17 C
Athens

Ολυμπιακός: Ο Ράιτ, ο Φαλ και η σταθερότητα που φέρνει χημεία και… διαβατήρια

Ο Insider του ΑΘΛΟΥ τελειώνει την κουβέντα περί παραμονής ή όχι του δυναμίτη Μόουζες Ράιτ στον Ολυμπιακό και αποκαλύπτει το όνομα του παίκτη που θα έχει το δικαίωμα το καλοκαίρι να καταθέσει χαρτιά για ελληνικό διαβατήριο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία

Είναι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να… κλάψουν τον Ολυμπιακό φέτος σε κάμποσες περιστάσεις. Όχι μόνο οι σεσημασμένοι «υπάλληλοι» αλλά ακόμα και ρεπόρτερ των Ερυθρόλευκων και εννοείται αρκετοί οπαδοί. Η πιο πρόσφατη φορά που συνέβη αυτό ήταν με τον σοβαρό τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ΟΑΚΑ, ο οποίος συνέπεσε με τον τραυματισμό του Μουσταφά Φαλ.

Ποιος να περίμενε βέβαια ότι εκείνη η «καταστροφή» θα γινόταν αιτία για να έρθει στο ΣΕΦ ο δυναμίτης που ακούει στο όνομα Μόουζες Ράιτ. Ο Ολυμπιακός έπαιξε για τελευταία φορά χωρίς τους δυο βασικούς ψηλούς του στη Μαδρίτη, όταν και βρέθηκε μια ανάσα από μια πραγματικά επική ανατροπή.

Με κινήσεις-εξπρές η διοίκηση των νταμπλούχων έκλεισε τον Αμερικανό σέντερ και από το ντεμπούτο του κιόλας κόντρα στην Άλμπα με μισή προπόνηση, έγινε σαφές ότι οι Πειραιώτες χτύπησαν φλέβα χρυσού. Μόνο την καθοριστική συνδρομή του Μωυσή στα δυο τελευταία ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να λάβει κάποιος υπόψη του, γίνεται σαφές πως το μέλλον της Euroleague στους σέντερ έχει… αφάνα και φοράει ερυθρόλευκα.

Αρκετοί αναρωτιούνται ακόμη τι θα γίνει με τον Μόουζες Ράιτ όταν επιστρέψει ο Μιλουτίνοφ και πολύ περισσότερο του χρόνου. Μάλιστα, η κουβέντα ανάβει περισσότερο από τη στιγμή που ο Μουσταφά Φαλ αποφάσισε να… γεράσει στο ΣΕΦ, υπογράφοντας μέχρι το καλοκαίρι του 2027.

Καταρχάς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να θυμίσουμε τι είχε γραφτεί τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το μέλλον του Φαλ αλλά και την αγωνία κάποιων «φιλότιμων» αγωνιστών της ενημέρωσης να τον στείλουν σε άλλη ομάδα. Λες και ο Ολυμπιακός είναι κάποιο χωριό και όχι ο φιναλίστ της Euroleague και το κορυφαίο μπασκετικό πρότζεκτ εδώ και μια τριετία.

Γιατί όμως να γίνεται κουβέντα για τον Ράιτ όταν η ίδια η ΚΑΕ Ολυμπιακός τον έχει ανακοινώσει μέχρι το 2025;

Ο Ολυμπιακός πρόλαβε όλη την Ευρώπη με τον δυναμίτη Μόουζες Ράιτ ως το 2025!

Όταν ο Ολυμπιακός έκανε την κίνησή του για να κλείσει σε χρόνο ρεκόρ τον Αμερικανό, υπήρχαν ήδη προτάσεις στα χέρια του Ράιτ. Η πιο χειροπιαστή ήταν από τη Βαλένθια, την οποία οι Ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν οικονομικά, προσφέροντάς του συμβόλαιο ενάμισι έτους ώστε να του δείξουν ότι δεν τον υπολογίζουν μόνο για λίγους μήνες.

Ο Ράιτ λοιπόν θα είναι και του χρόνου στον Ολυμπιακό και να είστε σίγουροι ότι τα χρήματα που προβλέπονται στο συμβόλαιό του είναι πάρα πολύ καλά για έναν 25χρονο παίκτη που μέχρι τον Δεκέμβρη ήταν ουσιαστικά άγνωστος στην Ευρώπη και που έπαιξε μόλις ενάμισι μήνα στη Μερκεζεφέντι προτού κάνει το τεράστιο άλμα για μια από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague.

 

«Μα θα έχει τρεις καθαρόαιμους σέντερ ο Ολυμπιακός και μάλιστα ξένους;» αναρωτιούνται κάποιοι. Στο πρώτο σκέλος η απάντηση είναι απόλυτη. Ναι, θα έχει τρεις σέντερ, όπως είχε και πέρυσι (Φαλ, Μπλακ και Μπολομπόι). Όταν μάλιστα ο ένας από τους τρεις έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και τέτοια επίδραση στο παιχνίδι, δεν το σκέφτεσαι καν. Έτσι κι αλλιώς, η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη, τα ματς πολλά και απαιτητικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο εφόσον ολοκληρωθεί το expansion της Ευρωλίγκας σε 20 ομάδες.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση δεν είναι σαφής. Κυρίως επειδή η σταθερότητα στο ρόστερ των Πειραιωτών δεν λειτουργεί ευεργετικά μονάχα στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά είναι πολύ πιθανό να φέρει και… ελληνικά διαβατήρια.

Το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στην περίπτωση του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο οποίος συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ενώ από το 2020 είναι κάτοχος golden visa. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι σε θέση ο Σέρβος σταρ να πάρει ελληνικό διαβατήριο, αλλά είναι πιθανό να μην αργήσει για πολύ ακόμα αυτή η εξέλιξη.

Αυτός που ελάχιστοι υποπτεύονται λέγεται Μουσταφά Φαλ. Ο «κροκόδειλος» του Ολυμπιακού συμπληρώνει τον Αύγουστο τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2021 θα έχει το δικαίωμα να κάνει τα χαρτιά του ώστε να λάβει ελληνική ιθαγένεια. Διότι ως πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία) δεν υποχρεούται να έχει συμπληρώσει 7ετή παραμονή στη χώρα μας, αλλά 3ετή.

Διαβάστε τι ακριβώς προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τις τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας

**Εξαιρέσεις από την 7ετή συνεχή νόμιμη διαμονή:

1) Για τους κατόχους ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συζύγους Έλληνα ή Ελληνίδας με τέκνο, όσους έχουν τη γονική μέριμνα τέκνου ελληνικής ιθαγένειας, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, καθώς και τους ανιθαγενείς, αρκεί η προηγούμενη νόμιμη διαμονή αυτών στην Ελλάδα επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία.

Ο Φαλ λοιπόν, το καλοκαίρι θα έχει τη νόμιμη δυνατότητα να κάνει τα χαρτιά του ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να πάρει στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο. Αν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό να μπορεί ακόμα και μεσούσης της σεζόν να δηλωθεί ως Έλληνας στην Basket League. Στην περίπτωση δε, που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί μονιμοποίησης του 7ου ξένου στις εγχώριες διοργανώσεις (και όχι 6 από τους 7 δηλωμένους όπως ίσχυσε φέτος), τα χέρια του Μπαρτζώκα θα λυθούν για τα καλά ενόψει της συμπλήρωσης του ρόστερ για τη νέα σεζόν…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Πραγματική μάχη οι αγώνες στο ΣΕΦ, ίσως να πιστέψαμε ότι με το πρώτο ματς τελείωσε η αποστολή μας εδώ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού περιμένει πολύ σκληρές μάχες στο ΣΕΦ για την πρόκριση στο Final Four και τόνισε πως στο Game 2 η Μπαρτσελόνα πήρε δίκαια τη νίκη αφού έδειξε μεγαλύτερη επιθυμία στο παρκέ

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο μυθικός Πετρούνιας, έγραψε ιστορία στους κρίκους!

Ο μυθικός Λευτέρης Πετρούνιας έγραψε ιστορία στο Ρίμινι καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για 7η φορά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης και έσπασε το ρεκόρ του Κρίστιαν Μπέρκι

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93: Δύο πρώην… Έλληνες και ο αειθαλής Χουέρτας έστειλαν τους Ισπανούς στον τελικό του BCL

Η τριάδα Γκάι, Σερμαντίνι και Χουέρτας έβαλε 82 πόντους στο Περιστέρι, το οποίο έπεσε αξιόμαχα στον ημιτελικό του παρθενικού Final Four της ιστορίας του στο Basketball Champions League