19.8 C
Athens

Ο σπουδαίος Γκαρντίνι στον Θρύλο: Έτσι θα είναι ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2024/25

Ο σπουδαίος Αντρέα Γκαρντίνι συμφώνησε να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού σε μια ηχηρή κίνηση των νταμπλούχων Ελλάδας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς

Μια απόλυτα επιτυχημένη σεζόν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, στέφθηκε back to back πρωταθλητής για 32η φορά στην ιστορία του.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας ξεκίνησαν τον σχεδιασμό τους για τη νέα χρονιά και δείχνουν διάθεση να στηρίξουν τον βασικό κορμό των παικτών με τους οποίους πανηγύρισαν συνολικά τέσσερις τίτλους την τελευταία διετία (δύο πρωταθλήματα, ένα Challenge Cup κι ένα Κύπελλο).

Τα πάντα όμως ξεκινούν από τον προπονητή. Ο Ντανιέλ Καστελάνι είχε αποφασίσει πως δεν θα συνεχίσει στους Ερυθρόλευκους ανεξαρτήτως κατάληξης της σεζόν (τα έχει βρει σε όλα με ομάδα Γυναικών στην Ιαπωνία) και για αυτό ενημέρωσε νωρίς ώστε ο Ολυμπιακός να μπορεί να κάνει τις επαφές του με προπονητές.

Διάφορα ονόματα προτάθηκαν όμως αυτό που έκανε το… κλικ στους Ερυθρόλευκους είναι του σπουδαίου Αντρέα Γκαρντίνι.

Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον Καστελάνι να έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για να προχωρήσουν οι επαφές και ο Ιταλός να συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό για συμβόλαιο τη σεζόν 2024/25 με τους Πειραιώτες να επιμένουν σε δυνατά ονόματα από την ξένη αγορά για τον πάγκο τους όπως διαχρονικά κάνουν.

O 58χρονος διαθέτει πολύ πλούσιο βιογραφικό και έχει γράψει τη δική του ιστορία στο άθλημα πρωτίστως ως παίκτης: ο Ιταλός αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης και τρεις κόσμου με την εθνική της χώρας του, κατέκτησε δύο Ολυμπιακά μετάλλια ενώ μετά το τέλος της σπουδαίας καριέρας του έκανε τα πρώτα του βήματα ως βοηθός στην εθνική Ιταλίας και Πολωνίας πριν περάσει σε συλλόγους.

Με εξαίρεση την Πιατσέντσα (2019/20), ο Γκαρντίνι δούλεψε ως πρώτος σε ομάδες του πολωνικού πρωταθλήματος. Κατέκτησε ένα νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) με τη Ζάκσα και έφτασε ως το Final Four του CEV Champions League (έμεινε δύο χρόνια), ακολούθως πήρε πρωτάθλημα και Super Cup με τη Γιαστρέμπσκι ενώ τον τελευταίο έναν χρόνο εργάστηκε στη Σκρα.

Η πολωνική ομάδα αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα την τελευταία διετία, ο Γκαρντίνι άφησε το στίγμα του και ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό με στόχο να τον διατηρήσει στην κορυφή σε μια πολύ ηχηρή κίνηση όσον αφορά στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Ασφαλώς εκείνος θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

Προς παραμονή ο Τόνσεκ Στερν

Ο Τόνσεκ Στερν είναι από τους παίκτες που θα καθίσουν στο τραπέζι με τον Ολυμπιακό και τον Γκαρντίνι για την επόμενη χρονιά. Ο Σλοβένος διαγώνιος ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν του, η οποία έκλεισε πολύ καλύτερα από την πρώτη με σπουδαίες εμφανίσεις σε τελικούς πρωταθλήματος και Final Four Κυπέλλου και μάλιστα μετά από αρκετούς μήνες εκτός δράσης το περασμένο καλοκαίρι λόγω του σοβαρού χειρουργείου που υποβλήθηκε.

Ο 28χρονος που θα παίξει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πέρσι απέρριψε τεράστια πρόταση από ομάδα της Ρωσίας, είναι ικανοποιημένος εδώ και όλες οι πλευρές θα συζητήσουν για πιθανή ανανέωση.

Σημειώνεται πως ο Σλοβένος διαγώνιος έκλεισε τη σεζόν με 50% στην επίθεση, ποσοστό άκρως ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς πως ήρθε στην Ελλάδα με 45% μέσο όρο, αγωνιζόμενος πλέον σε σύλλογο που κάνει πρωταθλητισμό, έχει βασικό ρόλο και καλείται να τελειώνει κρίσιμες μπάλες.

Ολυμπιακός και Τράβιτσα θέλουν να συνεχίσουν μαζί

Κανένας κύκλος δεν κλείνει έτσι εύκολα για έναν πασαδόρο του βεληνεκούς του Ντράγκαν Τράβιτσα. Ο Ιταλός πασαδόρος δεν έκανε την καλύτερη χρονιά του, ωστόσο, τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, ο τρόπος που κρατά ενωμένη την ομάδα και η γενικότερη νοοτροπία του τον κάνουν απαραίτητο για τον Ολυμπιακό με τον οποίο έχει πανηγυρίσει συνολικά τέσσερις τίτλους.

Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην αγορά, δύσκολα μπορεί να βρεθεί πασαδόρος με τέτοιες παραστάσεις, αντοχή στην πίεση και πάνω από όλα: προσωπικότητα. Πρόθεση του συλλόγου είναι να μείνει, ο Τράβιτσα δήλωσε πως θέλει και ο Αντρέα Γκαρντίνι δύσκολα θα έλεγε όχι σε κάτι τέτοιο.

Ο Δημήτρης Κομητούδης αποχωρεί για την Κηφισιά και ο Ματέο Χασμπάλα θα επιστρέψει πιο έτοιμος για τη θέση του δεύτερου πασαδόρου. Τα προσόντα τα έχει, θα πρέπει να το δείξει αν πάρει ευκαιρίες.

Προς ανανέωση ο Κουμεντάκης, ανοιχτό του ξένου ακραίου

Όσον αφορά στους ακραίους, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τον Ραφαήλ Κουμεντάκη που έκανε μια απίθανη σεζόν και έχει γίνει ένας από τους ηγέτες του συλλόγου. Για τον 30χρονο Εβρίτη ακραίο θα είναι η πέμπτη σεζόν του στο Λιμάνι και η τρίτη διαδοχική εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Από εκεί και έπειτα το βάρος πέφτει στον παρτενέρ του Κουμεντάκη καθώς το συμβόλαιο του Ιντάλγκο ολοκληρώθηκε και μένει να ξεκαθαρίσει αν θα αποτελέσει επιλογή του Ιταλού προπονητή.

Εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τον Αντρέα Γκαρντίνι, ο Σπύρος Χανδρινός και ο Ανέστης Δαλακούρας για να προσφέρουν λύσεις όποτε χρειαστεί.

Συμβόλαιο και τη νέα σεζόν ο Παγένκ, σε αναζήτηση Έλληνα κεντρικού

Στους κεντρικούς η κατάσταση δεν είναι το ίδιo ξεκάθαρη ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα: ο Άλεν Παγένκ έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν (που θα είναι η 4η στον Ολυμπιακό) ενώ ολοκληρώνεται αυτό του Γκουσταβάο που δεν έπαιξε για λόγους τακτικής στον 4ο τελικό. Ο MVP του double, Δημήτρης Τζούριτς, συζητά για την παραμονή του και ετοιμάζεται για ακόμα μια χρονιά στα ερυθρόλευκα. Με τον Βαγγέλη Βαϊόπουλο να αποχωρεί για τον Φοίνικα Σύρου, οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν Έλληνα κεντρικό κι αυτό είναι ένα ζήτημα αφού οι επιλογές είναι ελάχιστες…

Για την ιστορία ο Αχιλλέας Μπάσης που προτάθηκε έχει ως προτεραιότητα να αγωνίζεται βασικός (για αυτό κοιτά πρώτα προς το εξωτερικό και υπάρχει και η επιλογή του ΠΑΟΚ), κάτι που ίσχυσε και στην περίπτωση του Δημοσθένη Λινάρδου που έφυγε από τον ΠΑΟΚ για να συνεχίσει στον Μίλωνα.

Ο Δημήτρης Τζιάβρας έχει συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια – ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για βασικό λίμπερο – και θα πλαισιωθεί από έναν ακόμα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς