19 C
Athens

Ερυθρόλευκο ρεσιτάλ με 15 άσους και πρόβα στέψης

Ο Ολυμπιακός ήταν ξανά το απόλυτο αφεντικό κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο Ανδρέας Καταχανάς γράφει για το εύκολο 2-0 στους τελικούς με την αξιοθαύμαστη επίδοση από τη γραμμή του σερβίς

Όλοι αντιλαμβάνονταν πως ο δεύτερος τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα ήταν ο πιο κρίσιμος στην εξέλιξη της σειράς. Οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο μπήκαν για να υπερασπιστούν το μπρέικ, αλλά έπαιξαν με τέτοιο πάθος και τέτοια συνοχή που πραγματικά θα νόμιζε κανείς πως είναι παιχνίδι ζωής ή θανάτου.

Σαν να ήταν στο 0-0 η σειρά. Έτσι ακριβώς όπως θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και το ματς της Πέμπτης οι Ερυθρόλευκοι ώστε να κατακτήσουν δεύτερο σερί πρωτάθλημα και να κάνουν το double.

Ως τότε όμως, φρόντισαν να βάλουν στα βιβλία της ιστορίας τον δεύτερο τελικό. Ίδιο σκορ (3-0) και ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Οι παίκτες του Ντανιέλ Καστελάνι μύρισαν αίμα και υπέβαλαν σε νέο μαρτύριο τον Παναθηναϊκό που παρουσίασε εικόνα αποσύνθεσης. Και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη φράση μοιάζει αρκετά light…

 

Ο ένας μετά τον άλλο πιστώνονταν άσους στον Ολυμπιακό. Όλοι μα όλοι. Από 1 οι Γκουσταβάο και Τράβιτσα, από 3 οι Στερν, Ιντάλγκο και Κουμεντάκης ενώ 4 μέτρησε ο Ιντάλγκο: στο σύνολο 15 σε τρία σετ για μόλις 19 χαμένα!

Απέναντι; Μαύρο χάλι. 0 άσοι για 11 χαμένα και μια πραγματική τραγωδία σε side out, κόντρα μπάλα, τα πάντα όλα. Αυτό το 15-0 άσοι είναι πρωτοφανές.

Η υποδοχή έμπαζε, με τον ανέτοιμο από το διάστρεμμα (φαίνεται από τις κινήσεις του) Πρωτοψάλτη να εκτίθεται στο τάραφλεξ (δέχθηκε 8 από τους 15 άσους) και τους Πράσινους να έχουν σε τραγική μέρα όλους τους περιφερειακούς (ενδεικτικοί οι 6 πόντοι του Ερνάντες σε 20 επιθέσεις) και τον Κόβαρ – φυσιολογικά – να ακούει τα εξ αμάξης.

Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου προσπάθησε να επιβιώσει με το ένστικτο αυτοσυντήρησης στο τρίτο σετ αλλά όσο ξεμάκραινε, τόσο πιο αποφασισμένος έμοιαζε ο Ολυμπιακός να επιστρέψει.

Μετά το 14-18 ανέλαβε δράση ο Τζούριτς – κι αφού πρώτα ο Ιντάλγκο τελείωσε επιθέσεις – για να πάρει δύο άσους, ο Στερν πήρε ξανά φωτιά και ο Κουμεντάκης πήρε έναν από τους πιο κρίσιμους πόντους στη σεζόν με μυθική εκτέλεση. Οι Πράσινοι έσβησαν το πρώτο ματς μπολ αλλά δεν είχαν κουράγιο για δεύτερο και μοιραία κατέρρευσαν.

Όπως πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει, ο Ολυμπιακός της τελευταίας διετίας είναι δύσκολο να χτυπηθεί στην Ελλάδα ακόμα και σε βραδιές που τα αστέρια του δεν έχουν καλή απόδοση. Είναι μια ομάδα με τέτοιο χαρακτήρα που αρκεί να βλέπεις κάποιες απολαυστικές άμυνες για να καταλάβεις πως φέτος μόνο τυχαία δεν ήταν η καλή παρουσία στην Ευρώπη.

 

Στη σειρά των τελικών η μεγαλύτερη κουβέντα γίνεται για τους πασαδόρους. Η πραγματικότητα είναι πως στο δεύτερο παιχνίδι, η πράσινη υποδοχή ήταν τόσο καταστροφική που ούτε ο Τζιανέλι θα μπορούσε να σώσει αυτή την κατάσταση.

Κάθε άσος φέρνει επιπλέον πίεση και κάθε μπλοκ (10-5 στο ματς και χώρια τα σπασίματα στο φιλέ) δίνει έξτρα ψυχολογία στην ομάδα που τα πιάνει.

Ακόμα και στα ελάχιστα διαστήματα που πιέστηκαν στην υποδοχή, οι Πειραιώτες ξεμπέρδευαν γρήγορα και κέρδιζαν τον πόντο χάρη στους εκπληκτικούς επιθετικούς τους. Ο Τράβιτσα δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, μοίρασε όλες τις μπάλες «δίκαια» και οι συμπαίκτες του είχαν υπομονή στον τρόπο επίθεσης.

Δεν έπαιρναν την αλλαγή ή δεν ολοκλήρωναν την κόντρα απαραίτητα με δυνατό καρφί αλλά διάβαζαν τα πράσινα κενά και μερικές φορές αρκούσε απλώς να χαϊδέψουν την μπάλα πριν αυτή προσγειωθεί στο τάραφλεξ.

 

Πέρα από τα όποια τεχνικά και τακτικά κομμάτια, υπάρχει και το πάθος για το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός είχε τη λογική «μπαίνουμε και κάνουμε αυτό που ξέρουμε για να μην μπούμε σε περιπέτειες»: το νερό μπήκε στο αυλάκι και το ρέμα παρέσυρε τον Παναθηναϊκό που ακόμα δεν έχει πάρει σετ στους δύο τελικούς και έχει εμφανιστεί ανταγωνιστικός στα δύο, άντε στα τρία από τα έξι που έχουν παιχτεί.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν μια πρώτη ευκαιρία την Πέμπτη να στεφθούν πρωταθλητές. Το βλέμμα τους δείχνει πόσο πολύ το περιμένουν. Από την άλλη, οι Πράσινοι μοιάζουν παραδομένοι – έτσι δείχνει η γλώσσα του σώματος – και μόνο με έκπληξη μεγατόνων θα γυρίσουν αυτή η σειρά.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού στους τελικούς μοιάζει καθολική και από εκεί που η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι αμφισβητήθηκε στον δεύτερο και τον τέταρτο ημιτελικό με τον Μίλωνα, βαδίζει ολοταχώς για το νταμπλ.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

EuroLeague: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός και 35.000 ευρώ στον Αταμάν

Βαρύ πρόστιμο για ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Εργκίν Αταμάν μετά απ' όσα έγιναν στο Game 1 με τη Μακάμπι

Παναθηναϊκός – Άρης: Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ημέρα και ώρα του τελικού Κυπέλλου

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τον τελικό του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη

Μπαρτζώκας: Έχουμε φέρει τη σειρά εκεί που θέλαμε, πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση φυσικά και πνευματικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για την υψηλή φυσική και πνευματική ετοιμότητα που πρέπει να δείξουν οι παίκτες του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, για την κατάσταση των Παπανικολάου - Πετρούσεφ αλλά και για τη σημασία του κατάμεστου ΣΕΦ που αποτελεί προνόμιο για τους Πειραιώτες