι του ήταν στο χόρτο και ως χέρι στήριξης δεν θα μπορούσε να τιμωρηθεί με πέναλτι. Διαφορετική περίπτωση μεν, αλλά και πάλι μιλάμε για «ερμηνεία» που διόλου τυχαία ευνόησε τον αντίπαλο του Ολυμπιακού.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να απαριθμήσω όσα έχουν καταλογιστεί υπέρ των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού γιατί το κείμενο δεν θα τελειώσει ποτέ. Μόνο τα περυσινά κατορθώματα του ΠΑΟΚ αρκούν για να γεμίσουν μια εγκυκλοπαίδεια, ενώ η αδιανόητη απόφαση Φωτιά στο ματς με τον ΟΦΗ (εκεί που ακύρωσε ένα πεντακάθαρο γκολ για να δώσει ένα ανύπαρκτο πέναλτι, αφού η μπάλα είχε βρει πρώτα στην προβολή του Βούρου) είναι ένα ολόκληρο βιβλίο από μόνη της.
Από τη στιγμή λοιπόν που ένα τέτοιο πέναλτι δόθηκε μόλις πέρυσι υπέρ του ΠΑΟΚ και μάλιστα αφού χρειάστηκε να ακυρωθεί γκολ του ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να ζητάει ένα ίδιο σφύριγμα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχει καταλογιστεί και εις βάρος του κάτι αντίστοιχο, όπως στην περίπτωση του Μπα στα Γιάννενα που προανέφερα. Και όποιος από την ΚΕΔ θεωρεί ότι έχουν όντως άδικο οι Ερυθρόλευκοι, να μας πει με ποιο κριτήριο καταλογίστηκαν πέναλτι στις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Για να φάει το γιαούρτι στα μούτρα μαζί με την τσανάκα…
Ο Καραντώνης και οι ευαίσθητοι «εξυγιαντές»
Μπαίνουμε στο ζουμί της ιστορίας. Η σκόνη που σηκώθηκε για το επιθετικό φάουλ στον Άβιλα μπορούσε να προβλεφθεί ακόμα και από τον πιο αφελή οπαδό. Παλικάρια που ήταν εξαφανισμένα το προηγούμενο τριήμερο (όταν ο κόσμος της ΑΕΚ κρεμόταν από τα χείλη τους για να ακούσει τι δεν πήγε καλά στην ήττα-σοκ από τον Βόλο), έκαναν δυναμικό comeback στα social media για χάρη του Καραντώνη (δηλαδή του Ολυμπιακού).
Πριν καν τελειώσει το ματς, είχε ξεκινήσει η σπέκουλα περί τιμωρίας του Καραντώνη, ο οποίος «έσφαξε» τον Αστέρα Τρίπολης για χάρη του «κακού Ολυμπιακού». Εδώ βεβαίως θα συμφωνήσω: τύποι σαν τον Καραντώνη δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουν ούτε στην Τροχαία. Και εννοείται πως θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί καιρό τώρα από τους κόλπους της διαιτησίας. Όχι όμως επειδή δήθεν ευνόησε τον Ολυμπιακό, αλλά γιατί έπαιξε πολλάκις το παιχνίδι των «εξυγιαντών». Μόνο που σε εκείνες τις περιπτώσεις κανείς εξ αυτών δεν τον έβρισκε λάθος και δεν ζητούσε με αγανάκτηση την απομάκρυνσή του.
Όσο για την επίμαχη φάση της Τρίπολης, θα είμαι απολύτως ειλικρινής λέγοντάς σας πως στην αρχή δεν μου φάνηκε φάουλ. Μετά όμως την ξαναείδα. Και την ξαναείδα. Ο Μπενίτο παίζει πονηρά πάνω στον Άβιλα και την ώρα που η μπάλα αρχίζει να κατεβαίνει, κλειδώνει τον ώμο του ώστε να τον καθηλώσει στο έδαφος και στη συνέχεια να τον βγάλει εκτός πορείας.
Όταν δυο παίκτες αλληλοσπρώχνονται και αλληλοτραβιούνται, ασφαλώς και δεν υπάρχει παράβαση. Όταν όμως ο ένας αποφασίζει να «κλειδώσει» τον άλλον σε μια κομβική στιγμή, όπως αυτή που εξελισσόταν λίγα μέτρα μακριά από το τέρμα του Βατσλίκ, δεν γίνεται να μη δοθεί φάουλ.
Μια τέτοια φάση δεν πρόκειται να δοθεί πέναλτι – εκτός αν πρέπει. Ο λόγος είναι αυτός που προείπαμε: το πέναλτι πρέπει να συνιστά μια ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας παράβαση, διότι είναι πιθανό να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Σε περίπτωση επιθετικού φάουλ όμως, δεν μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια διότι εδώ το non call (μην τα λέμε φωναχτά αυτά και ενοχλήσουμε τα παιδιά της εξυγίανσης που στο μπάσκετ τα έβλεπαν όλα τέλεια) θα είναι εξίσου καταδικαστικό με ένα πέναλτι που αδίκως δόθηκε.
Επειδή η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει καταντήσει χειρότερη και από τη διαιτησία, σκέφτηκα να θυμίσω στους αγνούς υπερασπιστές της δικαιοσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποιος είναι ο κύριος Καραντώνης και ποια είναι η προσφορά του στις ομάδες που υποστηρίζουν. Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ: μια απλή αναζήτηση στο όνομα «Καραντώνης» στον ΑΘΛΟ ήταν αρκετή.
Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι παρμένα από τα αντίστοιχα δημοσιεύματα του Athlosnews. Διαβάστε τα, δείτε τα σχετικά βίντεο – διότι η εικόνα είναι πάντα ισχυρότερη – και όταν τελειώσετε, παρατίθενται οι ημερομηνίες ώστε να κάνετε μια αναζήτηση και στα ΜΜΕ των εκπροσώπων του «αγνού ποδοσφαίρου». Κι αν τυχόν βρείτε κάποια… κατάρα για τον «κακό Καραντώνη» ή έστω έναν υπαινιγμό ότι ίσως ευνόησε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ή αδίκησε τον Ολυμπιακό, γράφτε μου…
16/2/2020: Άρης – ΑΕΚ 0-1 – Ο Π. Βαρούχας τονίζει πως ο Καραντώνης αλλοίωσε το αποτέλεσμα
“Ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας, αναφέρθηκε στο ντέρμπι του Άρη με την ΑΕΚ, υποστηρίζοντας πως ο διαιτητής Καραντώνης έκανε σημαντικά λάθη, τα οποία και έκριναν το αποτέλεσμα.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βαρούχας στην «Αθλητική Κυριακή»:
«Ο διαιτητής στον πειθαρχικό έλεγχο έκανε πολλά λάθη, και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Και για μαρκαρίσματα , και για κάρτες.
Για την πρώτη περίπτωση πέναλτι που ζήτησε ο Άρης: «Για την φάση του πρώτου πέναλτι, δεν υπάρχει παράβαση. Ο διατητής είναι κοντά. Δεν υπάρχει κάτι από τον Αλμπάνη στο μαρκάρισμα στον Φετφατζίδη».
Για τη δεύτερη περίπτωση στο μαρκάρισμα που έκανε ο Κλωναρίδης στον Φετφατζίδη:
«Εδώ όμως θα δούμε ότι ο Κλωναρίδης βρίσκει το πόδι του Φετφατζίδη. Είναι παράβαση. Εκτός ότι τον βρίσκει στο πόδι, τον βρίσκει και με το σώμα. Έπρεπε από το VAR να του το πουν και να το δει και ο ίδιος. Κρίνει ένα αποτέλεσμα. Έπρεπε να πάει στο VAR για να μην γίνει λάθος εκτίμηση. Του είπαν από το VAR ότι δεν είναι, αλλά θα έπρεπε να πάει ο ίδιος να το δει.
Μπάλα δεν βρίσει ο παίκτης της ΑΕΚ, αλλά υπάρχει παράβαση. Όταν είναι ξένος ο διαιτητής υπάρχει πιο μεγάλος σεβασμός. Από τα πρώτα λεπτά υπήρχε έντονη αντίδραση των παικτών στα σφυρίγματα του διαιτητή»”.
17/1/2021: ΑΕΚ – Ατρόμητος 3-0 – Φάουλ του Σιμόες στον Μανδά, ο Καραντώνης το έκανε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ!
«Με σκανδαλώδη τρόπο, από αυτόν που μας έχει συνηθίσει την τελευταία τριετία η περιβόητη εξυγίανση, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ κόντρα στον Ατρόμητο. Ο Σιμόες έκανε καθαρό φάουλ στον Μανδά, ο Καραντώνης δεν έδωσε την εξόφθαλμη παράβαση και στη συνέχεια ο Σάλομον απώθησε ανόητα τον παίκτη της ΑΕΚ για να δοθεί πέναλτι υπέρ του Πορτογάλου!
Δείτε την απίστευτη απόφαση του Καραντώνη για την οποία έχει τεράστια ευθύνη και ο VAR Φωτιάς, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να επισημάνει στον διαιτητή αυτό που έκανε πως δεν είδε».
11/4/2021: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-1 – Το χέρι της χρονιάς από τον Κρέσπο, «παίζετε» ο Καραντώνης
«Καθαρό πέναλτι υπέρ του Αστέρα αρνήθηκαν απέναντι στον ΠΑΟΚ ο διαιτητής Καραντώνης και ο VAR.
Ο Κρέσπο με απλωμένο χέρι απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ μετά την προσπάθεια του Τιλίκα. Ο Ισπανός αμυντικός είχε σε αφύσικη θέση το χέρι του και παρότι η φάση ήταν πεντακάθαρη, τόσο ο VAR όσο και ο Καραντώνης αποφάσισαν να συνεχιστεί κανονικά το ματς.
Σημειώνεται πως προ ημερών στο ματς Κυπέλλου του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΣ στα Γιάννενα, ο διαιτητής αποφάσισε να δώσει πέναλτι ενώ η μπάλα βρήκε πρώτα στο στήθος του Μπα και μετά στο χέρι του, ωστόσο σε μια καθαρή παράβαση στην Τρίπολη, ούτε με VAR δεν δόθηκε το πέναλτι υπέρ των Αρκάδων».
1/5/2022: Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-2 – Το χέρι-πέναλτι του Εραμούσπε που «έπνιξαν» Καραντώνης και VAR
«Για το καθαρό πέναλτι που έκανε ο Ροντρίγκο Εραμούσπε στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα σφύριξαν… αδιάφορα Καραντώνης και Γκορτσίλας και με το σκορ στο 2-1 υπέρ των Ερυθρολεύκων.
Ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ έβγαλε σέντρα από τα αριστερά και η μπάλα βρήκε στο χέρι του Αργεντινού στόπερ, κάτι που ούτε είδε ο Καραντώνης, αλλά ούτε και ο VAR (Γκορτσίλας) που όφειλε να τον καλέσει (τουλάχιστον) για να δει τη συγκεκριμένη ξεκάθαρη φάση που ήταν ο ορισμός του πέναλτι.
Υπενθυμίζεται πως ο Ηρακλής Μεταξάς μετά το τέλος του αγώνα έκανε λόγο για «περίεργα πράγματα που βλέπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και αυτό που προκαλεί απορία είναι αν πράγματι ο προπονητής του ΠΑΣ αναφερόταν στη συγκεκριμένη περίπτωση πέναλτι που δεν υποδείχθηκε…».
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 4:13 ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ