22.4 C
Athens

Δήλωση προθέσεων από Τράβιτσα και Στερν, ο Ολυμπιακός έπνιξε με σχέδιο τον Παναθηναϊκό

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει το εμφατικό μπρέικ του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό, το ιδανικό μοίρασμα του Τράβιτσα και τη φανταστική εμφάνιση του Στερν απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που υστέρησε σε πάσα και μπλοκ

Σωστό διάβασμα, μεγαλύτερη ποιότητα στην πάσα, καλύτερο μπλοκ: τρεις παράγοντες που έκριναν σε μεγάλο βαθμό τον πρώτο τελικό με θριαμβευτικό τρόπο υπέρ του Ολυμπιακού στο Μετς.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν μπρέικ στο Μετς σχετικά εύκολα και έβαλαν τη θηλιά στον λαιμό του Παναθηναϊκού καθώς αν τη Δευτέρα υπερασπιστούν την έδρα τους, τότε θα βρίσκονται αγκαλιά με το 32ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και δεύτερο σερί με τον ίδιο κορμό.

Και οι δύο ομάδες ξέρουν πως τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν θα πέσουν σε αυτή την παγίδα, ειδικά οι παίκτες του Ντανιέλ Καστελάνι. Ο Ολυμπιακός όμως απέκτησε σαφές αβαντάζ ψυχολογίας επικρατώντας του αιωνίου αντιπάλου με 0-3 εκτός έδρας για πρώτη φορά μετά το 2018.

 

Οι μέρες που ακολούθησαν μετά το Κύπελλο βοήθησαν τους Πειραιώτες να ανακτήσουν τη χαμένη τους ενέργεια, να διαβάσουν καλύτερα τον Παναθηναϊκό και να κάνουν καλύτερες προπονήσεις.

Μπορεί τα τρία σετ να είχαν διαφορετική εξέλιξη κατά τη διάρκειά τους και ίδια κατάληξη αλλά και παρόμοιο ξεκίνημα: ο Ολυμπιακός ανακτούσε προβάδισμα τριών και τεσσάρων πόντων που ο Παναθηναϊκός έτρεχε να σβήσει κυρίως με τα σερβίς του Κασαμπαλή.

Θυμηθείτε πως στο ματς της κανονικής περιόδου οι Πράσινοι είχαν μπει με σερί 5-0 στο πρώτο σετ με τα σερβίς του Βουλκίδη, ενώ στον πρώτο τελικό σε όλα βρέθηκαν στο 3-6, στο 4-8 κλπ. Κάτι λέει κι αυτό.

Οι παίκτες του Ντανιέλ Καστελάνι πίεσαν αναμενόμενα σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σερβίς και αντίστοιχα δέχθηκαν αρκετή πίεση. Η υποδοχή τους ήταν χειρότερη όπως αποτυπώθηκε στα νούμερα, όμως δύο ήταν οι λόγοι που κατάφεραν να επικρατήσουν με τέτοιο καθαρό σκορ.
Πρωτίστως η απόδοση του Τράβιτσα στη χαλασμένη υποδοχή και δευτερευόντως η εμφάνιση του Στερν.

Ο Ιταλός πασαδόρος έπαιξε σοφά με τον φανταστικό και MVP Σλοβένο διαγώνιο σε κρίσιμες μπάλες κι έτσι του δόθηκε το περιθώριο να βάλει αρκετά τα άκρα του στην επιθετική εξίσωση.

Όταν κατάλαβε ότι ο Ιντάλγκο αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη μπάλα και σε επιθέσεις στο 2ο σετ, εμπιστεύτηκε παραπάνω τον Κουμεντάκη (που, διέσπασε το πράσινο κέντρο με τις πάσες στον Τζούριτς και φόρτωσε τον Στερν, βγάζοντας τον και με μονό μπλοκ σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Σλοβένος διαγώνιος πήρε 8 μπάλες στο πρώτο σετ, 11 στο δεύτερο (που κρίθηκε στους 32 πόντους) και 7 στο τρίτο με 58% αποτελεσματικότητα και μόλις ένα λάθος.

 

Στο πρώτο σετ τελείωσε την πιο κρίσιμη επίθεση, ήταν απίθανος και στο σερβίς ενώ στο 3ο μετέτρεψε το 12-10 σε 12-15 με προσωπικές εκτελέσεις και ασφυκτική πίεση από τα εννέα μέτρα. Γενικότερα ο διαγώνιος της εθνικής Σλοβενίας έπιασε απόδοση ανάλογη με αυτή του Κυπέλλου, προκαλώντας χαμόγελα στον Ολυμπιακό που τον εμπιστεύεται.

 

Και για να επιστρέψουμε στον Τράβιτσα – και να μην αναφερθούμε ξανά στο κομβικό video check που ζητά και κατ’ επέκταση έκρινε το μπρέικ – αρκεί να αναφέρουμε ότι το 6% άριστης υποδοχής στο πρώτο σετ το μετέτρεψε σε 59% στην επίθεση με τους συμπαίκτες του να μην έχουν λάθος (!)

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είχε 25% άριστη υποδοχή στο πρώτο αλλά 56% στην επίθεση με τον Κόβαρ άποντο επιθετικά και τον Ερνάντες να έχει 12 από τις 25 της ομάδας του. Ο Κουβανός ήταν εκπληκτικός σε αυτό το διάστημα (83%) ωστόσο οι Ερυθρόλευκοι προσαρμόστηκαν σταδιακά πάνω του ειδικά όσο έβλεπαν τον Κασαμπαλή να παίζει τόσο μονοδιάστατα.

Ο πασαδόρος του Παναθηναϊκού ανέπτυξε πολύ άσχημα το παιχνίδι της ομάδας του και στην περίπτωσή του οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Όταν εκείνος έχει 6 πόντους (ναι, από άσους και μπλοκ κι όχι από προσωπικές επιθέσεις) και οι ακραίοι κλείνουν το ματς με λιγότερους (Κόβαρ) ή ανάλογο αριθμό (Πρωτοψάλτης), τότε κάτι έχει πάει πολύ στραβά.

Και με δεδομένη την υπεροχή του Ολυμπιακού στο κέντρο όπου ο Τζούριτς – με ή χωρίς τον πολύ σημαντικό Γκουσταβάο – προκαλεί τρόμο στο φιλέ, οι Πράσινοι δεν μπορούσαν να πάρουν παραπάνω πράγματα. Δεν είναι μόνο η φάση του video check που ζήτησε ο Καστελάνι στο δεύτερο σετ, αλλά και τα δύο σετ μπολ (από τα έξι συνολικά) που σβήστηκαν στο 24-22 από πλευράς Ερυθρόλευκων…

 

Καταλαβαίνω πως πολλοί στέκονται στην απουσία του Ιερεσουέλο, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως ο Παναθηναϊκός φρόντισε τον Γενάρη να πάρει συμπληρωματικά έναν τρίτο πασαδόρο και δεν ενεργοποίησε ξαφνικά τον Κασαμπαλή. Ο Εβρίτης ξεκίνησε τη σεζόν βασικός, έπαιζε σταθερά ως αλλαγή στα πολλά παιχνίδια της σεζόν και γενικότερα δεν βγήκε ξαφνικά από τη φορμόλη ούτε είναι ένας άπειρος παίκτης.

Δεδομένα δεν έχει την εμπειρία του Τράβιτσα, αλλά δεν είναι ένα παιδί που ξεκινά τώρα σε ομάδα πρωταθλητισμού. Το πώς θα διαχειριστεί την πίεση στη σειρά θα φανεί στο Ρέντη. Ο βαθμός που πήρε στον πρώτο τελικό είναι πολύ χαμηλός σε ένα κατά τα άλλα νευρικό και όχι καλό ποιοτικά παιχνίδι που όμως είχε δραματική εξέλιξη στο δεύτερο σετ.

Ως τη Δευτέρα, ο Ολυμπιακός έχει αρκετό χρόνο για να «ξεχάσει» τη νίκη του και να αισθανθεί πως η σειρά έχει δρόμο παρότι αγωνιστικά δείχνει σε πολύ καλύτερη φάση μετά τα πέντε ματς με τον Μίλωνα και το μπλοκ του είναι εντυπωσιακό.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει να δει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα πώς θα γίνει λιγότερο προβλέψιμος, πώς θα αξιοποιήσει τους ακραίους του και πώς θα βελτιώσει το μπλοκ του (είναι η χειρότερη ομάδα της τετράδας σε αυτόν τον τομέα). Από την άλλη, δεν είναι εύκολο πχ να επιστρέψει στον πάγκο ο Ρανγκέλ αφού σε περίπτωση που χαθεί το πρωτάθλημα θα είναι παραδοχή αποτυχίας σχεδιασμού.

ΥΓ.1: Δεν έχω κάτσει να μετρήσω, αλλά την τελευταία διετία είναι πολλές οι φορές που ο Ολυμπιακός έχει σβήσει διπλό σετ μπολ με το σκορ στο 24-22. Θέμα νοοτροπίας και χαρακτήρα.

ΥΓ.2: Η ημιτελική σειρά Τρεντίνο – Μόντσα (2-2) είναι φανταστική για όποιον ενδιαφέρεται. Η πρωταθλήτρια Ιταλίας κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ φέτος στην επίθεση με 37% στην έδρα της αντιπάλου της και έχει 5ο do or die παιχνίδι για να προκριθεί στους τελικούς όπου περιμένει η Περούτζια.

ΥΓ.3: Κορυφαίοι ξένοι θα αγωνίζονται στην Ιαπωνία την επόμενη σεζόν με αποτέλεσμα η αγορά να γίνεται διαρκώς πιο κλειστή. Οι ελληνικές ομάδες που σκοπεύουν να ξοδέψουν, ας το κάνουν έξυπνα και μόνο αν είναι σίγουρες πως ο παίκτης που θα φέρουν θα είναι καλύτερος από αυτόν που ήδη έχουν…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναθηναϊκός – Άρης: Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ημέρα και ώρα του τελικού Κυπέλλου

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τον τελικό του Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη

Καραπαπάς για Αλμέιδα: «Το περιστατικό που είδε όλη η Ελλάδα δεν υπάρχει στις κλήσεις του αθλητικού δικαστή»

Το σχόλιο του Κώστα Καραπαπά για τη μη κλήση του Ματίας Αλμέιδα από τον αθλητικό δικαστή, παρότι ο Αργεντινός τεχνικός της ΑΕΚ έπιασε από τον λαιμό έναν άνθρωπο στην Τούμπα

Μπαρτζώκας: Έχουμε φέρει τη σειρά εκεί που θέλαμε, πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση φυσικά και πνευματικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για την υψηλή φυσική και πνευματική ετοιμότητα που πρέπει να δείξουν οι παίκτες του απέναντι στην Μπαρτσελόνα, για την κατάσταση των Παπανικολάου - Πετρούσεφ αλλά και για τη σημασία του κατάμεστου ΣΕΦ που αποτελεί προνόμιο για τους Πειραιώτες