21.1 C
Athens

Μόργκαν Ντε Σάνκτις, ένας τελειομανής κυνηγός ταλέντων

Ο άνθρωπος που «πλάσαρε» στην πρώτη ομάδα της Ρόμα τους Τζανιόλο και Ζαλέφσκι έρχεται στον Πειραιά για να παρουσιάσει με την ιταλική του φινέτσα ένα πρότζεκτ που χρειάζεται χρόνο αλλά διαθέτει στοιχεία που μπορούν να εκτοξεύσουν κάθε ομάδα

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα στο οργανόγραμμά του καθώς έπειτα από μία γεμάτη εξαετία πρόκειται να χωρίσει τους δρόμους του με τον Φρανσουά Μοντέστο φέρνοντας στον Πειραιά ένα παιδί της Ρώμης.

Ολυμπιακός: Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με Ντε Σάνκτις

Έχοντας περάσει τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Ιταλία κυρίως με τις φανέλες των Ουντινέζε, Νάπολι και Ρόμα ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Μόργκαν Ντε Σάνκτις ετοιμάζει βαλίτσες για την Ελλάδα με σκοπό να μεταφέρει την ιταλική του φινέτσα σε μία ομάδα που είναι συνυφασμένη με την κορυφή.

Gazzetta dello Sport: «Ο Μοντέστο αναλαμβάνει πόστο στη Μόντσα, ο Ντε Σάνκτις τον διαδέχεται στον Ολυμπιακό»

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσει κι επίσημα τη συμφωνία του με τον Ιταλό πρώην ποδοσφαιριστή, όπως αποκάλυψε από το πρωί της Τρίτης (7/6) η Gazzetta dello Sport. Ο Ντε Σάνκτις, που από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός στο να αναλάβει πόστο στον Ολυμπιακό και το απέδειξε με το ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, πέρασε τα πρώτα 5 χρόνια της καριέρας του ως τεχνικός διευθυντής και τιμ μάνατζερ στη Ρόμα, την ομάδα με την οποία ολοκλήρωσε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στην Ιταλία πίσω στο 2016 και πριν οδηγηθεί στη Μονακό για τα τελευταία ένσημα.

Στο σήμερα, για όσους έχουν ζήσει τον Ντε Σάνκτις αλλά και παρακολουθήσει τη δουλειά του στη Ρόμα, η φετινή επιτυχία των Τζιαλορόσι με την κατάκτηση του Europa Conference League φέρει κάτι και από τη δική του σφραγίδα. Κι αυτό γιατί ήταν από τους λίγους, αν όχι ο πρωτεύσαντας που επένδυσε την Primavera (ομάδα νέων) των Ρωμαίων κι ανέβασε στην πρώτη ομάδα ταλέντα όπως οι Ζαλέφσκι και Τζανιόλο που τον καιρό που ο Ντε Σάνκτις είχε τον ρόλο του τιμ μάνατζερ στον σύλλογο βρισκόταν ακόμα στην κ-18 της Ρόμα.

Αρκεί κάποιος να παρατηρήσει την απότομη αλλά ουσιώδη «μεταφορά» τους από τα τμήματα υποδομών στην ανδρική ομάδα μέσα σε διάστημα δύο ετών, κάτι που συνέβη κυρίως λόγω της «τακτικής» που ακολουθούσε στο κομμάτι της διαχείρισης των ταλέντων ο Ντε Σάνκτις.

Το αποτέλεσμα; Ο Tzανιόλο να σκοράρει στον τελικό των Τιράνων χαρίζοντας την κούπα στη Ρόμα του Μουρίνιο και ο Ζαλέφσκι να καταγράψει 24 συμμετοχές μόνο τη φετινή σεζόν με τη φανέλα των «τζιαλορόσι». Όταν έφτασαν σε αγωνιστικό σημείο που να θεωρούνται άνδρες ο Ντε Σάνκτις τους… πάσαρε στην πρώτη ομάδα (η πρώτη μετάβαση έγινε το 2019) με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή στο χορτάρι. Εν ολίγοις, είχε την υπομονή και κυρίως τη θέληση να πιστέψει σε αυτούς αλλά και να πείσει τη διοίκηση της ιταλικής ομάδας να τους εμπιστευθεί δίνοντας τους βασικό ρόλο σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως αυτό της Serie A.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο σάιτ της Ρόμα ο Ντε Σάνκτις ανέλυσε τη δική του λογική – τακτική γύρω από το κομμάτι της διαχείρισης ενός ρόστερ μέσα σε λίγες λέξεις.

«Το πρότζεκτ που έχουμε στη Ρόμα είναι ξεκάθαρο και ίδιο τα τελευταία χρόνια: θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε και να τσεκάρουμε όλα τα νεαρά ταλέντα της ευρύτερης περιοχής στη Ρώμη, στην Ιταλία γενικότερα αλλά και στην Ευρώπη, να επενδύουμε σε αυτά και στο τέλος να προσθέτουμε μόνο ευκαιρίες που θεωρούνται “άχαστες” για την ομάδα προσδίδοντας έτσι και την απαραίτητη εμπειρία».

Αυτά ήταν τα λόγια του και μέσα από αυτά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αν πρώτα δεν «ψαχουλέψεις» αυτά που κρύβεις μέσα σου, θα χαθείς στη διαδρομή προσπαθώντας να βρεις κάπου αλλού τα όσα αναζητάς.

Ο Ντε Σάνκτις κατέστησε από την αρχή ως ξεκάθαρο στοιχείο της δουλειάς του την αναζήτηση της κατάλληλης ευκαιρίας μέσα από τμήματα σκάουτινγκ σε κάθε γωνιά της Ιταλίας αλλά και σε αναπτυσσόμενες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Κροατία και εν συνεχεία τη σωστή επιλογή παικτών που σε ένα μείγμα νεαρών με έμπειρων θα «φτιάξουν» το σύνολο, με βάση της «πυραμίδας» την ομοιογένεια.

Είχε πάντα ως «όπλο» του την ηρεμία, τις καλές σχέσεις με ποδοσφαιριστές και διοίκηση και τον αμοιβαίο σεβασμό από τους παίκτες-σημαίες της Ρόμα, όπως οι Τότι και Ντε Ρόσι με τους οποίους όπως αποκάλυψε συνομιλεί μέχρι και σήμερα με φόντο την εξέλιξή του σε αυτό που άρχισε το 2017.

Είναι άγνωστο το αν αυτό που έκανε και τελικά πέτυχε στη Ρόμα κυρίως μέσω της Primavera θα το καταφέρει και στον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα το πρότζεκτ του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλει χρόνο και υπομονή. Ο ίδιος, πάντως, δείχνει να διαθέτει μπόλικη… 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς