21.4 C
Athens

Ολυμπιακός: Η ανάγκη για ποιοτική ενίσχυση και το έντονο καλοκαίρι που έρχεται

To φετινό καλοκαίρι θα έχει αρκετές ως πολλές αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού και το φιλτράρισμα είναι απαραίτητο για να μη χαθεί ο έλεγχος στην ακατάσχετη μεταγραφολογία

Για μία ακόμα καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, θα γραφτούν και θα ακουστούν πολλά για τις προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό του Πρωταθλητή Ελλάδας. Χρειάζεται φιλτράρισμα και προσοχή, καθώς τα μεταγραφικά σενάρια θα είναι ξανά αμέτρητα και ανεξέλεγκτα.

Επί εποχής Πέδρο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός κατάφερε να «χτίσει» μία ομάδα από την αρχή (κατακτώντας τον τίτλο για τρεις διαδοχικές χρονιές) και οι αποχωρήσεις βασικών παικτών με μεταγραφή ήταν μετρημένες αυτήν την τετραετία. Ο σύλλογος έχει συγκεκριμένο «ταβάνι» απαιτήσεων για κάθε παίκτη και αν δεν πάρει αυτά που θέλει τότε δεν πουλάει για να πουλήσει. Πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως για παράδειγμα το «όχι», τον Γενάρη του 2019, σε τεράστια πρόταση γερμανικής ομάδας (ακόμα παραμένει γρίφος το όνομά της) ύψους 18.000.000 ευρώ για τον Παπέ Αμπού Σισέ.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η μη πώληση του Μαντί Καμαρά στην κορύφωση της απόδοσής του με την ερυθρόλευκη φανέλα ύστερα από μία εντυπωσιακή πρώτη σεζόν (2018/19) και μία πολύ καλή δεύτερη (2019/20). Ο μέσος από τη Γουινέα βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική πτώση την τελευταία διετία και ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να λάβει τα χρήματα που προσδοκούσε από τη συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και οι νόμοι του λειτουργούν βάσει μομέντουμ, αγοράς, προσφοράς και ζήτησης. Η κατάλληλη στιγμή, το λεγόμενο timing, παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής και το ποδόσφαιρο (και ο αθλητισμός γενικότερα) δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ποιοτική ενίσχυση σε όλες τις γραμμές και είναι δεδομένο πως πρέπει να κάνει επανασχεδιασμό σε ορισμένες κομβικές θέσεις της εντεκάδας για να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο και να αυξήσει τις επιλογές του. Έχουμε αρχίσει, ήδη, την ανάλυση (εδώ και ημέρες) και τις επόμενες ημέρες θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στις βασικές ανάγκες της ομάδας ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2022/23 προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου και την αγωνιστική εικόνα της.

Στον αντίποδα, κάθε επίσημη πρόταση που θα κατατεθεί για την παραχώρηση κάποιου παίκτη θα αξιολογηθεί και θα τεθεί προς συζήτηση. Για παράδειγμα, δύο Έλληνες παίκτες με σημαντική προσφορά στην ομάδα, όπως είναι ο Γιώργος Μασούρας και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, έχουν προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και σκέφτονται σοβαρά την πρόκληση να αγωνιστούν στην Ευρώπη. Ο «Μπούχα», άλλωστε, το έχει ξανακάνει (με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τη σεζόν 2017/18). Αμφότεροι έχουν συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος έχει έναν ακόμα χρόνο στο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για τον κόουτς Πέδρο Μαρτίνς. Πρόκειται για ένα θέμα με προεκτάσεις, που δεν μπορεί να χωρέσει σε αυτό το κείμενο και να αναλυθούν όλες οι παράμετροι όπως αρμόζει στην περίπτωση και την περίσταση.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έχει ταλαιπωρηθεί πολύ την τελευταία τριετία, με δύο σοβαρούς τραυματισμούς στους χιαστούς και των δύο γονάτων (αρχικά στο δεξί τον Ιούλιο του 2019 και μετέπειτα το αριστερό, τον Ιούνιο του 2021) που θα είχαν γονατίσει κάθε αθλητή. Διανύοντας το 30ό έτος της ηλικίας του, ο διεθνής μπαλαδόρος καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, πάντα σε συνάρτηση με την επιθυμία του Ολυμπιακού και τα «θέλω» της τεχνικής και της διοικητικής ηγεσίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς