19.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Η σύνθεση στην επίθεση και η ανάγκη για τρεις σέντερ φορ

Η στελέχωση της επίθεσης, που απασχολεί έντονα τον Ολυμπιακό σε αυτήν τη φάση και το λάθος της περασμένης σεζόν που πρέπει να διορθωθεί ενόψει της επόμενης

Ακόμα είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τη σύνθεση της επιθετικής γραμμής του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2022/23.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, ο Πρωταθλητής Ελλάδας θέλει να τελειώνει άμεσα με την υπόθεση του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Το σκηνικό έχει ανατραπεί ευχάριστα, καθώς οι δύο πλευρές κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκφράζεται αισιοδοξία για θετική έκβαση. Θα είναι ό,τι καλύτερο να ανανεώσει ο Μαροκινός παικταράς, ο οποίος στην πιο δύσκολη σεζόν του στην ομάδα, σε ατομικό επίπεδο, πέτυχε αθόρυβα 23 γκολ σε 51 αγώνες (με τέσσερις ασίστ στο ενεργητικό του).

Το γκολ πληρώνεται περισσότερο και ο 35χρονος επιθετικός, παρά την ηλικία του, κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω. Δεδομένα, ο Ολυμπιακός ψάχνει έναν ακόμα επιθετικό ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνει ο Τικίνιο, ο οποίος έτσι και αλλιώς δεσμεύεται με συμβόλαιο. Ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ πέτυχε 14 γκολ σε 47 συμμετοχές στην πρώτη σεζόν του με τα ερυθρόλευκα (χωρίς ασίστ στο ενεργητικό του). Ο απολογισμός είναι σχετικά καλός, αλλά μπορούσε να σκοράρει περισσότερο. Πάντως, το όνομά του έχει πέραση στο εξωτερικό, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο έμψυχο δυναμικό των Πειραιωτών.

Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός πρέπει να διορθώσει το λάθος της περασμένης σεζόν, όταν είχε παραχωρήσει τον Αχμέντ Χασάν στην Κόνιασπορ, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Το καλεντάρι είναι μακρύ και απαιτητικό, οπότε χρειάζονται τρεις παίκτες για τη θέση «9». Η τουρκική ομάδα δεν θα ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς και ο Αιγύπτιος επιθετικός θα επιστρέψει κανονικά για την καλοκαιρινή προετοιμασία. Άλλωστε, έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και γνωρίζει την ομάδα. Και στα κομβικά προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ, η παρουσία του κρίνεται καλοδεχούμενη.

Οι Ερυθρόλευκοι πήραν υψηλό ρίσκο τη σεζόν που ολοκληρώθηκε βγάζοντας μία ζόρικη αγωνιστική χρονιά με δύο παίκτες στην κορυφή της επίθεσης. Ένας ενδεχόμενος τραυματισμός, που ευτυχώς δεν υπήρξε, θα «τίναζε» τον σχεδιασμό στον αέρα. Το πλάνο, μετά την αποχώρηση του Χασάν για την Κόνιασπορ, ήταν να πάρει ευκαιρίες ο Αλγκασίμ Μπα, ο οποίος μέτρησε όελς και όλες δύο συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Μία στο Πρωτάθλημα ως αλλαγή (12/9/21, Ολυμπιακός – Ατρόμητος 0-0) και μία στο Κύπελλο ως βασικός (1/12/21, Λεβαδειακός – Ολυμπιακός 3-2). Ο επιθετικός από τη Γουινέα είναι ακόμα άγουρος ποδοσφαιρικά και πέρασε ουσιαστικά τη σεζόν στον Ολυμπιακό Β, μετρώντας μόλις τρία γκολ και μία ασίστ σε 18 συμμετοχές. Ο σύλλογος δεν μπορεί να στηριχθεί ακόμα στον 19χρονο κυνηγό και δεν είναι σίγουρο αν αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Μία τριάδα στην επίθεση αποτελούμενη από τους Ελ Αραμπί, Ζαχάβι και Χασάν θα ήταν ιδανική γιατί συνδυάζει απόλυτα όλες τις πτυχές και όλα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της θέσης. Οι Ελ Αραμπί και Ζαχάβι είναι σκόρερ ολκής ανεξάρτητα από την ηλικία τους και διακρίνονται για την εκτελεστική τους δεινότητα, ενώ είναι αξιόπιστοι τόσο περιφερειακά όσο και μέσα στο «κουτί».

Ο Χασάν «γεμίζει» περισσότερο την αντίπαλη μεγάλη περιοχή και να είναι παίκτης που πρέπει να τροφοδοτηθεί για να εκτελέσει, ενώ οι άλλοι δύο μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους και συμμετέχουν περισσότερο στο παιχνίδι και την επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ο Ολυμπιακός θέλει τον Ελ Αραμπί, παλεύει για τον Έραν Ζαχάβι και ο Χασάν είναι το ιδανικό συμπλήρωμα, όντας δεινός κεφαλοσφαιριστής και παίκτης που μπορεί να προσφέρει σε ειδικές συνθήκες και κυρίως ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Τικίνιο δύσκολα θα αποδεχθεί τον ρόλο της τρίτης λύσης, ενώ και το ετήσιο συμβόλαιο είναι υψηλό για να αποτελεί εναλλακτική λύση.

Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός πρέπει να φτιάξει την περυσινή ανορθογραφία στο ρόστερ του και να έχει τρεις λύσεις επιπέδου για την κορυφή της επίθεσης ανεξάρτητα με την τροπή που θα έχει η ιστορία της Ευρώπης αναφορικά με τη διοργάνωση που θα δώσει το «παρών», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο στα ψυχοφθόρα καλοκαιρινά προκριματικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς