23.4 C
Athens

«Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα εκτός NBA»: Το Forbes αποθεώνει τους Ερυθρόλευκους με ένα επικό κείμενο

Ο ΑΘΛΟΣ μετέφρασε και δημοσιεύει σχεδόν αυτούσιο το αφιέρωμα - ύμνο του διάσημου Forbes στον Ολυμπιακό, στο οποίο οι νταμπλούχοι Ελλάδας αναγνωρίζονται ως η κορυφαία ομάδα στον κόσμο εκτός NBA

Το είπαν οι αντίπαλοι παίκτες, το παραδέχτηκαν όλοι οι αντίπαλοι προπονητές (πλην εκείνων που κάθονταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού), πλέον ήρθε η σειρά της αναγνώρισης και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το σάιτ του διάσημου Forbes φιλοξένησε ένα αφιέρωμα-ανάλυση στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού με αφορμή και την πληθωρική παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ, συμπεραίνοντας στον τίτλο ότι πρόκειται για την «καλύτερη ομάδα μπάσκετ εκτός του NBA».

Και επειδή τα πολλά (δικά μας) λόγια είναι περιττά, απολαύστε την εξαιρετική ανάλυση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία έπαιξε φέτος το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη. Μια αναγνώριση καθολική που ασφαλώς και δεν θα αναιρεθεί ό,τι και να γίνει στη συνέχεια της Ευρωλίγκας…

Απολαύστε σχεδόν αυτούσιο το κείμενο του διάσημου αμερικανικού ΜΜΕ

«Πριν από την έναρξη της σεζόν, αφού τα δικαιώματά του στο draft του NBA έγιναν ανταλλαγή στους Σακραμέντο Κινγκς, ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοφ από συμπληρωματικό κομμάτι του ροτέισον στον ενδεχομένως καλύτερο παίκτη της Euroleague.

Αυτό ήταν τον Ιούνιο του 2022, πριν ξεκινήσει η τρέχουσα σεζόν. Από τότε γίνεται όλο και καλύτερος. Και καθώς έχει ανέβει στην κορυφή, το ίδιο έχει κάνει και η ομάδα του.

Ο Βεζένκοφ είναι το μεγαλύτερο φαβορί για να κερδίσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της φετινής σεζόν, καθώς κανείς άλλος στη διοργάνωση δεν απαιτεί τόσο πολύ αμυντικό σχεδιασμό από τον αντίπαλο όσο αυτός, ενώ, παρόλα αυτά, προσφέρει τόσο πολλά. Και ομοίως, η στρατηγική του Ολυμπιακού γύρω από τον Βεζένκοφ σε συνδυασμό με το υπόλοιπο ρόστερ του, βρήκε την ομάδα στην κορυφή κάθε διοργάνωσης όπου αγωνίζεται.

Βοηθούμενοι από την κακή σεζόν του αιώνιου αντιπάλου, Παναθηναϊκού, οι Ερυθρόλευκοι έκαναν περίπατο στην Basket League φτάνοντας αήττητοι στο 22-0 της κανονικής περιόδου και έχοντας ήδη νικήσει τα δυο πρώτα ματς των πλέι οφ με 24 πόντους διαφορά. Κατέκτησαν το κύπελλο επίσης και τερμάτισαν στην κορυφή της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης που λέγεται Euroleague με ρεκόρ 24-10.

Όλο αυτό υποστηρίζεται από την εξαιρετική ομαδική ικανότητα στο σουτ. Στη Euroleague ο Ολυμπιακός σουτάρει με 38% στα τρίποντα και ως ομάδα έχει ποσοστό ευστοχίας 59,8% σε spot-up κατοχές. Παρόλο που κανένας από τους τρεις σέντερ δεν είναι επιχειρεί jump shot, το κάνουν όλοι οι άλλοι και με τέσσερις επιλογές για σουτ να ανοίγουν διαρκώς το γήπεδο – μια από αυτές είναι ο Βεζένκοφ που είναι τρίτος σε ποσοστό στα τρίποντα πίσω από τον Παπανικολάου και τον Άλεκ Πίτερς – οι διάδρομοι είναι πάντα ανοιχτοί.

Τώρα ο Ολυμπιακός είναι (ξανά) αουτσάιντερ: Η αδικία των πλέι οφ και μια ήττα που μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική

Στη EuroLeague έχει μία από τις καλύτερες επιθέσεις, καθώς είναι τέταρτος σε πόντους ανά παιχνίδι με 83,6 και τερμάτισε δεύτερος πίσω μόνο από την Παρτιζάν Βελιγραδίου σε επιθετική αξιολόγηση με 120,1. Ο Ολυμπιακός φυσικά το κάνει αυτό σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ποικίλες ικανότητες του Βεζένκοφ- του οποίου το σουτ, το ρολάρισμα, η κίνηση, τα post-ups και τα κοψίματα τον καθιστούν μόνιμο όπλο για έναν παίκτη που σπάνια ντριμπλάρει – ωστόσο αυτή η ποικιλομορφία που ενσαρκώνει έχει μετατρέψει τον Ολυμπιακό σε μια διαρκή επιθετική απειλή.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Εκεί, οι Ερυθρόλευκοι είναι κορυφαίοι στο defensive rating (108,7) και ενώ η παρουσία του τεράστιου Φαλ, το μάκρος του Μπολομπόι, η δύναμη του Μπλακ, οι περιστροφές του Παπανικολάου και η ενέργεια του ΜακΚίσικ παίζουν το ρόλο τους, ο Γουόκαπ είναι αυτός που κάνει τελικά τη διαφορά.

Οπλισμένος με τεράστια χέρια, καλά πόδια και μια αμείλικτη επιθυμία να αναστατώνει τον αντίπαλο, ο Γουόκαπ είναι ένα συνεχές βάσανο των αντίπαλων χειριστών της μπάλας και ένας παίκτης που τους αναγκάζει σε πολλά λάθη. Αν αυτοί οι αντίπαλοι δεν μπορούν να παίξουν χωρίς να βασίζονται στους χειριστές της μπάλας, όπως κάνει ο Ολυμπιακός, να τον ανταγωνιστούν στα ριμπάουντ (όπου είναι και πάλι μεταξύ των καλύτερων) και να διαχειριστούν την all-around φυσική κατάσταση που θα ρίξει πάνω τους το ελληνικό μεγαθήριο, θα έχουν πρόβλημα.

Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της EuroLeague, ο Ολυμπιακός είναι ισόπαλος 1-1 με την τουρκική Φενέρμπαχτσε. Παρ’ όλη την παραπάνω κουβέντα για το μεγαλείο τους, και αυτοί, όπως όλοι σε αυτό το φορμάτ παιχνιδιού, είναι επικίνδυνα κοντά στον αποκλεισμό.

Εξελίσσοντας έναν από τους καλύτερους παίκτες εκτός ΝΒΑ, πλαισιώνοντάς τον με ανάλογο ταλέντο, δημιουργώντας μια ομάδα αφοσιωμένη ο ένας στον άλλον και καταφέρνοντας να έχει συνοχή κατά τη διάρκεια του rotation (με τόσο τον ΜακΚίσικ όσο και τον Γουόκαπ να υπογράφουν πολυετείς επεκτάσεις, κάτι ασυνήθιστο για τους Αμερικανούς στην Ευρώπη), ο Ολυμπιακός έχει βάλει τον εαυτό του σε προνομιακή θέση. Απόκλιση μπορεί να υπάρξει, ωστόσο το έξυπνο μπάσκετ με έμφαση στην άμυνα θα είναι πάντα μέρος της φόρμουλας που οδηγεί στην επιτυχία.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς