19.2 C
Athens

Καιρός να πάμε παρακάτω

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Μακάμπι Χάιφα και τη δεδομένη αλλαγή σελίδας στην τεχνική ηγεσία

Η αποκαρδιωτική (έως και αποκρουστική, όσο σκληρή και αν είναι αυτή η λέξη) εικόνα του Ολυμπιακού στα πρώτα δύο επίσημα ματς της σεζόν 2022/23 και ιδιαίτερα στον επαναληπτικό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», έχει εξήγηση. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πυρηνική φυσική. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν άξιζε να συνεχίσει στα προκριματικά του Champions League και έκανε τη Μακάμπι Χάιφα να μοιάζει με… Μπαρτσελόνα, στα ευλογημένα χρόνια του Μέσι.

Το πισωγύρισμα είναι μεγάλο. Μία ήττα και ένας αποκλεισμός βρίσκονται πάντα μέσα στο πρόγραμμα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν επιτρέπεται να χάνει με 4-0 μέσα στο «σπίτι» του χωρίς να βγάζει την παραμικρή αντίδραση, από μία ομάδα που μέχρι πριν από μία διετία θα έχανε τα αυγά και τα καλάθια στο Καραϊσκάκης.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Από τον Βαγγέλη Μαρινάκη που ηγείται, αποφασίζει και πληρώνει. Τον Πέδρο Μαρτίνς που ιδιαίτερα εδώ και ενάμισι χρόνο έχει «πιει θάλασσα» και δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, μέχρι και τους παίκτες που παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι ένας σοκαριστικός αποκλεισμός και ένα γερό μάθημα για τη συνέχεια. Η σεζόν μόλις έχει αρχίσει και χρειάζονται δραστικά μέτρα. Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά ποδοσφαιρική ταυτότητα και να βρει για τον πάγκο της έναν τεχνικό ηγέτη που θα εμπνεύσει.

Ο Ολυμπιακός δεν «σκοτώνει» τα ματς και προκαλεί την τύχη του

Σε δύο αγώνες με τη Μακάμπι Χάιφα, ο Ολυμπιακός είχε το δοκάρι του Τικίνιο στο Ισραήλ και το γκολ του Ζινκερνάγκελ στην εξέλιξη της φάσης. Ούτε μία καθαρή ευκαιρία σε δύο «γεμάτα» 45λεπτα.

Ο Ολυμπιακός εδώ και ενάμισι χρόνο δυσκολεύεται να αλλάξει δεύτερη και τρίτη πάσα. Μηδενική κυκλοφορία μπάλας με ταχύτητα, πλάνο και στόχευση. Χωρίς κλασικούς wingers με δημιουργία και εκτέλεση, δίχως ακραίους μπακ που να «ανεβοκατεβαίνουν» στις πτέρυγες και να απειλούν από τα άκρα. Χωρίς έναν μπαλαδόρο στη μεσαία γραμμή να κάνει τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός ως οργανισμός έκανε τα πάντα για να ανανεώσει το συμβόλαιο του καλύτερου σκόρερ του, αλλά ο Ελ Αραμπί πάτησε για πρώτη φορά χορτάρι μετά το 0-2 της ρεβάνς στο φαληρικό γήπεδο. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής τέθηκε στο περιθώριο από τον προπονητή πριν καν αρχίσει η καλοκαιρινή προετοιμασία, χωρίς να έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Ο Πέδρο Μαρτίνς τελείωσε τον Κώστα Φορτούνη, η διοίκηση συμφώνησε και ο Ολυμπιακός στερήθηκε των υπηρεσιών του καλύτερου παίκτη που διαθέτει με την μπάλα στα πόδια.

Ο Μαρτίνς σε όλη την προετοιμασία είχε τον Μπουχαλάκη ως μία από τις τελευταίες δύο επιλογές για το χώρο της μεσαίας γραμμής και στη ρεβάνς ο Έλληνας μέσος βρέθηκε ξαφνικά στην 11άδα. Το κλίμα είναι βαρύ για τον διεθνή χαφ (χωρίς ιδιαίτερο λόγο), κάτι που αποτυπώνεται από τις αντιδράσεις του κόσμου στις εξέδρες του Καραϊσκάκης (εδώ και καιρό συμβαίνει αυτό), όταν ο Κρητικός ποδοσφαιριστής κάνει ένα λάθος ή παίρνει μία κακή απόφαση.

Ο Μαρτίνς βρίσκεται σε πανικό. Ο Καρβάλιο ήταν η πρώτη αλλαγή στον επαναληπτικό με τη Μακάμπι. Ένας παίκτης «πολύ λίγος» για να σηκώσει το βάρος της τρισένδοξης ερυθρόλευκης και ριγωτής φανέλας. Αλλαγή μπήκε μετά το 0-2 και ο Κούντε, που αρχικά είχε βρεθεί εκτός ευρωπαϊκής λίστας και για κάποιον περίεργο λόγο δεν υπολογίζεται από τον προπονητή. Για την ιστορία, ο Εμβιλά μπήκε στο 77′ με το σκορ στο 0-4. Ο «ισορροπιστής» στη μεσαία γραμμή.

Ένας θολωμένος προπονητής την τελευταία διετία, δημιούργησε μία ομάδα που είναι ευχαριστημένη αν σκοράρει πρώτη και μετά γυρίζει όλη πίσω, κάνοντας τον… σταυρό της για να μη δεχθεί γκολ και να κρατήσει το αποτέλεσμα. Μία αδούλευτη ομάδα που θέλει πρωτίστως να μη δέχεται γκολ και σκοράρει αν κάτσει καμιά αντεπίθεση ή στατική φάση. Σε κανονική ροή αγώνα, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να δημιουργήσει και να απειλήσει γιατί έχει έναν προπονητή που φοβάται, πλέον, και τη σκιά του, εφαρμόζοντας μία παλαιομοδίτικη τακτική με παίκτες που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν την μπάλα με συνέπεια, δεν έχουν ντρίμπλα και είναι καλοί μόνο στην αναχαίτιση του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός: Η επόμενη μέρα ξημερώνει (και δεν περιλαμβάνει Πέδρο Μαρτίνς)

Η απελπισία αυτής της τακτικής που δεν ταιριάζει στους Ερυθρόλευκους κορυφώθηκε σε ένα στιγμιότυπο με τον Ρέαμπτσιουκ, ο οποίος πραγματοποίησε με διαφορά τη χειρότερη εμφάνισή του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Μολδαβός άτολμος αριστερός μπακ υπέπεσε σε σωρεία λαθών, ακόμα και σε κοντινές πάσες, ενώ η φάση στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου όταν 9 συμπαίκτες του ήταν εντός και εκτός της αντίπαλης μεγάλης περιοχής και εκείνος προτίμησε να πασάρει πίσω στον τερματοφύλακα, προκάλεσε απίστευτη αγανάκτηση στο φίλαθλο κοινό. Και εδώ που τα λέμε, αν ήταν αριστερός μπακ για τον Θρύλο, δύσκολα θα ολοκληρωνόταν η μεταγραφή του από την Πόρτο. Θα είχε θέση στο «Ντραγκάο».

Από τη στιγμή που το πράγμα φαινόταν εδώ και επτά μήνες ότι δεν πάει άλλο, η διοίκηση του Ολυμπιακού φρόντισε να κλείσει με νέο διετές συμβόλαιο τον Πορτογάλο προπονητή, ο οποίος δηλώνει ότι δεν παραιτείται έχοντας υπογράψει τον περασμένο Ιανουάριο ένα νέο (πλουσιοπάροχο και αυτό) συμβόλαιο με τους Ερυθρόλευκους μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Θα αποχωρήσει, όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γιατί πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς. Το θέμα είναι η αποζημίωση, αλλά θα λυθεί.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άφησε την ομάδα χωρίς κουμαντοδόρο στο μεταγραφικό πάρε-δώσε, ενώ ο Ολυμπιακός έχει καθυστερήσει την ενίσχυσή του σε βασικές θέσεις όπου αποδεδειγμένα υπήρχε πρόβλημα. Δεν στέκομαι στη λεζάντα «τεχνικός» και «αθλητικός» διευθυντής γιατί όλα αυτά είναι σχετικά στο ποδόσφαιρο. Μετά την αποχώρηση του Μοντέστο (που ήταν επικεφαλής scouting, για να μην ξεχνιόμαστε), ο Ολυμπιακός δεν έχει έναν «ποδοσφαιράνθρωπο» να χειριστεί τις μεταγραφικές υποθέσεις και στηρίζεται στις γνωριμίες του ισχυρού ιδιοκτήτη του με ατζέντηδες, έχοντας ως βάση την… Championship λόγω Νότιγχαμ Φόρεστ.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά ο Ολυμπιακός είναι τεράστιος σύλλογος και διαθέτει ένα πανίσχυρο brand name σε διεθνές επίπεδο. Η έπαρση ποτέ δεν έκανε καλό και η ομάδα πρέπει να μπει ξανά σε ποδοσφαιρικές ράγες, με ξεκάθαρη ιεραρχία και ανθρώπους που θα κάνουν καλά τη δουλειά τους σε όλα τα πόστα. Εντελώς ψυχρά, οι αλλαγές στο οργανόγραμμα αυτό το καλοκαίρι είναι εκτός τόπου και χρόνου με αψυχολόγητες αποφάσεις. Ο ανεπανάληπτος λαός των Ερυθρόλευκων, μέσα στο κατακαλόκαιρο, πήγε μαζικά στο Καραϊσκάκης και στήριξε την αγαπημένη του ομάδα. Ποια ελληνική ομάδα έχει την υποστήριξη 25.000 οπαδών της στα τέλη Ιουλίου σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι; Απαιτείται σεβασμός και καθαρή επικοινωνία με αυτόν τον ζωτικό παράγοντα για τον ενδοξότερο ελληνικό σύλλογο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς