26.2 C
Athens

Ο πραγματικός αριθμός ξένων του Ολυμπιακού και οι ιδιαιτερότητες της υπόθεσης του Κίναν Έβανς

Ο Γιώργος Χαλάς γράφει ΕΥΘΕΩΣ για τον πραγματικό αριθμό ξένων στο ρόστερ του Ολυμπιακού και λύνει όλες τις απορίες σχετικά με την υπόθεση του Κίναν Έβανς και τον τρόπο με τον οποίο θα τη διαχειριστούν οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού για τη σεζόν 2024/25. Μέσα σε λίγα 24ωρα οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του Τάιλερ Ντόρσεϊ αλλά και του Λούκα Βιλντόσα, προσθέτοντας ποσοτική… ποιότητα στην περιφέρειά τους.

Ο Ελληνοαμερικανός επέστρεψε στο ΣΕΦ ως αντι-Κάνααν, ο οποίος με τη σειρά του είχε έρθει ως… αντι-Ντόρσεϊ, όταν ο Τάιλερ είχε αφήσει τον Ολυμπιακό για να κάνει μια ύστατη προσπάθεια επιστροφής στο NBA. Μια προσπάθεια που έληξε άδοξα όταν οι Μάβερικς αποφάσισαν να διακόψουν το two-way συμβόλαιό του τα Χριστούγεννα του 2022.

Η κίνηση-έκπληξη με τον Λούκα Βιλντόσα ενδέχεται να μας απασχολήσει σοβαρά κατά τη διάρκεια της σεζόν, με δεδομένο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του πιστεύουν πολύ στις δυνατότητες του Αργεντινού. Κυρίως όμως πιστεύουν στην ικανότητα της ομάδας τους να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των παικτών που αγωνίζονται σε αυτήν μέσα από τη συνολική προσπάθεια.

Ολυμπιακός: Το παρασκήνιο με Βιλντόσα και το έξτρα κίνητρο που έφερε η διαρκής στοχοποίηση από τον Αταμάν

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρέτησε και επίσημα τον Λουκ Σίκμα, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του στη σεζόν που πέρασε. Κάπου εδώ αρχίζει σοβαρά η κουβέντα περί ξένων, ένα «αγκάθι» που ταλαιπώρησε πολύ τους Ερυθρόλευκους το προηγούμενο διάστημα, όταν ήρθε η ώρα των τελικών της Basket League.

Πόσοι είναι τώρα και κυρίως, πόσοι θα είναι οι ξένοι του Ολυμπιακού για την επόμενη αγωνιστική περίοδο; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους οπαδούς, τουλάχιστον έτσι όπως τίθεται από αρκετούς ρεπόρτερ και αρθρογράφους. Το πραγματικό ερώτημα ωστόσο έχει να κάνει με το πόσοι θα είναι οι ξένοι των Πειραιωτών όταν θα έρθει η ώρα για την τελική λίστα πριν τα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Οι ξένοι του ερυθρόλευκου ρόστερ είναι αυτή τη στιγμή οι Πίτερς, Πετρούσεφ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ, Γουίλιαμς-Γκος, ΜακΚίσικ, Βιλντόσα, Φαλ και Μπραζντέικις. Οι τωρινοί 9 θα γίνουν σύντομα 8, αφού ο Λιθουανός δεν θα βρίσκεται στο ΣΕΦ τη νέα περίοδο. Το μόνο που απομένει είναι να βρεθεί η φόρμουλα που θα βολεύει όλες τις πλευρές.

Μέχρι την άνοιξη ο Μουσταφά Φαλ θα έχει ελληνικό διαβατήριο στα χέρια του (το είχατε διαβάσει αποκλειστικά στον ΑΘΛΟ τον περασμένο Μάρτιο για να μην ξεχνιόμαστε), οπότε θα συζητάμε για 7 ξένους. Μιλάμε πάντα βάσει των σημερινών δεδομένων, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα γίνει μέχρι τον Αύγουστο ή και τον Σεπτέμβρη ακόμα.

Κάποιοι υπολογίζουν μέσα στη λίστα των ξένων και τον Κίναν Έβανς, κατά τη γνώμη μας κακώς. Καταρχάς, ο προγραμματισμός του προπονητικού επιτελείου δεν περιλαμβάνει τον άτυχο Αμερικανό, ο οποίος υπέστη ρήξη επιγονατιδικού τένοντα στις 29 Μαΐου και χειρουργήθηκε άμεσα.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το διάστημα αποθεραπείας του Έβανς που φαίνεται ότι θα φτάσει τους δέκα μήνες. Αυτό λέει η νεότερη πληροφόρηση που έχουν στη διάθεσή τους οι Ερυθρόλευκοι, αυτό λένε και τα δεδομένα αντίστοιχων τραυματισμών άλλων παικτών.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ραούλ Νέτο. Ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε στο περασμένο Μουντομπάσκετ (26 Αυγούστου) και επέστρεψε μόλις την περασμένη εβδομάδα στη δράση, ακριβώς δέκα μήνες μετά. Μάλιστα, μόλις χθες υπέστη μυϊκό τραυματισμό στον αριστερό μηρό και σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη ομοσπονδία θα χάσει το προοολυμπιακό αλλά και τους Αγώνες του Παρισιού σε περίπτωση πρόκρισης.

Αυτά που πέρασαν κι αυτά που έρχονται (μέρος 2ο): Το ΣΕΦ, ο Βεζένκοφ, ο Φαλ και η απόλυτη προτεραιότητα των διαβατηρίων

Ο Τζο Γκόμεζ της Λίβερπουλ είχε επίσης υποστεί ρήξη επιγονατιδικού τένοντα σε μια προπόνηση το 2020 και η επιστροφή του έγινε επίσης μετά από δέκα μήνες και κάτι. Ο διεθνής στόπερ είχε αναφερθεί πρόσφατα σε εκείνον τον τραυματισμό, αποκαλύπτοντας ότι εκείνο το διάστημα είχε φοβηθεί σοβαρά για την καριέρα του.

Η σοβαρότητα του συγκεκριμένου τραυματισμού δεν επιτρέπει βιασύνες και πίεση στον αθλητή. Αυτό θα ισχύσει και στην περίπτωση του Κίναν Έβανς. Ο Ολυμπιακός θα παρακολουθεί στενότατα την πρόοδο της αποθεραπείας του και δεν πρόκειται να τον πιέσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι το δεκάμηνο συμπληρώνεται στο τέλος Μαρτίου, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κουβέντα για αγωνιστική συνεισφορά του Αμερικανού στην τρέχουσα περίοδο. Πολύ περισσότερο όταν θα πρόκειται για έναν παίκτη που δεν θα έχει το πλεονέκτημα της γνωριμίας του με την ομάδα, όπως θα ίσχυε για κάποιον που είναι ήδη κομμάτι του ρόστερ.

Εννοείται ότι όλοι εύχονται την ταχύτερη δυνατή αποθεραπεία του, εκείνο όμως που προέχει πάνω απ’ όλα είναι να επιστρέψει όσο πιο υγιής γίνεται. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και ο Ολυμπιακός θα του τον διαθέσει, έτσι ώστε οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του να παρθούν όταν επιστρέψει, όποτε κι αν γίνει αυτό.

ΥΓ. Οι μπασκετικοί μάνατζερ είναι μια πολύ πικραμένη ιστορία. Και επειδή οι εξέχοντες πελάτες τους είναι σχετικά λίγοι, λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους ποδοσφαιρικούς που και περισσότεροι είναι, αλλά και έχουν μια απείρως μεγαλύτερη αγορά στη διάθεσή τους. Συνεπώς, οι ομάδες πολλές φορές είναι υποχρεωμένες να ανεχτούν τα τερτίπια τους, γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να τους πετάξουν έξω με τις κλωτσιές και να στραφούν σε άλλες λύσεις. Όπως δηλαδή έχει συμβεί κατά καιρούς στο ποδόσφαιρο…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς