16.1 C
Athens

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου» με απόφαση του εισαγγελέα (video)

Διέταξε την έναρξη προανακριτικής έρευνας • Λάμψιας: «Η δημοκρατία έχει αντισώματα, η ελευθερία του Τύπου νίκησε»

Eλεύθεροι αφέθηκαν από τον εισαγγελέα ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού.

Eλεύθεροι αφέθηκαν από τον εισαγγελέα ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού, που πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος.

Ο εισαγγελέας διέταξε την έναρξη προανακριτικής έρευνας.

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Λάμψιας: «Η δημοκρατία έχει αντισώματα»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας ανέφερε: «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν. Είναι ντροπή για όλους αυτούς που ανέχονται αυτή την φαυλεπίφαυλη διαδικασία» συμπλήρωσε. Δεν μπορεί να κρέμεται πάνω από τους συναδέλφους μου η απειλή αν θα είμαι ο επόμενος που θα κινδυνεύσει από κάποιον υπουργό. Για το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρωτοπόρος στην πολιτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων η σιωπή τους είναι ντροπή».

ΕΣΗΕΑ: Να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και στα κόμματα. Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της, ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.

«Οι αστυνομικοί αναζητούσαν  δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ και προσθέτει:

«Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό».

«Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς