17.3 C
Athens

Ποιος θα σταματήσει Ολυμπιακό και Άρη αν εκδώσουν εισιτήρια;

Υπόθεση εργασίας: Ολυμπιακός και Άρης παίρνουν στα χέρια τους, αύριο «πρωί πρωί με τη δροσούλα», απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής, με την οποία επιτρέπεται η παρουσία θεατών στις εξέδρες των γηπέδων, με βάση ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ( ίσως αυτό της Super League 1, στο οποίο συγκατάνευσε εν τη μεγαλοψυχία του και ο κ. Μάκης Γκαγκάτσης), αρχής γενομένης από τους επαναληπτικούς αγώνες της φάσης του Κυπέλλου.

Ποιες είναι οι πρακτικές δυνατότητες της γνωστής ΕΠΟ να μπλοκάρει την εξέλιξη αυτή και να επιβάλλει διεξαγωγή των αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών; Σύμφωνα με το Καταστατικό και τους σχετικούς κανονισμούς που ισχύουν σήμερα δεν προβλέπεται καμία ανάλογη δυνατότητα.

Στο Καταστατικό υπάρχει το άρθρο 79 «Απρόβλεπτες περιπτώσεις και ανωτέρα βία». Σε αυτό αναφέρεται « η εξουσία της Εκτελεστικής Επιτροπής να αποφασίζει σε όλες τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και σε όλα τα θέματα που δεν καλύπτονται από το παρόν καταστατικό» και συνεχίζει « οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με το σωστό και το δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη το παρόν καταστατικό και τους σχετικούς κανονισμούς της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ».

Στους κανονισμούς της FIFA και της UEFA παρέμβαση στις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα στο πεδίο της παρουσίας ή όχι θεατών ή της μειωμένης παρουσίας προβλέπεται μόνο για λόγους ασφαλούς διεξαγωγής. Σε καμία άλλη περίπτωση.

Στους κανονισμούς της ΕΠΟ δεν προβλέπεται ούτε αυτή η δυνατότητα παρέμβασης, η οποία έχει (όπως και η πολυιδιοκτησία) μεταφερθεί αποκλειστικά στην Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια λειτουργίας των γηπέδων και η άδεια διεξαγωγής αγώνων εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Ποινές τιμωρίας της έδρας των γηπεδούχων ομάδων, που να έχουν επιβληθεί από τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν υπάρχουν.

Την διεξαγωγή των αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών την επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και αυτή αποκλειστικά νομιμοποιείται να την επαναφέρει εν όλων ή εν μέρει. Με την επαναφορά της παρουσίας των θεατών στα γήπεδα αίρεται αυτομάτως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, άρα ισχύουν και πάλι πλήρως οι διατάξεις των κανονισμών της ΕΠΟ για την είσοδο ή όχι θεατών στα γήπεδα.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: Η ΕΠΟ δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα και αρμοδιότητα για να επιβάλλει τη διεξαγωγή των δύο αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών.

Ακόμη και αν επικαλούνταν λόγους ασφαλείας, αυτοί δεν μπορούν να ισχύσουν, καθώς οι αγώνες θα διεξαχθούν με την παρουσία στις εξέδρες οπαδών μόνο των γηπεδούχων ομάδων (άρθρο 26 του Κ.Α.Π.), όπως συνέβη και στις πρώτες αναμετρήσεις.

Δεν προκύπτει από πουθενά καμία απολύτως δυνατότητα της ΕΠΟ να μπλοκάρει, επικαλούμενη και την πλέον φαντασιόπληκτη διάταξη κανονισμού, την έκδοση εισιτηρίων από τις γηπεδούχες ΠΑΕ (αυτές τα εκδίδουν και πλέον δεν σφραγίζονται από την ΕΠΟ) και τη διάθεση τους, όπως το πρωτόκολλο θα ορίζει.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο: Έχει μια και μόνη δυνατότητα η ΕΠΟ να μπλοκάρει τη διεξαγωγή των αγώνων. Να μην ορίσει διαιτητές. Να προσφύγει, δηλαδή, σε ανοιχτό και γενικευμένο πόλεμο με Ολυμπιακό και Άρη χωρίς καμία υπαρκτή δικαιολογία ή επίκληση διάταξης καταστατικού ή κανονισμού.

Αντιλαμβάνεστε, ότι μια ανάλογη εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ, ειδικά, και της ίδιας της ΕΠΟ συνολικά. Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμού διαιτητών στους δύο αγώνες θα ανατινάξει την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο το ποδόσφαιρο, ειδικά σε συνθήκες διεθνούς επιτροπείας.

Τι θα κάνουν Ολυμπιακός και Άρης εάν έχουν στα χέρια τους απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής που να επιτρέπει παρουσία θεατών στις εξέδρες δεν το γνωρίζω. Είναι δικό τους θέμα. Μεγάλα παιδιά είναι, νομικά επιτελεία ικανότατα έχουν…

Γνωρίζω τι θα έκανα εγώ στη θέση τους. Με την απόφαση στο χέρι και για λόγους ευγενείας (τόχω από μικρός αυτό το κουσούρι) θα ενημέρωνα την ΕΠΟ για τις λεπτομέρειες της έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων και μόνο. Δηλαδή συνολικός αριθμός, εξέδρες, σειρές, θέσεις και τέλος. Μάλιστα, θα προέβλεπα και τη διάθεση αριθμού προσκλήσεων για τις ανάγκες της Ομοσπονδίας, όπως υποχρεούμαι να πράξω.

Κι ύστερα θα ξεκινούσα τη διάθεση των εισιτηρίων στους φιλάθλους με την επιμέλεια και την προσοχή που η εποχή επιβάλλει. Αυτά! Τίποτε άλλο.

Ο λόγος; Δεν «δικαιούται» η ΕΠΟ να καταστεί αποδέκτης εξώδικων δηλώσεων ή αγωγών κ.λ.π., καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα της παρουσίας θεατών στις εξέδρες από την ώρα που αυτή επιτρέπεται από την Πολιτεία, δεν υφίστανται λόγοι ασφαλείας και η έδρα δεν είναι τιμωρημένη.

Αν αυτή ή όποια άλλη ΕΠΟ είχε επαρκή και νόμιμη αρμοδιότητα ας επιχειρούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η προοπτική να «συνομιλήσω», έστω και δια εξωδίκων, «με την παρέα του Βαγγέλη Γραμμένου και των λοιπών άδολων υπηρετών του ποδοσφαίρου» μου γυρίζει τ’ άντερα!.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς