16.4 C
Athens

Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 3-2: Λόπες ο λυτρωτής!

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και με γκολάρα play station του Ρόνι Λόπες στο 90'+8' νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-2 και «αγκαλιάζει» το 47ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του

Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-2 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των Play Offs της Super League. Συγκλονιστική εξέλιξη στο ματς με τον Ρόνι Λόπες να πετυχαίνει γκολάρα με εναέριο αριστερό σουτ (με το εξωτερικό του ποδιού) στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων! Οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν τους 73 βαθμούς (22-7-2) και περιμένουν πώς και πώς τη μαθηματική κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας για 47η φορά στην ιστορία τους και τρίτη συνεχόμενη.

Ήταν ένα συγκλονιστικό ματς, που κρίθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα. Είχε 5 γκολ, διακυμάνσεις και απίθανο φινάλε. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-0 (6′ Ελ Αραμπί, 43′ Ροντρίγκες) και ο ΠΑΣ επέστρεψε ισοφαρίζοντας σε 2-2 με τους Χουάν Χοσέ Περέα (45’+3′) και Γιαν-Μαρκ Σνάιντερ (80′). Η λύτρωση ήρθε στο 90’+8′ με ένα επικό γκολ. Ο Ρόνι Λόπες, ο οποίος έχει παροπλιστεί το τελευταίο δίμηνο, με απίστευτο αριστερό σουτ στην κίνηση διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα μέσα σε αποθέωση και έντονους πανηγυρισμούς σε χορτάρι και εξέδρες. Ο Ολυμπιακός είχε να κερδίσει από τις 13 Μαρτίου μετρώντας μία νίκη στα τελευταία 7 παιχνίδια του, σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο (1-4-2).

Ο αγώνας

O Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και τέσσερα νέα πρόσωπα συγκριτικά με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στον ΠΑΟΚ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (27/4, 1-1). Την εστία υπερασπίστηκε ο Βατσλίκ. Στην άμυνα, από δεξιά προς αριστερά, αγωνίστηκαν οι Βρουσάι (αντί Λαλά), Παπασταθόπουλος, Ουσεϊνού Μπα (αντί Σισέ) και Ρέαμπτσιουκ. Οι Εμβιλά και Μπουχαλάκης αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Ροντρίγκες κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μασούρας την αριστερή και ο Καρβάλιο (αντί του Μαντί Καμαρά) αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ο οποίος αντικατέστησε τον Τικίνιο.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού κάθισαν οι Κρίστινσον, Μαντί Καμαρά, Κούντε, Λόπες, Ανδρούτσος, Βαλμπουενά, Τικίνιο, Παπαδόπουλος, Φορτούνης. Ο κόουτς Μαρτίνς είχε συμπεριλάβει 25 παίκτες στην αποστολή και πριν από τη σέντρα απέκλεισε τους Καραργύρη, Ονιεκούρου, Φαντιγκά, Αγκιμπού Καμαρά και Κανέ προκειμένου να καταρτιστεί η τελική 20άδα.

Ο Ηρακλής Μεταξάς παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 4-4-1-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Λοντίγκιν. Την τετράδα της άμυνας αποτέλεσαν οι Λιάσος, Eραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν. Οι Καραχάλιος και Στάνκο ήταν οι δύο χαφ, ο Σνάιντερ έπαιξε δεξιά και ο Γκαρντάβσκι αριστερά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Ντομίνγκεθ είχε ρόλο περιφερειακού επιθετικού, με τον Περέα να είναι η αιχμή του δόρατος για τους Ηπειρώτες.

«Νέο αίμα» στο γήπεδο, γρήγορο γκολ από τον Ελ Αραμπί

Ήταν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό απόγευμα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με οικογένειες και πολλά παιδιά. Περίπου 15.000 φίλαθλοι της ομάδας βρέθηκαν στο ομορφότερο γήπεδο της Ελλάδας αυτήν την Κυριακή. Και ο Ολυμπιακός αντάμειψε τον κόσμο του με ένα δυναμικό ξεκίνημα στο ματς. Και ένα γρήγορο γκολ!

Στο 5′, ο Βρουσάι έβγαλε «ξυραφένια» σέντρα από δεξιά, ο Ελ Αραμπί προσπάθησε να σουτάρει στην κίνηση, αλλά ο Λιάσος παρεμπόδισε τον Μαροκινό και ο Λοντίγκιν μάζεψε την μπάλα. Ο Θρύλος κέρδισε δύο σερί κόρνερ και άνοιξε το σκορ στο 6′. Μετά την εκτέλεση του δεύτερου διαδοχικού κόρνερ από τον Καρβάλιο, ο Ροντρίγκες επιχείρησε δεξί σουτ εκτός περιοχής, το οποίο εξελίχθηκε σε σέντρα (αφού η μπάλα είχε κοντράρει και στον Περέα), ο Ελ Αραμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και με το κεφάλι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από το ύψος του πέναλτι. Φοβερό ένστικτο του γκολ από τον Μαροκινό παικταρά. Ο Λοντίγκιν είχε αντίθετη πορεία και κινήθηκε προς αριστερά, αλλά η μπάλα κατέληξε στη δεξιά γωνία μετά την παρεμβολή του Γιουσέφ.

Ο ΠΑΣ εξ αρχής είχε αμυντική προσέγγιση, ψάχνοντας κυρίως για απειλή μέσω αντεπιθέσεων. Ο Ολυμπιακός είχε ρυθμό και τον έλεγχο και ήθελε άμεσα ένα δεύτερο γκολ για να «καθαρίσει» το ματς. Στο 13′, ο Καρβάλιο έβγαλε έξοχη κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Λοντίγκιν πρόλαβε τον Ροντρίγκες πριν ο τελευταίος έρθει σε επαφή με την μπάλα. Στο 14′, ο Καρβάλιο προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ρώσο τερματοφύλακα και εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ από θέση μέσα δεξιά και η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Στο 17′, ένα αριστερό του Μπουχαλάκη στην κίνηση δεν βρήκε στόχο. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν διάθεση, με τον Καρβάλιο να παίρνει πρωτοβουλίες. Μετά το πρώτο τέταρτο, ο ΠΑΣ αναθάρρησε κάπως και επιχείρησε να επιτεθεί, πατώντας δύο-τρεις φορές την αντίπαλη μεγάλη περιοχή χωρίς να πραγματοποιήσει κάποια τελική προσπάθεια. Στο 23′, ο Εμβιλά σούταρε δυνατά με το δεξί από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ. Η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Λοντίγκιν.

Στο 25′, ο Ροντρίγκες «χόρεψε» από δεξιά τον Πίρσμαν και σέντραρε στην περιοχή, αλλά ο Ελ Αραμπί δεν κατάφερε να βρει την μπάλα «γεμάτα» με το αριστερό στο δεύτερο δοκάρι και η προσπάθειά του κατέληξε άουτ. Ήταν ελάχιστα πίσω από την μπάλα και δεν μπόρεσε να τη στείλει προς το τέρμα. Έτσι, πέρασε ο κίνδυνος για τον αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός είχε 8 τελικές προσπάθειες και ο ΠΑΣ καμία. Στο 33′, ο Ροντρίγκες εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Μπα έπιασε την κεφαλιά, όντας αμαρκάριστος, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα πάνω από την εστία. Νέα καλή ευκαιρία για τους Πειραιώτες, που πίεσαν ψηλά και στο 35′ ο Καρβάλιο σούταρε εκτός περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά πάνω από την εστία.

Δύο γκολ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, ένα για κάθε ομάδα

Στο 37′, ο Πίρσμαν «έσπασε» στον Λιάσο, ο οποίος έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα κόντραρε στα σώματα. Υποψία ευκαιρίας για τους Ηπειρώτες. Στο 38′, ο Σάλιακας πήρε τη θέση του Λιάσου. Ο Ολυμπιακός δικαιούταν δεύτερο γκολ και το πέτυχε στο 43′. Ο Καρβάλιο κέρδισε την μπάλα στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής μετά το λάθος του Καραχάλιου στη μεσαία γραμμή και έδωσε στον Μασούρα, ο οποίος ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και με εκπληκτική κάθετη πάσα με το αριστερό βρήκε τον Ροντρίγκες και ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήριο σούταρε φοβερά με το δεξί στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι και «εκτέλεσε» τον Λοντίγκιν. Ήταν το δίκαιο 2-0 για τον Θρύλο.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο ΠΑΣ Γιάννινα μείωσε το σκορ 2-1 στο 45’+3′. Τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο ήταν δύο, αλλά μετά την ένταση με Μπουχαλάκη και Κάργα ο διαιτητής Καραντώνης κράτησε περισσότερο χρόνο. Σε αντεπίθεση, οι φιλοξενούμενοι αναπτύχθηκαν ωραία στο χορτάρι με τον Πίρσμαν να βγαίνει μπροστά και να πασάρει στον Στάνκο, ο οποίος από αριστερά «έσπασε» την μπάλα στον Περέα και ο Κολομβιανός επιθετικός με δεξί πλασέ στην κίνηση στο πρώτο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, βάζοντας την ομάδα του ξανά στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος.

Στο 53′, ο ΠΑΣ βγήκε επικίνδυνα στην αντεπίθεση μετά το λάθος του Μπουχαλάκη, αλλά ο Μπα την τελευταία στιγμή έκοψε την μπάλα σε κόρνερ μετά το γύρισμα του Σνάιντερ για τον Περέα από δεξιά. Ο Ολυμπιακός έψαχνε ένα τρίτο γκολ, καθώς ο αντίπαλος παρέμενε μέσα στο ματς και ήταν δραστήριος στις αντεπιθέσεις. Στο 56′, ο Μαντί Καμαρά πήρε τη θέση του Μπουχαλάκη.

Στο 56′, ο Ελ Αραμπί πίεσε τον Λοντίγκιν, ο οποίος έκανε λάθος, με τον Μαροκινό να βάζει την κόντρα και στη συνέχεια να ανατρέπεται εκτός περιοχής από τον Ρώσο τερματοφύλακα. Ο διαιτητής Καραντώνης δεν υπέδειξε φάουλ. Στο 57′, ο Ρέαμπτσιουκ σέντραρε από αριστερά, ο Εραμούσπε έδιωξε την μπάλα με το χέρι, αλλά o VAR αν και εξέτασε τη φάση για περίπου ένα δίλεπτο δεν έστειλε τον Καραντώνη στο μόνιτορ για να δει τη φάση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο VAR Γκορτσίλας έκρινε ότι ο στόπερ του ΠΑΣ ήταν οριακά εκτός μεγάλης περιοχής, αλλά η παράβαση ήταν ξεκάθαρη και υπήρχε πέναλτι-μαρς.

«Επέστρεψε» από το 2-0 ο ΠΑΣ, που πίεσε και δικαιώθηκε

Ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 στο 61′ με κοντινό σουτ του Ροντρίγκες (μετά την απόκρουση του Λοντίγκιν σε σουτ του Καρβάλιο), αλλά το γκολ δεν μέτρησε μέσω VAR, καθώς στην αρχή της φάσης ο Ελ Αραμπί ήταν σε θέση οφσάιντ όταν δέχθηκε την μπάλα από τον Μασούρα και συμμετείχε στη φάση (πασάροντας στον Καρβάλιο). Στο 63′, ο Βατσλίκ «νίκησε» τον Γκαρντάβσκι σε ανεπανάληπτο τετ α τετ μετά το λάθος του Μασούρα στο χώρο του κέντρου και την αντεπίθεση του ΠΑΣ. Ο Τσέχος τερματοφύλακας απομάκρυνε με το δεξί πόδι. Φοβερό ματς στο δεύτερο ημίχρονο.

Η κατάσταση παρέμενε ρευστή. Στο 68′, ο Μασούρας σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής και ο Λοντίγκιν έδιωξε με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ. Στο 70′, ο Φορτούνης σηκώθηκε για ζέσταμα μέσα σε χειροκροτήματα. Στο 73′, ο «ξεχασμένος» Ρόνι Λόπες πήρε τη θέση του Μασούρα. Στο 73′, με εκπληκτικό τάκλιν ο Παπασταθόπουλος έκοψε τον Περέα, ο οποίος έφυγε στην πλάτη του Μπα και ήταν έτοιμος να σουτάρει. Ο Εμβιλά απείλησε στο 74′, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από την εστία στο δεξί σουτ που επιχείρησε εκτός περιοχής.

Στη συνέχεια, ο ΠΑΣ είχε ένα πεντάλεπτο-επτάλεπτο όπου με κατοχή μπάλας προσπάθησε να επιβάλει ρυθμό, με τον Ολυμπιακό να είναι πίσω από την μπάλα. Και στο 80′, ισοφάρισε σε 2-2. Έπειτα από βαθιά μπαλιά του Στάνκο στο δεύτερο δοκάρι από αριστερά, ο Ρέαμπτσουκ έχασε τον Σνάιντερ, ο οποίος με δεξί πλασέ στην κίνηση σημείωσε το 2-2.

Ο Ρόνι Λόπες λύτρωσε τον Ολυμπιακό με γκολ παγκόσμιας κλάσης

Στο 83′, ο Μαρτίνς έκανε τριπλή αλλαγή. Ο Κούντε πήρε τη θέση του Εμβιλά, ο Τικίνιο του Καρβάλιο και ο Βαλμπουενά του Ροντρίγκες. Στο 84′, ο Βαλμπουενά εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μπα έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε άουτ, χωρίς να ανησυχήσει τον Λοντίγκιν. Ο Μαρτίνς αποφάσισε να κρατήσει τον Φορτούνη στον πάγκο και να μην τον χρησιμοποιήσει ως αλλαγή.

Η ατμόσφαιρα ήταν «παγωμένη» στο Καραϊσκάκης μετά την εξέλιξη που είχε στο ματς. Τα λεπτά των καθυστερήσεων ήταν έξι, αλλά θα μπορούσαν και περισσότερα λόγω των πολλών διακοπών στο δεύτερο ημίχρονο. Μόνο τρεις φορές σταμάτησε το παιχνίδι λόγω VAR. Στο 90’+2′, ο Μαντί Καμαρά κέρδισε φάουλ από τον Περέα και ο Βαλμπουενά ανέλαβε την εκτέλεση στο 90’+3′, αλλά η μπάλα βρήκε στο τείχος και απομακρύνθηκε. Στο 90’+5′, ο Λόπες επιχείρησε εκπληκτικό αριστερό σουτ από θέση μέσα δεξιά, αλλά εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η εκτίναξη του Λοντίγκιν, που έδιωξε σε κόρνερ με το αριστερό χέρι.

Στο 90’+6′, o Βαλμπουενά εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Τικίνιο δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και ο Λοντίγκιν μπλόκαρε. Στο 90’+8′, όμως, καθώς κρατήθηκε περισσότερο χρόνος λόγω νέων καθυστερήσεων, ο Ρώσος τερματοφύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ο Ρόνι Λόπες με ένα μυθικό τελείωμα έκανε το 3-2 και το Καραϊσκάκης πήρε… φωτιά! Ο Βαλμπουενά έκανε το γέμισμα από αριστερά, η άμυνα των φιλοξενούμενων δεν κατάφερε να απομακρύνει και η μπάλα στρώθηκε στον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό, ο οποίος με αριστερό σουτ στην κίνηση από θέση μέσα δεξιά έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία και «εκτέλεσε» τον ΠΑΣ! Τι γκολ! Τι γκολ! Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-2 και… αγκαλιάζει το τρίτο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-2

Γήπεδο: «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

ΓΚΟΛ: 6′ Ελ Αραμπί, 43′ Ροντρίγκες, 90’+8′ Λόπες / 45’+3′ Περέα, 80′ Σνάιντερ

Διαιτητής: Δημήτριος Καραντώνης (ΕΠΣ Ημαθίας)
Βοηθοί: Ιορδάνης Δημητριάδης (ΕΠΣ Καστοριάς), Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (ΕΠΣ Ημαθίας)
Τέταρτος: Αριστομένης Κουτσιαύτης (ΕΠΣ Άρτας)
Διαιτητής VAR: Ευστάθιος Γκορτσίλας (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Διαιτητής AVAR: Χρυσούλα Κουρομπύλια (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής)

Κίτρινες κάρτες: 45’+1′ Μπουχαλάκης, 90’+7′ Παπασταθόπουλος, 90’+9′ Λόπες / 41′ Σάλιακας, 44′ Πίρσμαν, 45’+1′ Στάνκο, 86′ Οικονομόπουλος

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Βατσλίκ, Βρουσάι, Παπασταθόπουλος, Ουσεϊνού Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (83′ Κούντε), Μπουχαλάκης (56′ Μαντί Καμαρά), Ροντρίγκες (83′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο (83′ Tικίνιο), Μασούρας (73′ Λόπες), Ελ Αραμπί.

ΠΑΣ Γιάννινα (Μεταξάς): Λοντίγκιν, Λιάσος (38′ Σάλιακας), Κάργας, Εραμούσπε, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Στάνκο, Σνάιντερ (85′ Οικονομόπουλος), Γκαρντάβσκι, Ντομίνγκεθ (62′ Λώλης), Περέα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς