19.8 C
Athens

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την καταδίκη καθαρίστριας από τον Βόλο

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζητά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης στην απόφαση που έστειλε στη φυλακή την 53χρονη καθαρίστρια

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η απάνθρωπη καταδίκη καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, γεγονός που την οδήγησε στις φυλακές Θηβών.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήδη ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Ηδη ο δικηγόρος της καθαρίστριας κατέθεσε σχετική αίτηση στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητά την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος 53χρονης καθαρίστριας. Δήλωσε, μάλιστα ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αναίρεσης.

Σε μία τέτοια περίπτωση η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης, ώστε να κρίνει η σύνθεση του δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκισης της γυναίκας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 53χρονη γυναίκα, παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη, ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’ τάξη.

Όπως αποκαλύφθηκε στις δικαστικές αίθουσες, κατέθεσε το παραποιημένο πιστοποιητικό σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρόσληψη τακτικού προσωπικού το 1996, ώστε να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε κρατικό παιδικό σταθμό στον Βόλο.

Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το ΔΣ του σταθμού προχώρησαν στη συνέχεια στον διορισμό της γυναίκας.

Ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης είπε πως η γυναίκα είχε απόλυτη ανάγκη αυτή τη δουλειά επειδή ο άνδρας της ήταν τοξικομανής, είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της.

«Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός. Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε’ είχε τελειώσει, είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση», τόνισε.

«Είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή», ανέφερε ο δικηγόρος της.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς