25 C
Athens

Παναθηναϊκός – Άρης 1-0: Buzzer beater του Βαγιαννίδη στο 97′ και 20ο Κύπελλο για τους Πράσινους (vid)

Ο Παναθηναϊκός λύγισε στο 97' τον Άρη των 9 παικτών σε έναν από τους χειρότερους - σε θέαμα - τελικούς όλων των εποχών - Οι Πράσινοι πήραν το 20ο τους Κύπελλο και μαζί το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, παρέμειναν χωρίς τίτλο για 54η χρονιά οι... καταραμένοι Κίτρινοι

Με buzzer beater του Βαγιαννίδη στο 97′ ο Παναθηναϊκός λύγισε με 1-0 τον Άρη των 9 παικτών και κατέκτησε το 20ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

Ο Παναθηναϊκός λύγισε στο 97′ τον Άρη των 9 παικτών σε έναν από τους χειρότερους – σε θέαμα – τελικούς όλων των εποχών.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΒΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟ 97′

Οι Πράσινοι πήραν το 20ο τους Κύπελλο και μαζί το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, παρέμειναν χωρίς τίτλο για 54η χρονιά οι… καταραμένοι Κίτρινοι.

Τρεις αποβολές από την Φραπάρ στον τελικό (μια για τον Παναθηναϊκό, δύο για τον Άρη) σε ένα ματς με πολύ ξύλο και ένταση στο φινάλε, με τον ισχυρό άνδρα του Άρη, Θ. Καρυπίδη να… κυνηγά τη Γαλλίδα διαιτητή μέχρι τα αποδυτήρια διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως δεν κράτησε έξτρα χρόνο στις καθυστερήσεις.

Τα πάντα τελικά κρίθηκαν με δραματικό τρόπο στο φινάλε και συγκεκριμένα στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Βαγιαννίδη να πετυχαίνει το γκολ της καριέρας του στο 97‘ μετά από γύρισμα του Χουάνκαρ από τα αριστερά. Χρυσή αλλαγή για τους Πράσινους ο νεαρός μπακ που πέρασε ως αλλαγή αντί του Μαντσίνι μετά την αποβολή του Κώτσιρα.

Ο «καθρέπτης» του τελικού

Το ματς ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να δείχνει από νωρίς την πρόθεση να πάρει αυτός την μπάλα στα πόδια του και τον Άρη να περιμένει με στόχο να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Οι Πράσινοι είχαν μια ανούσια κατοχή στο πρώτο 10λεπτο και στη συνέχεια κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες, με την Γαλλίδα διαιτητή (Φραπάρ) να σφυρίζει πολύ συχνά, κάτι που δεν βοηθούσε καθόλου το παιχνίδι να αποκτήσει ρυθμό.

Οι δύο ομάδες ήταν φανερά νευρικές και αγχωμένες στο πρώτο 45λεπτο. Με πολλά λάθη, έμφαση στην ανασταλτική τους λειτουργεία και πολλές κλωτσιές εκατέρωθεν. Το αποτέλεσμα; Η Φραπάρ να βγάλει πέντε φορές σε 44′ την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι της και το παιχνίδι να διακόπτεται σχεδόν ανά 2,5 λεπτά.

Οι καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ήταν ελάχιστες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Για την ακρίβεια, δύο είναι αυτές που κατέληξαν στην εστία, από μία για κάθε ομάδα.

Ο Άρης απείλησε πρώτος με αξιώσεις με την κεφαλιά του Φαμπιάνο στο 24′ την οποία απέκρουσε ο Λοντίγκιν ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν τη μοναδική δική τοις καλή φάση με το σουτ του Μαντσίνι μέσα από την περιοχή, το οποίο αντιμετώπισε με ευκολία ο Κουέστα.

Πρώτο ημίχρονο με αρκετή σκοπιμότητα και ανάγκη για… κολλύρια στο Πανθεσσαλικό, με το σκορ κολλημένο στο «μηδέν».

Στο δεύτερο μέρος, τα νεύρα έμειναν, οι μονομαχίες έγιναν ακόμα πιο δυνατές κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ομάδες να χάσουν με δεύτερη κίτρινη από έναν παίκτη.

Ο Κώτσιρας από πλευράς Παναθηναϊκού αποβλήθηκε πρώτος μετά από δυνατό φάουλ στον Ζαμόρα με τον Νταρίντα να τον μιμείται 17 λεπτά αργότερα βλέποντας τη δεύτερη κίτρινη για πάτημα στον Αράο.

Μέσα σε ένα 25λεπτο στο δεύτερο ημίχρονο η Φραπάρ έβγαλε και τρίτη κόκκινη! Αυτή τη φορά στο 71′ στον Ζουλ για επικίνδυνο χτύπημα εκτός φάσης και με τις τάπες πάνω στον Μπακασέτα. Με εννιά συνέχισε από το 71ο λεπτό και μετά ο Άρης.

Τα πάντα τελικά κρίθηκαν με δραματικό τρόπο στο φινάλε και συγκεκριμένα στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Βαγιαννίδη να πετυχαίνει το γκολ της καριέρας του στο 97′ μετά από γύρισμα του Χουάνκαρ από τα αριστερά.

Χρυσή αλλαγή για τους Πράσινους ο νεαρός μπακ που πέρασε ως αλλαγή αντί του Μαντσίνι μετά την αποβολή του Κώτσιρα.

Λίγες φάσεις και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Άρη να χάνει δύο καλές στιγμές με τον Σαμόρα και τους Πράσινους με ένα συρτό σουτ του Μπακασέτα, που περισσότερο ήρθε σαν προειδοποίηση πριν το γκολ νίκης και τροπαίου του Βαγιαννίδη.

Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Αράο, Γεντβάι, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπακασέτας, Μαντσίνι (63′ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης, Μπερνάρ.

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Ζουλ, Νταρίντα, Γκαρθία (68′ Bερστράτε), Σουλεϊμάνοφ, Μορόν, Σαμόρα.

Σκόρερ: 97′ Βαγιαννίδης

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Στάδιο

Διαιτητής: Στεφανί Φραπάρ (Γαλλία)

VAR: Χαμίντ Γκεναουί (Γαλλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 37′, 51′ Κώτσιρας, 41′ Τσέριν /16′, 65 Νταρίντα , 36′ Σαμόρα, 41′ Μοντόγια, 90’+2′ Μορόν.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 51′ Κώτσιρας / 65′ Νταρίντα, 72′ Ζουλ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς