15.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Η ομάδα που παίζει όπως καμία άλλη στην Ευρώπη (vid)

Μετά το Forbes, ήρθε η σειρά των Λιθουανών να εκθειάσουν με ένα εξαιρετικό video ανάλυσης το «Bartzokas-ball» του Ολυμπιακού, της ομάδας που όλοι στην Ευρώπη προσπαθούν να μιμηθούν το παιχνίδι της

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα έχει κερδίσει τον σεβασμό ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης κι αυτό το διακρίνεις παντού. Από τις μικρές λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ομάδες της Euroleague μέχρι τα αποθεωτικά λόγια από τους κορυφαίους προπονητές της Λίγκας και την ανάλυση των ειδικών, που κάνουν λόγο για μία ομάδα που «παίζει όπως καμία άλλη στην Ευρώπη». Ή με άλλα λόγια, «Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα εκτός NBA», όπως έγραψε πέρυσι το Forbes.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του «Basket News» να ασχοληθεί με τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού των Ερυθρολεύκων, μίας ομάδας-οικογένεια που οι παίκτες της προτιμούν να πασάρουν διαρκώς παρά να ντριμπλάρουν. Το περίφημο Bartzokas-ball.

«Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα εκτός NBA»: Το Forbes αποθεώνει τους Ερυθρόλευκους με ένα επικό κείμενο

Ο Λιθουανός δημοσιογράφος/αναλυτής Αογκούστας Σιλιάουσκας λίγες ώρες μετά το επιβλητικό πέρασμα των Πειραιωτών από την έδρα της Ζαλγκίρις στο Κάουνας, έβαλε στο τραπέζι όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν (και) τον φετινό Ολυμπιακό να ξεχωρίζει, όντας η ομάδα που όλοι προσπαθούν να μιμηθούν το παιχνίδι της.

Στην 9λεπτη ανάλυσή του κάνει ειδική αναφορά στη συνεχή και με ουσία κίνηση των παικτών του Μπαρτζώκα χωρίς την μπάλα, που δυσκολεύει το έργο των αντίπαλων και πολλές φορές τους παρασύρει και τους εκνευρίζει, με αποτέλεσμα να παίζουν σκληρά και να χάνουν σχεδόν όλες τις μονομαχίες κοντά ή μακριά από τον χώρο δράσης. Παράλληλα, ο Σιλιάουσκας στέκεται και στα αποτελεσματικά plays του Ολυμπιακού στην άμυνα, με διπλές παγίδες και διαρκή πίεση πάνω στην μπάλα.

Η στρατηγική του Μπαρτζώκα μπορεί να διαβαστεί αλλά όχι να αντιμετωπιστεί όπως τονίζει, δείχνοντας μία-μία τις φάσεις από παιχνίδια των Ερυθρολεύκων που αποτελούν masterpiece προπονητικής και την επιτομή της ομαδικότητας.

Ο Ολυμπιακός παίζει πάντα το δικό του μπάσκετ και για την ακρίβεια το μπάσκετ του Μπαρτζώκα. Δίχως να ξεφεύγει της μπασκετικής λογική του, αντιμετωπίζει κάθε ομάδα με μία μοναδικότητα που τον καθιστά ξεχωριστό στη Euroleague και εκτός συναγωνισμού μακριά από το NBA.

«Απόκλιση μπορεί να υπάρξει, ωστόσο το έξυπνο μπάσκετ με έμφαση στην άμυνα θα είναι πάντα μέρος της φόρμουλας που οδηγεί στην επιτυχία», είχε γράψει το Forbes στο εκτενές αφιέρωμά του για την ομάδα του Μπαρτζώκα. Μία ομάδα αφοσιωμένη ο ένας στον άλλον και καταφέρνοντας να έχει συνοχή κατά τη διάρκεια του ροτέισον. Μία ΟΜΑΔΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία!

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΙΛΙΑΟΥΣΚΑΣ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς