15.9 C
Athens

Το απαραίτητο «λίφτινγκ» στη δεξιά πλευρά της άμυνας και η περίπτωση του Γιάννη Μασούρα

Η ενίσχυση στη δεξιά πλευρά της άμυνας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ ο Γιάννης Μασούρας αναμένεται να έχει μία τελευταία ευκαιρία για να αποτελέσει μέλος της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν

Μπορεί ένας παίκτης που από το 2018 μετράει μόλις τρεις συμμετοχές με τον Ολυμπιακό (με μία ασίστ στο ενεργητικό του) και τέσσερις διαδοχικούς δανεισμούς, να κάνει… θόρυβο και την ολική επαναφορά;

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά οι προϋποθέσεις υπάρχουν προκειμένου ο Γιάννης Μασούρας να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2022/23. Άλλωστε, το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στους επόμενους ένα-δύο μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η ενίσχυση στα άκρα της αμυντικής γραμμής αποτελεί προτεραιότητα και για τη συγκεκριμένη επιτακτική ανάγκη θα αναφερθούμε σε άλλο κείμενο. Ο Κένι Λαλά δεν πρόκειται να εξαντλήσει το συμβόλαιό του και ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο Θανάσης Ανδρούτσος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και την αλλαγή της θέσης (από το κέντρο στο δεξί άκρο της άμυνας), ενώ αν ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστευόταν περισσότερο τον Μάριο Βρουσάι θα τού έδινε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στη δεξιά πλευρά στο δεύτερο μισό της σεζόν, όταν και ο Πορτογάλος τεχνικός έκρινε πως ο παίκτης του έχει τα στοιχεία για να καλύψει τη συγκεκριμένη πτέρυγα ως δεξιός οπισθοφύλακας. Άλλωστε, ο Βρουσάι είναι εξτρέμ και δεν μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να γυρίσει πίσω είτε ως δεξιός μπακ είτε ως δεξιός μπακ-χαφ. Χρειάζεται καθοδήγηση, προπόνηση και πολλή δουλειά.

Ο Ολυμπιακός για να είναι καλυμμένος χρειάζεται δύο παίκτες για τη δεξιά πλευρά της άμυνας, που να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα συστήματα είτε με τετράδα στην άμυνα είτε με ακραίους αμυντικούς που παίζουν σε όλη την πτέρυγα, σε άμυνα με τρεις στόπερ. Ο Ανδρούτσος αναμένεται και αυτός να αποχωρήσει (πιθανότατα για το εξωτερικό), έτσι ανοίγει μία θέση για το έμψυχο δυναμικό ενόψει της επόμενης σεζόν.

Ο Γιάννης Μασούρας αναμένεται να έχει την ευκαιρία του στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Η μεταγραφή του από την ΑΕΛ είχε συμπέσει με την πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία πριν από τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, είχε πάρει κανονικά μέρος στην πρώτη καλοκαιρινή προετοιμασία επί εποχής του Πορτογάλου προπονητή και είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις σε Βέλγιο και Ολλανδία (ήμασταν παρόντες). Ωστόσο, ο Μαρτίνς δεν είχε πειστεί και έκτοτε ο Έλληνας δεξιός μπακ-χαφ περιπλανιέται δανεικός (σε Πανιώνιο, ΑΕΛ, Γκόρνικ Ζάμπρζε, Σπάρτα Ρότερνταμ).

Ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει δείξει ότι είναι ανένδοτος όταν αποφασίσει πως ένας παίκτης δεν τού κάνει (χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Κούτρη ύστερα από ένα παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όταν και κρίθηκε ο τίτλος τη σεζόν 2018/19), αλλά ο Γιάννης Μασούρας ύστερα από το καλοκαίρι του 2018 δεν έχει πάρει άλλη ευκαιρία. Διανύει, πλέον, το 26ο έτος της ηλικίας του και η παρουσία του στο εξωτερικό την τελευταία διετία έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του. Με 44 συμμετοχές συνολικά σε Πολωνία και Ολλανδία (με μία ασίστ στο ενεργητικό του στην πολωνική ομάδα), έρχεται σίγουρα πιο έμπειρος, έστω και αν ο απολογισμός κρίνεται φυσιολογικός (θα μπορούσε να παίξει και περισσότερο, ιδιαίτερα στην Ολλανδία).

Ο Γιάννης Μασούρας έχει ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό χαρακτηριστικό, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τη συγκεκριμένη θέση. Την ταχύτητα. Με αντοχές και «πνευμόνια» σπρίντερ, μπορεί να «ανεβοκατεβαίνει» ακούραστα την πλευρά. Προφανώς, χρειάζεται δουλειά στο τακτικό κομμάτι σε άμυνα και επίθεση προκειμένου να συνεισφέρει τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, αλλά είναι κάτι που δουλεύεται μέσα από τις προπονήσεις. Σε τεχνικό επίπεδο, είναι καταρτισμένος και μπορεί να «τρέξει» με την μπάλα. Ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο αυτόν τον τομέα στο παιχνίδι του.

Ο Έλληνας δεξιός μπακ-χαφ αποκτήθηκε με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από την ΑΕΛ πριν από τέσσερα χρόνια (ένα εκατομμύριο ευρώ), αλλά ουδέποτε πήρε μία πραγματική ευκαιρία στους Ερυθρόλευκους. Στην τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους, το ιδανικό για τις δύο πλευρές θα είναι να εξαντλήσουν τα περιθώρια προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια αν ο παίκτης κάνει για τον Ολυμπιακό. Και αν όλα έγιναν σωστά στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων ετών…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς