21.7 C
Athens

Κεν Άνστον: Ο άνθρωπος που επινόησε τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες

Ο διαιτητής από το Κόλτσεστερ μετά τη μάχη του Σαντιάγο πήρε την ιδέα από τα φανάρια και τη μετέφερε στο ποδόσφαιρο

Σημεία αναφοράς στην διαιτησία είναι οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Δεν ήλθαν όμως… ουρανοκατέβατες στο ποδόσφαιρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα της επινόησης ενός Άγγλου διαιτητή. Του Κεν Άνστον από το Κόλτσεστερ.

Στις 2 Ιουνίου 1962, ο Άστον ήταν διαιτητής του αγώνα Χιλή-Ιταλία στο Μουντιάλ που φιλοξένησαν οι Χιλιανοί. Η Χιλή επικράτησε 2-0, αλλά αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν τα εκτεταμένα επεισόδια και η προσωρινή διακοπή του αγώνα. Ο Άστον πολύ νωρίς απέβαλε δύο Ιταλούς παίχτες, προφορικά. Εξαιτίας της βαρβαρότητας των φάουλ, ο αγώνας διακόπηκε τρεις φορές και χρειάστηκε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο αστυνομικές δυνάμεις για να επαναφέρουν την τάξη. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας που διαιτήτευσε ο Κεν και μετά τη λήξη του δήλωσε: «λειτουργούσα όχι ως διαιτητής, αλλά ως παρατηρητής πολεμικών δραστηριοτήτων».

Ο αγώνας ήταν ένα παιχνίδι ξύλου και όχι ποδοσφαίρου. Δίκαια ονομάστηκε η «Μάχη του Σαντιάγο». Έπειτα από το βρώμικο αυτό παιχνίδι, η ανάγκη επιβολής αυστηρότερων πειθαρχικών μέτρων από την ΦΙΦΑ ήταν πλέον επιτακτική….
Ο Κεν Άστον άρχισε το 1936 τη διαιτητική του καριέρα από τα τοπικά πρωταθλήματα. Για πολλά χρόνια ανέπτυξε ορισμένες δημιουργικές ιδέες για τη διαιτησία. Εισηγήθηκε τη δεκαετία του ’40 και έγινε αποδεκτή από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου η μαύρη στολή με την άσπρη μπορντούρα για τους διαιτητές και η υιοθέτηση του κίτρινου και κόκκινου χρώματος στα σημαιάκια των εποπτών για να διακρίνονται καλύτερα. Μέχρι τότε, οι διαιτητές φορούσαν σακάκι και το σημαιάκι του επόπτη είχε το χρώμα της γηπεδούχου ομάδας.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Κεν Άστον ήταν η εισήγησή του για την καθιέρωση της κίτρινης και της κόκκινης κάρτας στον πειθαρχικό έλεγχο των ποδοσφαιριστών. Ο Κεν Άστον προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο να περιορίσει τα επικίνδυνα μαρκαρίσματα και το σκληρό παιχνίδι μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Επινόησε την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα. Ο νέος κανονισμός εγκαινιάστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970 στο Μεξικό. Μέχρι τότε, οι αποβολές γίνονταν λεκτικά από τους διαιτητές.

Το 1962 ο αγώνας μεταξύ Χιλής και Ιταλίας ήταν η αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά το ματς Αγγλίας-Αργεντινής ήταν η αφορμή. Ο γερμανός διαιτητής Ρούντολφ Κράτλιν δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με κανέναν από τους 22 ποδοσφαιριστές, καθώς μιλούσε μόνο τη μητρική του γλώσσα κι έτσι κανένας δεν κατάλαβε ότι οι αδερφοί Τσάρλτον είχαν παρατηρηθεί, ενώ ο Αργεντινός Αντόνιο Ρατίν που αποβλήθηκε δεν δεχόταν να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο. Τότε ο Κεν Άστον, που εκτελούσε χρέη παρατηρητή, κατάλαβε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στο ποδόσφαιρο.

Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του σταμάτησε σε ένα φανάρι. Σαν αστραπή του πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο φως κυκλοφορίας θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής στο ποδόσφαιρο και να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γλώσσας. Η κίτρινη κάρτα θα σήμανε προειδοποίηση και η κόκκινη αποβολή. Έτσι θα γινόταν απολύτως ξεκάθαρη η απόφαση του διαιτητή και δεν θα χρειάζονταν κάθε φορά να επικαλούνται τις μαντικές τους ικανότητες, παίκτες και θεατές.

Ο Άστον ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1963, εκπληρώνοντας το όνειρο κάθε άγγλου διαιτητή. Διηύθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λέστερ 3-1 και στο τέλος ανέβηκε τα περίφημα 39 σκαλιά για να παραλάβει το μετάλλιό του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.
Μετά το κρέμασμα της σφυρίχτρας του το 1963 αξιοποιήθηκε στη FIFA ως μέλος της επιτροπής διαιτησίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς